Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radio show 'K'o žena'

Aleksandar Stanković otvoreno: Za legalizaciju sam prostitucije, pobačaj je ubojstvo

Aleksandar Stanković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
27.10.2015.
u 13:24

Televizijski novinar u emisiji 'K'o žena' otvoreno je iznio svoj stav o prostituciji, pobačaju, ali i spolnoj diskriminaciji u novinarstvu

Prošlog petka u najnovijem izdanju popularne i nagrađivane radioemisije o ravnopravnosti spolova „K'o žena“ tri korčulanske feministice ugostile su jednog od najpoznatijih radijskih i televizijskih novinara Aleksandra Stankovića koji je progovorio o feminizmu, položaju žena u novinarstvu i pobačaju.

Stankovića je na krajnji jug, otok Korčulu, dovela njegova putopisna emisija. Serijal „Vjetar u kosi“ drugu sezonu zaredom emitirat će se na HTV 1, Stanković se ovog puta provozio na motoru više od 3000 kilometara od Učke do Korčule u potrazi za zanimljivim temama i pričama. Naravno da ga je zainteresirala emisija o feminizmu koja se emitira na lokalnoj radiopostaji ne samo radi vrućih tema koje obrađuje nego i zbog zvučnih imena koja su gostovala u emisiji. Kontaktirao je Katu, Gogu i Vinku, urednice i voditeljice emisije, te se uskoro našao u obrnutoj ulozi progovarajući i raspravljajući o feminizmu.

Nakon nešto više od 30 minuta emisije očigledno je kako Aleksandar Stanković ni sam nije siguran što točno misli o feminizmu i kako točno zamišlja državne restrikcije u nekim feminističkim pitanjima. Kate, Goga i Vinka bile su vrlo nedvosmislene i izravne u svojim pitanjima pružajući Stankoviću isti osjećaj kakav on inače nudi svojim gostima u studiju. Stanković je izjavio kako načelno podržava feminizam, kako nema temeljnih zamjerki da žene budu ravnopravne muškarcima, no misli li stvarno tako ili je to rečenica koju izjavljuje svaki muškarac da bi u suštini razmišljao, a pogotovo djelovao drukčije, trebaju procijeniti slušatelji. U medijskoj kući za koju on radi tvrdi kako diskriminacije nema, žene nisu omalovažavane, ima ih više nego muškaraca i čak su u jednom trenutku bile većina na rukovodećim položajima. Nažalost tu idilu narušava vrlo ozbiljni i izravni seksizam u novinarstvu kojeg su cure u eteru istaknule, a koji zahtijeva od ženske novinarke da bude estetski prihvatljiva, „oku ugodna“ ako želi biti uspješna, ali ipak ne previše lijepa jer će je u tom slučaju prenamijeniti za zabavne emisije, nikako za informativne. Stanković se slaže da je ovakvo stanje u novinarstvu realno za žene, ali da na HTV-u nema diskriminacije – osim te. Stanković ističe kako već 7-8 godina radi većinom sa ženama, što mu odgovara, ali naglašava njihovu emotivnu osjetljivost koja mu ponekad smeta. Ne zna objasniti zašto je u svojoj emisiji ugostio veći broj muškaraca, tek ponekad žene, smatra da je to produkt javnog života kojeg on prati, a u kojem su žene manje zastupljene. Neke od njegovih gošći ostavile su na njega jaki utisak. 

 – Od svojih gošći kojih je bilo malo izdvojio bih Milku Babović, ženu koja mi imponira i kojoj se divim. U početku nije htjela doći u moju emisiju misleći da će biti na neki način maltretirana. Ostali smo dobri prijatelji iako ne prakticiram prijateljstva s gostima emisije, također konkretan odnos imam s Vedranom Rudan, koja mi ipak zamjera svojevrstan seksizam u mom radu i to otvoreno i u lice. Priznajem kako pristupam drukčije prema ženama u svojoj emisiji, što se toga tiče, sigurno sam seksist, prema ženama sam blaži, teže se svađam sa ženama, neugodno mi je – rekao je Stanković.

Na nekoliko pitanja Stanković je ipak odgovorio kategorični i jasno. Otvoreno je za legalizaciju prostitucije, budući da prostitucija postoji oduvijek ne vidi razloga zašto i država ne bi zaradila nešto od toga. U potpunosti smatra kako žene pred Bogom, ili bolje reći Crkvom, nisu jednake i smatra kako prava vjernica ne može biti feministica i obrnuto. Najveća polemika u studiju odvila se po pitanju pobačaja. Voditeljice su mu postavljale vrlo oštra, ali realna potpitanja koja su poljuljala Stankovića u njegovu naočigled čvrstom stavu o pobačaju za koji misli da je ubojstvo i kako bi trebao biti uvjetovan od države. Emisija je završila pjesmom – nesuđeni zborski pjevač Stanković otpjevao je svoju verziju „Ode radosti“, a koliko mu je gostovanje u emisiji „K'o žena“ bilo radosno, svjedoči i činjenica kako je Korčulanke ipak odlučio izostaviti iz svoje emisije. Ovu, kao i sva druga izdanja „K'o žene“ možete poslušati na mixcloudu

>>Vesna Pusić odgovorila Hebrangu: Što bi vojska radila na granicama? Pucala na ljude?

>>Ivana Maletić: Milanović nije domoljub. Domoljubi ne rade to što on radi

Komentara 86

KA
kažemja
15:55 27.10.2015.

Da , slažem se sa Acom .Prostituciju treba legalizirati i držati pod kontrolom, jer se ne može nikako zabraniti. Zar nije onda bolje da država ubire porez , da se vrše lječnički pregledi i da makroi ne zlostavljaju prostitutke?? Pa ko voli nek izvoli! Što se tiče pobačaja , ne treba biti posebno medicinski obrazovan da se vidi da je pobačaj ubojstvo. Sa dva tjedna malom biću već kuca srce i za par tjedana ima gotovo sve organe i može osjetiti bol! Sada da li je ono veliko 1 cm ili 10 cm ne umanjuje njegovo pravo na život. Da bi se to malo biće iščupalo iz utrobe majke treba ga prvo ubiti i onda raskomadati pa ga potom u dijelovima izvući iz tijela majke. Ako to nije ubojstvo nad malim nevinim bićem kojem smo zbog svoje sebičnosti oduzeli pravo na život onda ne znam što je ubojstvo!

AM
ameris
14:55 27.10.2015.

Da,da..prvo zdravstveni odgoj i u osnovne škole,uvesti licence sa strogim uvjetima dobivanja i održavanja istih (npr.minimalno SSS,obavezan stan u vlasništvu ili pod lizingom i sl ,plaćanje svih doprinosa..dakako i ponajprije zdravstveno osiguranje ) e.c.,e.c. Bravo g.Stankoviću..pobačaj je u b o o j s t v o !Naj gori zloćin s predumišljajem!!!

MA
majeltomoguce
16:59 27.10.2015.

Feminizam danas je mačizam (Papa to rekao i 100% pogodio). Žene se danas natječu sa muškarcima, a ne bore se za prava jer ih imaju i više nego bi li trebale (pitanje pobačaja - muškarci nemaju pravo ubiti nikoga). I drago mi je da jedan ateist vidi kako pitanje pobačaja nije religijsko pitanje, već isključivo znanstveno - a znanost kaže da oplođena jajna stanica ima svoj DNK u kojemu piše da će to biti čovjek i da će imati takve i takve boje očiju, kose i kojega će spola biti - dakle to je čovjek, a ne nakupina bjelančevina koje netko može ukloniti kao bradavicu - dakle to su znanstveni fakti, a ne religijski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije