Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Düsseldorf

Azerbajdžan pobjednik Eurosonga, Hrvatska počastila Sloveniju

eurosong (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/12
Autori: A.Be./VLM, ič/VLM
15.05.2011.
u 00:30

Drugo mjesto osvojila je Italija, koja se nakon 14 godina izbivanja vratila na Eurosong, a treći su Šveđani.

Azerbajdžan je pobjednik 56. Eurosonga koji se ove godine održao u njemačkom Düsseldorfu. Pjesmu "Running Scared", koja je osvojila Europu, skladali su švedski glazbenici Stefan Örn i Sandra Bjurman, a izveli su je 21-godišnji Eldar Gasimov i deset godina starija Nigar (Nikki) Jamal. Dobili su 221 bod gledatelja i žirija iz 43 zemlje.

Jača polovica pobjedničkog dueta je 21-godišnji Eldar Gasimov, koji je unuk najpoznatijih glumaca u povijesti Azerbajdžana. Već u tinejdžerskim danima počeo je pohađati renomirane glazbene škole u kojima je učio solo pjevanje i sviranje klavira. Nigar Jamal slovi za jednu od najvećih zvijezda svoje zemlje, a poznata je postala odmah nakon svog prvog albuma objavljenog 2004. godine. Ima 31 godinu. Trenutačno živi i radi u Londonu, gdje surađuje s nekim od najvećih britanskih skladatelja koji su radili s Christinom Aguilerom, Alicijom Keys i Craigom Davidom.

Najveći europski glazbeni spektakl iduće se godine seli u Baku. Iako je Azerbajdžan smatran jednim od favorita, glasovanje je do samog kraja bilo vrlo neizvjesno. Kladionice su predviđale da je apsolutni favorit natjecanja francuski pjevač Amaury Vassili s pjesmom "Sognu", no mladi tenor nije donio pobjedu svojoj zemlji. Plasman među prvih pet predviđao se i Francuskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, no te su zemlje ipak završile na nešto nižim pozicijama.

Drugo mjesto zauzela je Italija, koja se nakon 14 godina izbivanja vratila na Eurosong, dok su treći Šveđani. Od naših susjeda najbolje se plasirao Dino Merlin koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu, a završio je na šestom mjestu.

Hrvatska je najviše bodova dala slovenskoj predstavnici Maji Keuc, deset Azerbajdžanu, osam Srbiji, a sedam Bosni i Hercegovini. Slovenija je osvojila 13., a Srbija 14. mjesto. I ove godine glasovanje nije prošlo bez "dobrosusjedskog čašćenja". Istočne zemlje glasove su podijelile između sebe, jednako kao i skandinavske te zemlje bivše Jugoslavije.

Priredbu su vodili Anke Engelke, Judith Rakers i Stefan Raab, a u areni Fortuna Düsseldorf uživo ju je pratilo 35.000 ljudi.

Naša predstavnica, 23-godišnja Daria Kinzer nastupila je u prvoj polufinalnoj večeri koja se održavala u utorak, ali nije se uspjela plasirati u subotnji finale u kojem je nastupilo 25 zemalja.

Komentara 89

PU
pumbica
10:16 15.05.2011.

GERO2 ti si lud.Pa zar neznaš da u Slovenskom vokali su bile i naše hrvatice.I zato su dobro napravili,ali je greška što su i srbima dali bodove,a oni nas već treći put izbacuju....

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
11:33 15.05.2011.

Azerbajdžan iz godine u godinu puno ulaže u svoje pjesme i to se vidi. Zaslužena pobjeda. Na kraju najviše mogu žaliti Talijani. Naime, ljudi su se toliko pretrgavali u davanju glasova Italiji da bi sigurno pobijedili da su poslali barem pristojnu pjesmu. Ali, nisu. Što se nas tiče, ako HTV želi uspjeh na Eurosongu, onda nek se ugleda na BiH i odabere renomiranog izvođača, oko njega okupi dobar tim i stvori pjesmu. Međutim, ako je HTV-u samo stalo do novca njegovih pretplatnika, onda će nas i dalje mučit sa svojim izborima, \"spektaklima\", \"stručnim žirijima\" u kojima sjede Severina i Huljić, i opet neće biti pomaka. Dok je Kostadinov tamo glavni, ne nadam se ničemu. Jedino ako bude po onoj \"i ćorava kokoš...\"

KO
kolovoz
09:33 15.05.2011.

eurosong vec odavna s pjevanjem nema bas nista-sve je sou ibiznis pa i samo glasovanje jer radi novca dopustaju i glasovanje putem poziva gdje ubiru novce a tamo gdje ima puno useljenika to ima i ucinka u bodovnom smislu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije