Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Avatar već treći "svih vremena"

Kad se uračuna ne samo inflacija nego i svjetska gledanost koja se pribroji američkoj, po zaradi u kinima "Zameo ih vjetar" još je uvijek nenadmašiv, ali je "Avatar" već na trećem mjestu.
22. veljače 2010. u 17:50 1 komentara 2 prikaza
plakat
Foto: Lightstorm Entertainment/20th Century Fox

Do nedjelje 21. veljače Cameronov 3D/2D blockbuster zaradio je u američkim kinima 687,821.000 dolara, čemu treba dodati i utržak iz ostatka svijeta, oko milijardu i 775 tisuća dolara, što ukupno čini skoro dvije i pol milijarde dolara (2.462,821.000) te je, pretekavši "Ratove zvijezda", postao treći film svih vremena s najvećom zaradom u kinima, kad se uračuna inflacija.

Ako se zbroji američki i svjetski utržak, uz uračunavanje inflacije i korekciju za porast cijene kinokarata, apsolutni je rekorder još uvijek "Zameo ih vjetar", a Cameronu će, da prestigne i taj film, biti potrebno da prvo pobijedi sam sebe i "Titanic" koji je na drugom mjestu.

Evo kako izgleda ta ljestvica najgledanijih filmova svih vremena, računajući ne samo američku nego i svjetsku zaradu u kinima (zbog nedostupnosti svih statistika, neke brojke su okvirne i izračunate statističkim metodama, ali ljestvica pruža najbolji mogući pokazatelj stvarne gledanosti):

1. Zameo ih vjetar, 2,984 milijarde $

2. Titanic, 2,896 milijarde $

3. Avatar, 2,462 milijarde $

4. Ratovi zvijezda, 2,199 milijarde $

5. E.T. - Izvanzemaljac, 1,897 milijarde $

6. Ralje, 1,703 milijarde $

7. Moje pjesme, moji snovi, 1,646 milijarde $

8. Jurski park, 1,622 milijarde $

9. Deset zapovijedi, 1,544 milijarde $

10: Doktor Živago, 1,463 milijarde $

Avatar je još u kinima, i njegovi rezultati će rasti, a kad bismo zaradama svih tih filmova dodali i zaradu od kućnog videa (VHS-a, DVD-a, Blu-raya), moguće je da bi ljestvica izgledala malo drugačije. A ako ikad Bollywood sa svojim milijardama gledatelja upadne na popise gledanosti (ovo je popis zarade, a cijene kinoulaznica u Aziji niže su od onih na Zapadu), tek onda bi bilo pretumbacija.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?