Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV premijera

Bit će to jedan od televizijskih događaja godine

patrola na cesti
Foto: Promo foto
1/3
20.01.2016.
u 14:22

Prvi smo pogledali seriju u režiji Zvonimira Jurića koju ćemo od ove nedjelje pratiti na HRT-u 1. Jurić je sjajno na mali ekran prenio Pavičićevu knjigu, a u tome su mu pomogli odlični glumci te direktor fotografije Marko Brdar

Poslije godina suše na hrvatskim malim i velikim ekranima, dolaze bolje dani. Filmovi poput “Ti mene nosiš” i “Zvizdan” nižu nagrade na inozemnim festivalima, a u posljednje vrijeme na male ekrane dolaze produkcijski sve bolje serije. Nakon “Počivali u miru” i “Crno-bijeli svijet”, u nedjelju nam na HRT 1 stiže “Patrola na cesti”, serija koju je po predlošku Jurice Pavičića HRT snimio u koprodukciji s Kinoramom, u režiji Zvonimira Jurića.

Šverc na granici

Knjiga priča Jurice Pavičića sjajno je dočarala zaleđe Dalmacije 90-ih, i priče ljudi koji se nakon rata bore da bi preživjeli, stoga je bilo zanimljivo vidjeti kako će scenarist i redatelj Jurić to prenijeti u TV seriju. Nakon što smo prvi u dahu pogledali prve nastavke serije, možemo reći da je to napravio bolje od očekivanog.

Priča “Patrole na cesti” počinje kada povratniku iz Njemačke Jakovu (Mate Gulin), umre supruga. U neimenovanom mjestu živi i njegov sin Frane (Slavko Sobin), sa suprugom Marom (Nataša Janjić) i kćeri Josipom (Anđela Šmit). Iz Zagreba na sprovod dolazi i drugi sin Josip (Krešimir Mikić). Jakov je shrvan nakon gubitka supruge, koja je očito držala sva četiri “kantuna” kuće, pa se Josip, koji je u Zagrebu radio kao policajac, odluči vratiti u mjesto kako bi se brinuo o ocu. Njihovo mjesto je smješteno na granici s Bosnom i Hercegovinom, a tamo je uobičajeno da policajci gledaju kroz prste švercerima. Josip dobiva premještaj u tamošnju policiju, a i ne sluti da je glavni švercer pića, cigareta, pa i droge, upravo njegov brat Frane s dvojicom prijatelja. Već narušene obiteljske odnose tako će još složenijima učiniti policijska istraga, koja braću stavlja na suprotstavljene strane.

Foto: Promo foto

Šibenčani prednjače

Pavičićeva knjiga nastala je inspirirana čuvenom pjesmom Brucea Springsteena “Highway Patrolman”, u kojoj se dva brata nađu na dvije strane zakona. Dojma smo kako je kod nas ta situacija i bolje prikazana. Bossov junak se vraća u rodni kraj iz Vijetnamskog rata, a Pavičićev i Jurićev Josip heroj je Domovinskog rata. Nakon povratka u rodno mjesto radi u smjeni s mladim Darijom (Stipe Radoja), čiji je pokojni otac bio Josipov suborac.

Dok smo se od Krešimira Mikića i Nataše Janjić navikli da su uvijek sjajni, u Jurićevoj seriji pravi su dobitak i sporedni likovi. Posebno valja izdvojiti najstarijeg i najmlađu. Oboje su Šibenčani. Mate Gulin kao Jakov jednostavno je briljantan. Glumac je to koji je u šibenskom HNK poznat po brojnim odličnim kazališnim ulogama u komedijama, no nakon filma “Pismo ćaći”, ponovno je dokazao kako izvrsno može odigrati i dramske uloge. Anđela Šmit nije bila impresionirana starijim kolegama, pa je i ona suvereno odigrala svoju debitantsku ulogu.

U “Patroli na cesti” ima 80 govornih uloga, a čak i Ivo Gregurević ima sporednu ulogu don Anđelka. No, osim radnje, najveći dobitak Jurićeve serije je produkcija, koja je na višem nivou od dosadašnjih hrvatskih serija. Prekrasni pejzaži vrgoračkog kraja izazvali bi zazubice i američkim filmašima. Kamera je zaista moćna, i mnoge će podsjetiti na “Zvizdan”. Ništa čudno kad je direktor fotografije isti – fenomenalni Marko Brdar, koji bi, kako je krenuo, mogao uskoro napraviti i zavidnu karijeru u Hollywoodu. Jurić je sve to iskoristio kako bi nas i atmosferom vratio u sive poslijeratne godine kada su se mnogi obogatili “loveći u mutnom”. Serija nije mračna poput “Počivali u miru”, no radnja se odvija tako da se crni oblaci pomalo nadvijaju nad Josipovu i Franinu obitelj, a mnogi od nas će se zapitati što bi napravili da se nađu u sličnoj situaciji. “Patrola na cesti” bit će jedan od televizijskih događaja ove godine. Nemojte je nikako propustiti!

>>Serija o veteranu i priča o novinarima aduti su HTV-a

>>U Vrgorcu počelo snimanje nove serije Patrola na cesti

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:12 20.01.2016.

Od silnih najava da ponovno ne bude ćorak kao i sa serijom Crno bijeli svijet ;(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije