Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEGLA I ČISTI

Damir Urban: Ja sam klasični Hrvat koji po kući hoda u trenirci i šlapicama

urban
Foto: Milica Czerny Urban
1/2
09.07.2016.
u 09:51

Riječki pjevač radi na novom albumu i nastupa na Brijunima u kazalištu Ulysses. Govori o prvih godinu dana odrastanja sina Istoka Zole i o starijem sinu Maliku koji kreće u srednju školu. Priznaje da je zapostavio slikanje i trčanje, a o stanju u zemlji kaže da mu se čini da nam ni nakon novih izbora neće biti puno bolje

Svestrani Damir Urban i ovo će ljeto provesti radno. Glazbenik će sa svojom Četvorkom nastupiti 15. srpnja na Medvedgradskim glazbenim večerima, osim toga, i ove godine glumi na Brijunima u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije” kazališta Ulysses.

Urban se sve ozbiljnije namjerava baviti glumom, a jedan od najzaslužnijih za to je Rade Šerbedžija koji mu je i dao priliku u svom kazalištu.

Nalik na nekog vrača

– Rade mi je nakon jednog mog koncerta rekao da ga podsjećam na vrača koji je upravo napravio nekakav obred. Vjerujem da ga je upravo to inspiriralo da mi da ulogu proroka Tiresije u predstavi Antigona. Radeći sa Šerbedžijom, naučio sam strašno puno, no na početku rada javio se problem. Bez obzira na to što se Rade i ja družimo privatno i što sam gledao sve njegove filmove, na prvim probama bih se zaledio nakon što bih mu morao replicirati jer sam shvatio da nisam gledatelj, nego glumac u predstavi. Međutim, Rade i njegova supruga Lenka, koja je režirala, puni su ljubavi i razumijevanja za ljude koji rade na predstavi pa su me brzo opustili – veli Urban, koji se prvi put na filmu pojavio 1997. u filmu “Mondo Bobo” Gorana Rušinovića.

Ove godine igrao je i manju epizodnu ulogu u crnogorskom filmu “Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa”, a gledat ćemo ga i u filmu “Zbog tebe” Anđela Jurkasa.

– Jurkas i njegov kolega Korovljev bili su toliko oduševljeni mojom improvizacijom da su mi ponudili i glavnu ulogu u njihovu idućem projektu. Zovu me i drugi redatelji, no jednostavno nemam vremena za sve. Film i kazalište su područja koja su jako zanimljiva. Radio bih ja i filmsku glazbu, ali tu imate klanove, odnosno redatelje koji uvijek rade s istim skladateljima pa je teško ući u njihov krug – veli Urban i dodaje kako je počeo raditi na novom albumu.

– Glazba je divna stvar pa se i ja sa svojim bendom još igram. Napisao sam pjesme koje su zasad u prvoj fazi. Ima tu dosta elektronike, a uz bend ih pomalo mijenjam. Na pjesme utječu i zbivanja u našim obiteljima, ali i u državi – kaže Urban koji je i dalje ostao svojstven sebi i nije odlutao u komercijalnost kao neki njegovi kolege.

– Kod mojih kolega imate uvijek velika očekivanja publike i oni, dok rade pjesmu, pokušavaju ispuniti ta očekivanja. Bend i ja kad radimo nemamo publiku u glavi, no to ne znači da je ne poštujemo. Dok radim, ne razmišljam kako će se neka pjesma svidjeti publici. Meni je motiv da iz sebe istresem nešto što sam vidio i osjetio, a ne da mi donese novac ili popularnost. Sigurno je da postoje strani izvođači koji nas inspiriraju, ali ih ne kopiramo. Svaki naš novi album prikazuje određene faze našeg života – veli Urban i priznaje kako najviše cijeni one koji su na sceni više od 20 godina, bez obzira na to koji stil sviraju.

Pjevač je lani drugi put postao otac. Iz prvog braka ima 15-godišnjeg Malika, a sa suprugom Milicom ima sina Istoka Zolu.

– Sad sam svjesniji odgovornosti nego kad sam dobio Malika, a s druge strane sam i 15 godina stariji pa nisam više u formi kao onda. U svakom slučaju, divno ih je vidjeti kad su zajedno. Malik je odgovoran i uspješno je završio osnovnu školu. Sad upravo gledamo koju će srednju upisati. Glazba ga zanima kao slušatelja, ali zasad ne osjeća potrebu da sklada. Igra košarku i lani je njegov klub bio četvrti u državi u njegovu uzrastu – kaže Urban i dodaje kako su supruga i on lani mislili da će dobiti curicu.

– Svi naši prijatelji imaju curice pa nam je valjda i to bila podsvjesna ideja. Imali smo hrpu ideja za žensko ime, a za muško je supruga htjela Istok, a ja Zola. Kao i uvijek, i ovaj sam se put složio s mišljenjem supruge i rekao sam joj da ćemo ga nazvati Istok. Međutim, kad smo ga prijavljivali, ona je samoinicijativno unijela ime Istok Zola i tako me razveselila. Eto, sad ima dva imena pa će jednog dana moći sam odlučiti koje će više koristiti – sa smiješkom kaže Urban.

Ljubav prema supruzi pjevač pokazuje i tako što joj redovito pomaže u kućanskim obavezama.

Aktivizam kao fizička potreba

– Supruga je ujutro na poslu pa ja onda čuvam dijete. Mi smo partneri u životu, zato je u redu da povučemo zajednički. Tako znam i peglati, čistiti i spremati. No u zadnje me vrijeme Milica oslobodila tih obaveza jer ipak po cijele dane radim na novom albumu – veli Urban koji je zapostavio i svoje hobije – slikanje i trčanje.

– Malo sam se previše ulijenio i ne bavim se nikakvom fizičkom aktivnosti. Milica je ponovno počela trčati pa ću morati i ja uz nju. Zasad sam klasični Hrvat koji po kući ide u trenirci i šlapicama – kaže Urban koji je i poznati aktivist pa je ove godine sudjelovao u prosvjedima protiv ministra kulture te prosvjedu za nastavak kurikularne reforme.

– Za neka svoja djelovanja osjećam fizičku potrebu, kao što bih stao i u obranu nekog slabijeg na cesti. Zato sam i bio protiv ministra Hasanbegovića, ali i cijele dosadašnje Vlade, jer su prešutno odobravali njegovo djelovanje. Nažalost, ne očekujem ni da će nam biti puno bolje nakon idućih izbora. Od početka naše samostalnosti voda se prelijeva iz jednog vrča u drugi. Ne vjerujem da će se Europa nešto baviti nama. Imate cijeli niz državica koje su opasane žicom i u kojima se događaju stvari za koje Europu nije briga. Ne vjerujem da će se dogoditi građanski rat, no podjele u našem društvu su velike. Bojim se da je cijela ova generacija odgojena po principu da prvo namire sebe pa ostale, tako da teško možemo očekivati čudo. Ako sad uložimo u znanost i obrazovanje, možemo očekivati da će nam tek za 30 godina biti bolje – zaključio je. 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar megatronman
megatronman
10:46 09.07.2016.

Istok Zola?! Malik?! Ovaj je napušen davao djeci imena. Čemu služi ring u nosu. Da ga se vodi na uzici? On je govedo?

DU
Deleted user
13:08 09.07.2016.

Pretpostavljam da je mislio jugoslaven a ne Hrvat. Kako god Šerbeđiji se to neće svidjeti!

Avatar abraham73
abraham73
13:18 09.07.2016.

Klasicni Hrvat ne nosi belencuk (znam ....turska rjec) u nosu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije