Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRERANI ODLAZAK

Bago je često gledatelje podučavao političkom sustavu, ali i zakulisnim radnjama u politici

mislav bago
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/35
18.08.2022.
u 13:12

- Ne mislim da ikome padne mrak na oči kada mene vidi. Ja samo pitam, pa ako nema odgovora pitam opet, pa ako nema odgovora opet... Moj je posao inzistirati na odgovorima koji zanimaju naše gledatelje. U intervjuu i pitanje i odgovor mogu zadati udarac, no gledatelji, samo oni i nitko drugi, na kraju ocjenjuju tu „borbu“ - kazao je Bago prije dvije godine u intervjuu za Večernji list

Mislav Bago, nagrađivani novinar i reporter Nove TV iznenada je preminuo u 49. godini života.

- Mislav je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsko novinarstvo, ali i na našu redakciju. Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas', kazala je Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV.

Bago je karijeru započeo 1994. kao  novinar/istraživač na HRT-u u redakciji TV Parlamenta Branimira Bilića. Samo godinu dana nakon toga radio je priloge za redakcije informativnog i religijskog programa. Istovremeno pratio je Hrvatski sabor i stranački život.  U unutarnjoj politici specjalizirao se za rad Vlade i Hrvatskog Sabora. Od 1995. godine sudjelovao je u stvaranju svih izbornih emisija, te je aktivno pratio sve procese vezane uz izbore. Godine 2001., bio je prvi autor izbornog projekta. Mislav je isto tako bio i urednik emisije Otvoreno od 2006. do 2008. Godinu dana nakon toga postao je novinar i urednik na Novoj TV.  

Od početka je sudjelovao u svim važnim projektima u predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima te izborima za Europski parlament. Pratio je sve velike događaje i političke afere, te one koje su uvelike utjecale na hrvatsko društvo kao što je poplava u Slavoniji.   Dobitnik je i niza nagrada za svoj rad. Nagradu Marija Jurić Zagorka HND-a dobio je 1998. za najbolju reportažu, a 2003. i 2006. za najbolji intervju, za seriju intervjua s bivšim premijerima Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom dobio je nagradu Novinar godine 2006.  Europski pokret BiH Mislava je Bagu 2013. godine proglasio najboljim novinarem regije te ga nagradio za njegov doprinos novinarstvu.

Foto: Nova TV, RTL

Mislav je bio poznat po tome kako se nije libio postavljati i ona najškakljivija pitanja svim političarima, bez obzira jesu li iz vlasti ili oporbe. Često je gledatelje i podučavao političkom sustavu Hrvatske, izborima, ali i svim onim zakulisnim radnjama koje su uobičajene u politici.

- Ne mislim da ikome padne mrak na oči kada mene vidi. Ja samo pitam, pa ako nema odgovora pitam opet, pa ako nema odgovora opet... Moj je posao inzistirati na odgovorima koji zanimaju naše gledatelje. U intervjuu i pitanje i odgovor mogu zadati udarac, no gledatelji, samo oni i nitko drugi, na kraju ocjenjuju tu „borbu“ - kazao je Bago prije dvije godine u intervjuu za Večernji list. Dodao je i kako nikad nije odbio intervju s nekim političarem.

- Svi političari su na svoj način i dobri i loši. Recimo, predsjednik Milanović zna biti zahtjevan sugovornik jer treba pratiti njegov tijek misli. Ivo Sanader bio je isto takav - kazao je Bago koji se i dobro nosio s kritikama.

- Kritike i komplimenti su sastavni dio ovog posla i na njih se moraš naviknuti jednom kad se odlučiš za ovaj poziv. Prema njima nikada ne možeš postati ravnodušan, ali našao sam neki svoj unutarnji mir zahvaljujući kojem podnosim i jedno i drugo - rekao je tada Mislav.

Vijest o iznenadnoj smrti Mislava Bage zatekla je novinare i političare, koji su se na društvenim mrežama oprostili od pokojnog novinara Nove TV.

"Jedan od onih trenutaka kad ostaneš bez riječi. Počivaj u miru, Mislave, napisala je Jadranka Kosor, bivša premijerka na Twitteru. Sućut je putem te društvene mreže izrazila i Mirela Holy.  "Ajme, ajme. Iskreno saučešće obitelji, prijateljima i kolegama. Umro je Mislav Bago" napisala je.  Vijest o smrti Mislava Bage zatekla je i Davora Bernardića.  “Izražavam svoju iskrenu sućut obitelji i prijateljima jednog od naših najboljih novinara. Njegov rad, profesionalizam i postignuća bit će još dugo svjetionik hrvatskog novinarstva. Dragi Mislave, počivaj u miru”, napisao je Bernardić. Od Bage se na Twitteru oprostila i Dalija Orešković.

"Postoje dani kada ne želim čuti nikakve vijesti, jer stvaraju jezu nakon koje ostaješ nijem, bez riječi. Neshvatljivo je. Odlazak Mislava Bage veliki je gubitak, još jedan šok. Izražavam sućut obitelji i suradnicima", objavila je Orešković.  Novinarka Ivana Ivanda Rožić podijelila je mnoštvo zajedničkih fotografija nastalih tijekom godina. - Od sitnih noćnih izlazaka, beskrajne zabave, do 10 godina zajedničkog rada... U svim si situacijama bio prijatelj! Počivao u miru, dragi Mislave. Beskrajno sam tužna... Falit ćeš - stoji u objavi.

Od kolege se oprostio i novinar Ilija Jandrić. - Ne mogu vjerovati, bez teksta sam. Pokoj ti duši, Bago. Falit ćeš nam ... - objavio je Jandrić.

Foto: Nova TV

Premijer Andrej Plenković prije današnje sjednice Vlade upustio je izraze sućuti obitelji, prijateljima i kolegama Mislava Bage.

- U ime cijele Vlade izražavam sućut obitelji novinara, urednika i političkog komentatora Mislava Bage. Jutros smo s tugom primili vijest da je preminuo, prerani odlazak čovjeka koji je pratio rad hrvatske Vlade godinama. Bio je s nama na dnevnoj bazi u kontaktu, ostavio je pečat i trag u hrvatskom političkom novinarstvu. Izražavamo sućut i kolegama, osobito na Novoj TV, ali i u svim drugim kućama gdje je do sada radio. On je čovjek s kojim je bio užitak raditi, bio je tvrd i težak, ali je nastojao izvući ono što je važno i bitno za građane. I osobno mi je jako žao što Mislava niše nema s nama, rekao je Plenković.

 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije