Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLETA DIONICA

Crni niz se nastavlja: Na cesti na kojoj je život izgubilo 10 osoba tragedije su doživjeli i brojni poznati

Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
26.07.2021.
u 10:02

Za veliki broj nesreća na ovom području lokalno stanovništvo krivi podzemne vode i mračne sile. Vozači često ističu kako se susreću s halucinacijama i čudnim pojavama.

Desetero državljana Kosova jučer je izgubilo živote na autocesti A3 u teškoj prometnoj nesreći, a brojni su ozlijeđeni prevezeni u bolnice, gdje su hitno operirani. Nastavak je to crnog niza koji ovu autocestu prati već godinama. 

Autocestu A3, pogotovo na dionici od Nove Gradiške do Lužana, brojni nazivaju ukletom zbog zastrašujućih priča koje se vežu uz to područje. Na njoj su izgubljeni brojni životi. Toše Proeski i Dolores Lambaša stradali su na ovoj prometnici, a Emir Hadžihafizbegović i  Hanka Paldum uspjeli su preživjeti cestu smrti. 

HANKA PALDUM 

Kraljica Sevdaha Hanka Paldum u veljači 2015. godine na autocesti A-3 kraj mjesta Križ, u blizini Ivanić-Grada, doživjela je tešku prometnu nesreću iz koje se uspjela izvući neozlijeđena. Hanka, koje je putovala prema Zagrebu kako bi dogovorila koncert u KD-u Vatroslava Lisinskog, ispričala je kako ne zna iz kojeg je razloga skrenula i udarila u ogradu. Vidjela je znak Križa koji ju je asocirao na križ na grobu te je smatrala kako se radi o znaku s neba. 

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Pjevačica je uspjela izići iz razbijenog automobila. Srećom se jedan vozač zaustavio i pomogao joj. Nije znala što je s tom cestom i nije mogla vjerovati da se i ona sudarila baš na istom mjestu kao njezini kolege. 

– Što se dogodilo? Ne znam. Jesam li naletjela na sklisku cestu ili mi je možda malo pala koncentracija... nemam pojma. Sudar se dogodio kod Križa. Uglavnom, sreća je da mi dlaka s glave nije pala. Auto je totalno razbijen i odvezli su ga u Sarajevo, a ja idem u nove pobjede – objasnila je Hanka tada za Večernji list. 

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ

Emir Hadžihafizbegović u listopadu 2014. godine sudjelovao je u prometnoj nesreći koja se dogodila također na autocesti A3. Glumac se kobne noći vraćao iz Sarajeva u kojem je snimao film. Nesreća se dogodila na dijelu autoputa na kojem je nepoznati vozač porušio svjetleće znakove kojima je promet preusmjeren na desni trak. Šest automobila naletjelo je na porušene znakove. Jedan vozač automobila u kojem su bile još dvije osobe zaustavio je automobil kako bi promijenio gumu. 

U tom trenutku naišao je Hadžihafizbegović koji je zbog prekoračenja brzine i nepažnje skrivio nesreću. Ovoga puta poginula je  63-godišnja Anica  Kuduz, a ozlijeđene su dvije osobe. Rođakinja stradale Anice ispripovijedala je kako je došlo do nesretnog slučaja u kojem se našla i kći Anice, poznata manekenka Lana Kuduz. 

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

– Kada je ugledala jureći automobil kako ide prema njima i ne zaustavlja se, Lana je u zadnji čas preskočila ogradu i spasila se, ali njezina majka ostala je na mjestu i dogodilo se najgore – objasnila je rođakinja tada za Večernji list.

Glumac je priznao krivnju te je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora. Otkrio je da se susreo s obitelji stradale te da tek nakon toga može mirno spavati. Razvio je prijateljski odnos s Lanom koja se nije protivila sklopljenoj nagodbi.  

DOLORES LAMBAŠA

Dolores Lambaša, u dobi od 32 godine, poginula je u listopadu 2013. godine na autocesti A3  Zagreb – Lipovac pokraj Velike Kopanice. Za upravljačem nalazio se Stojan Matavulj, dok je Dolores bila na suvozačkom mjestu. Stojan i Dolores vraćali su se iz Beograda u Zagreb s kazališne predstave te su usput odlučili stati u Iloku te posjetiti Željka Sladetića, Stojanova prijatelja. Nakon posjeta vinskom podrumu, glumci su trebali prenoćiti u hotelu Dunav te sljedeći dan krenuti prema Zagrebu. Ipak je došlo do promjene planova te su se na put odlučili usred noći. Zbog velike brzine od 130 km/h, kojom je Matavulj vozio po gustoj magli, i 0,66 promila alkohola u krvi došlo je do ove tragične nesreće. 

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Terenac kojim je glumac upravljao naletio je kod Sredenaca na VW Polo koji se nalazio ispred njih. Zbog siline udarca oba automobila završila su na krovu. Matavulj je prošao samo s blažim ozljedama, dok je Dolores izletjela iz automobila. Nakon nesreće prevezena je u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje je preminula zbog teških ozljeda. Prema tvrdnji Đure Piškovića, vozača koji je upravljao Volkswagenom, glumac je na udaljenosti od 200 metara mogao uočiti vozilo ispred sebe unatoč sumaglici. Pišković također tvrdi kako su ga tri automobila zaobišla te je njegov automobil i Matavulj trebao uočiti.

Glumac je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu priznao krivnju i duboko žaljenje, no smatrao je kako alkohol i umor nisu bili uzrok ove tragedije. Zbog izazivanja nesreće 2015. godine nepravomoćnom presudom osuđen je na devet mjeseci zatvorske kazne uz rok kušnje od dvije godine. U pulskoj kaznionici 2016. godine krenuo je sa služenjem kazne, no zbog uzornog vladanja pušten je nakon osam mjeseci. 

Uoči tužne obljetnice pretprošle godine Doloresina majka Alma Petrović priznala je kako joj nije ništa lakše te je jednako shrvana kao i prvog dana. – Na groblje idem često, što ću... Ali to mi ne olakšava. Ako ne idem, užas, a ako idem, isto. Kad je vidim na televiziji čini mi se kao da je tu, kao da je živa. Šok je kad upališ slučajno pa vidiš ili ako mi jave da je na televiziji. Što mi to vridi kad mog diteta nema. Svaki 23. mi je grozno, ali ne samo tada nego svaki dan. Nju je ubilo jedanput, a mene svaki dan ubija. To mi je bilo jedino dite, živjela san za nju, mučila se i sve. Grozno se osjećam – priznala je tada Alma za Večernji list. 

TOŠE PROESKI

Šest godina prije, u listopadu 2007. godine, na istoj autocesti poginuo je Toše Proeski u dobi od 26 godina. Makedonski pjevač nalazio se na suvozačkom mjestu, dok je VW Tuaregom upravljao njegov prijatelj Georgij Georgijevski. Ponovno zbog prevelike brzine i nepoštivanja razmaka pri pretjecanju vozač je udario u prikolicu tegljača. Automobil je udario prikolicu s one strane na kojoj je Toše sjedio zbog čega je došlo do njegove trenutačne smrti. U automobilu se također nalazila Tošina menadžerica Ljiljana Petrović koja je prošla s lakšim ozljedama. Georgijevski je osuđen na samo dvije godine zatvora, s čim se većina Tošinih fanova nije mogla pomiriti. 

Foto: Hit Records

U cijeloj regiji svi su za omiljenog pjevača imali samo riječi hvale, nema onoga koga ova tragedija nije pogodila. Makedonska pjevačica Elena Risteska tvrdila je kako nesreća ipak nije bila slučajnost. 

– Voljeli smo se međusobno. Uvijek smo dugo razgovarali o svemu, čak me nazvao iz Australije. Također smo razgovarali i te kobne noći prije odlaska u Hrvatsku, a ja još uvijek tvrdim da je osjetio da će se nešto loše dogoditi. Na kraju razgovora rekao mi je da ćemo ga vidjeti za nekoliko dana, ali duboko je uzdahnuo kad je rekao: "Ako Bog dozvoli" – rekla je svojedobno za 24 sata Elena. 

VIDEO: Albina igrala nogomet na humanitarno-sportskom spekaklu


 

 

Komentara 7

KP
Karlovacko pivo
10:46 26.07.2021.

Neznam šta se hoće ovim reći ukleta cesta a nitko od njih se nije držao ograničenja i sad su Hrvatske ceste krive ili neki duhovi dajte molim vas nepišite gluposti

Avatar Golum
Golum
10:44 26.07.2021.

Hanka pa ti si muslimanka....kakav kriz?

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
17:03 28.07.2021.

a možda rafinerije b.brod ispusta neke plinove ponekad a donese vjetrom preko save a da ti ni sami neznaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije