Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUKCIJA U STUDENOM

Bowiejeva zbirka umjetnina prvi put se izlaže javnosti

Bowie
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.07.2016.
u 11:04

Damien Hirst, Henry Moore, Marcel Duchamp... Umjetnine bi mogle postići cijenu od oko deset milijuna funta

Privatna zbirka umjetnina Davida Bowieja, gotovo 300 umjetničkih djela, među kojima i ona Damiena Hirsta, Henryja Moorea i Marcela Duchampa, prvi će put biti izložena u londonskom Sotheby'su, a na aukciji će se ponuditi u studenome. 

Direktor Sotheby'sa za Europu, Oliver Barker kaže da bi umjetnine mogle postići cijenu od oko deset milijuna funta. – Zbirka umjetnina Davida Bowieja nudi jedinstven uvid u osobni svijet jednog od najvećih kreativaca XX. stoljeća – rekao je. 

Među umjetničkim radovima najviše je djela britanskih umjetnika XX. stoljeća, uključujući platna Stanleya Spencera, Patricka Caulfielda i Petera Lanyona, ali i djela brojnih stranih umjetnika. Skulptura Marcela Duchampa "A Bruit Secret" bi, očekuju u Sotheby'su, mogla postići cijenu od 250.000 funta. 

Najvredniji izložak na dražbi bit će slika "Air Power" američkog slikara Jean-Michela Basquiata koja bi se mogla prodati za 2,5 do 3,5 milijuna funta. 

I Matthew Collings, umjetnik i pisac, smatra da kolekcija odražava Bowiejevu osobnost. – Riječ je o boemskoj, romantičnoj, ekspresivnoj, emotivnoj umjetnosti..., umjetnosti ispunjenoj osjećajima, živopisnoj i uzbudljivoj. Bowie nije kupovao umjetnička djela zbog investiranja ili reputacije, već zbog istinskog interesa prema umjetnosti. Collings smatra da pjevač kolekciju umjetnina nije nikad izložio u javnosti jer mu "nije bilo do toga da pokaže koliku vrijednost drži kod kuće ili da pokaže svoju veličinu. Kao kolekcionar je bio istinski entuzijast."

Iako je Bowie u intervjuu za BBC 1999. rekao da "opsesivno i ovisnički kupuje umjetnička djela", dosad se malo znalo o njemu kao kolekcionaru

Romanopisac William Boyd, veliki Bowiejev prijatelj kaže da kolekcionarstvo pjevaču nije bilo samo hobi već i ozbiljan interes. – Pohađao je neke tečajeve o umjetnosti jer ju je želio razumjeti i ozbiljno raspravljati o umjetnicima, slikarima, njihovim motivima, umjetničkim pokretima... – kaže Boyd te dodaje da je umjetnost Bowieja privlačila i zato što je "bila toliko različita od njegove glazbene karijere i kilometrima daleko od njegove slave" te da mu je "služila za opuštanje".

Uz 267 slika i skulptura, na aukciji će se ponuditi 120 komada namještaja dizajnera XX. stoljeća. Među njima je i kutija za zvučnike iz 1960. koju su dizajnirali talijanski dizajneri Achille i Pier Giacomo Castiglioni

Prihod od prodaje ide Bowiejevoj obitelji koja je kolekciju, kako je objavljeno, odlučila ponuditi na dražbi zbog nedostatka prostora, a ne zbog novca. 

>> Bistu u Beertiji dobiva i David Bowie

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije