Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klapa astoria

Amerikance oduševila naša klapa uoči NBA utakmice: 'Čekao sam 7 godina da bih čuo ovo'

Foto: Privatni album
16.01.2019.
u 21:15

Klapa hrvatske katoličke zajednice iz New Yorka nastupila uoči NBA ogleda i a capella verzijom himne rasplakala Amerikance.

Znate kako sam bio siguran da smo dobro otpjevali? Kada mi je nakon izvedbe prišao jedan Amerikanac, stisnuo mi ruku i rekao: “Čekao sam sedam godina da bih napokon čuo našu himnu onakvom kakva treba biti, bez improvizacija i zavijanja, nego baš da te dirne u dušu i izmami suze” – otkriva nam Josip Jozo Lacmanović, jedan od “sedmorice veličanstvenih” iz klape Astoria iz New Yorka, koja je u petak navečer otpjevala američku himnu “The Star-Spangled Banner” i doživjela ovacije u Madison Square Gardenu.

Ta čuvena dvorana kapaciteta oko 20.000 mjesta u 50 godina otkako je sagrađena ugostila je najveće zvijezde glazbe i sporta, dom je hokejaškog kluba New York Rangers i košarkaškog kluba New York Knicks, u kojem od ljetos igra i Dubrovčanin Mario Hezonja. Upravo su na večeri nazvanoj “Croatian Heritage Night”, organiziranoj u čast Hrvatima (kojih je u publici bilo 700) kao “maloj naciji velikih sportaša” snage odmjerili Hezonjini Knicksi i Indiana Pacersi, klub u kojem igra Bojan Bogdanović, a u poluvremenu je folklorno društvo Hrvatska ruža otplesalo Linđo i klapa Astoria srčano otpjevala himnu.

– Organizatori su htjeli čuti a capella verziju američke himne, ali u drukčijoj verziji, da bude upakirana u hrvatski tradicionalan zvuk. Poslali smo im snimku klapske izvedbe u vlastitom aranžmanu i svidjelo im se pa smo se spremali nekih mjesec dana. Dobili smo minutu i pol da se predstavimo publici, a prije nastupa čekali smo u svlačionicama skoro tri sata i upjevavali nadajući se da će nas proći nervoza. I prošla je onog trenutka kada smo otvorili usta, a oduševljenje koje smo doživjeli kada je publika ustala i počela skandirati nakon našeg nastupa neopisivo je. Ipak, nitko od nas nije očekivao da ćemo postati viralan hit na društvenim mrežama, a zovu nas sa svih strana svijeta i čestitaju – kaže Jozo Lacmanović.

Uz njega su u The Gardenu nastupili i Toni Zgombić, Srećko Mavrek, Zvonimir Antolos, Jakov Grgurević, Tomislav Smodlaka i Josip Velčić. Jozi kao rođenom Šibenčaninu, kojem su roditelji Mihovila i Marko Lacmanović pjevali u klapama, glazba je u krvi: u svom je Krešimirovu gradu u mladosti pjevao s klapom Jadrija, a tijekom studija ekonomije u Zagrebu bio je član Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Klapu je osnovao 1986. s Joškom Grpcem s kojim proteklih 15 godina nastupa u bendu Dalmati, gdje izvode najpoznatije svjetske i domaće “covere”, a nazvali su je Astoria po četvrti u Queensu u kojoj žive uglavnom hrvatski iseljenici.

Pogledajte i koji su estradnjaci postali duhovnjaci. 


 
Ključne riječi

Komentara 3

SE
serđo12
23:45 16.01.2019.

Čuo sam da je Metallica bila predgrupa!

DI
Direkt
23:42 16.01.2019.

Zašto se čude. Pa strane himne nam odlično idu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije