Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Škrljac

Elena

auto bez voača
Foto: Wikimedia Commons
13.11.2014.
u 09:45

Stvarno je bila ona. Preuzela je kontrolu nad radio-uređajem u autu. Nije imao pojma da ona to može.

Mladen je uletio u svoj auto. U silnoj žurbi udario je koljenom, na trenutak čak jauknuo i zažmirio uslijed boli, no već sljedeće ga je sekunde briga natjerala da zaboravi na bol. Obavijest o nesreći koju mu je supruga doživjela, udarila je daleko jače.

Vrisak iz zvučnika automobila učini da se dodatno prepadne. Sjetio se odmah da je razvalio do kraja zadnju pjesmu koju su pustili na radiju upravo kad je tog popodneva stizao na radno mjesto. Smanjio je uređaj, okrenuo ključ i žurno krenuo.

Tad mu i mobitel u džepu zapišti. Kako je i očekivao, Elena se javljala. Odlučio ju je odlučno ignorirati u tim trenucima, pa što bude. 

Njegovu odlučnost testirala je čitavih sedam minuta. Zatim se gotovo pola minute činilo da je odustala.

- Mladene! - trznuo ga je poznat glas. Prepao se još jače nego maloprije. I opet zbog radija. Ali ovog je puta radio emitirao sasvim neočekivani program.

- Elena?

- Mladene, moram te upozoriti na sljedeće. Prije zatvaranja lokala nisi fiskalizirao posljednji račun.

Stvarno je bila ona. Preuzela je kontrolu nad radio-uređajem u autu. Nije imao pojma da ona to može.

- Elena, nemoj me jebat! Žena mi leži u bolnici, doživjela je nesreću i morao sam…

- Mladene, moram te podsjetiti kako Ustavni zakon o fiskalizaciji ne trpi iznimke. Sve kupoprodajne transakcije moraju se registrirati.

Znao je već odavno da se s njom ne isplati raspravljati. Njezina hladnoća, odlučnost i sklonost pridržavanju pravilnicima bila je neoboriva. No ipak je nastavio:

- Elena, radilo se o škarniclu! Čovjek je dodatno tražio još jedan škarnicl. Onaj besplatni! Kupio je petnaest artikala i platio ih, počeo ih trpati u također kupljenu vrećicu i shvatio da mu neće sve u nju stati. Zatim je zatražio još mali škarnicl, onaj s logotipom tvrtke. Ja sam mu ga dao, i upravo u tom trenutku mi je zvonio mobitel, javili su mi za ženinu nesreću! Izletio sam iz radnje praktički zajedno s kupcem, zatvorio ranije ne misleći o tome kako se i usrani besplatni škarnicl mora provesti kroz sustav.

- Mladene, sve mi je to jasno, razumijem da proživljavaš teške trenutke, ali moram ponoviti: Zakon ne trpi iznimke. Predlažem da se polukružno okreneš na sljedećem raskrižju, vratiš se, odradiš svoju obvezu, pa nakon toga u miru posvetiš svojim privatnim stvarima.

- Ma u kojem miru, jebote? Žena mi možda umire baš u ovom trenu kad se s tobom navlačim, a mene bi fiskalizacija jednog usranog besplatnog škarnicla trebala umirit? Ne pada mi na kraj pameti da se sad vraćam, pa makar me zatvorili na maksimalnih dvadeset...

U tom mu se trenutku volan istrgne iz ruke. Auto bez njegove kontrole uspori i skrene u ulicu na desnoj strani. Zatim također samostalno prebaci brzinu i krene unatrag. Okrene se i krene vraćati, sve to u samo četiri sekunde. Te iste trenutke Mladen je proveo u potpunoj zbunjenosti. Elenine su sposobnosti bile veće nego što je ikada zamišljao!

Pokušao je ponovno preuzeti kontrolu, opet je zgrabio volan da ga obuzda, no zaradio je samo novu ozljedu, sada na malom prstu. Ni kočnica ga nije slušala, jednostavno je propadala pod njegovim pritiscima. Mjenjač je dopuštao da ga pomiče u svim smjerovima, no brzine time mijenjao nije.

Glas iz radija opet progovori:

- Ne znam čemu ovakav ton. Današnju smo smjenu proveli u vrlo ugodnom raspoloženju, zbilja smo se kvalitetno družili. Nema potrebe da mi se ovako obraćaš.

- Elena, uspori, ubit ćeš me pri ovoj brzini - auto je zaista sve brže jurio. Bilo je očito da joj je poštivanje Ustavnog zakona bilo važnije od svega drugoga, da o kršenju prometnih zakona nije pritom nimalo marila.

- Ne brini, Mladene, imam potpuni nadzor, nisi u nikakvojj opasnosti. Da budem sasvim iskrena, pomalo sam razočarana u tvoj nedostatak povjerenja. Ali ni približno koliko sam razočarana tvojim nepoštivanjem fiskalizacije. Mislila sam da osoba poput tebe, s toliko godina iskustva, već dobro zna i shvaća kako je ona temelj reda i poretka u našoj državi. Disciplina koju ona unosi u naše društvo, šalje poruku koja se uspješno prenosi i na ostale…

- Znam! Znam sve to, cijelu priču znam već napamet, kao i svatko drugi u ovoj zemlji! Ali, molim te, ne želim poginuti… - već je krenuo jecati. Osjećao je kako mu se i suze spremaju krenuti na lice.

Upravo takva količina očaja bila je valjda potrebna da se sjeti onoga što mu je brat jednom pokazao. Trik koji je omogućavao da se veza Elene s njegovom prodajnom šifrom smrzne i prekine. Sjetio se kako Elenu pobijediti!

Izvukao je svoj mobitel, jedva ga uspijevajući zadržati u rukama. Automobil je u dva zavoja za redom proklizao i slao jasnu poruku da ga ona ne drži pod toliko dobrom kontrolom koliko tvrdi. Trgovina u kojoj je radio već se mogla nazrijeti u daljini, a brzina kojom je vozilo napredovalo nije ulijevala nadu da će zaustavljanje biti ugodno ni sigurno.

Srećom, mobilna veza bila je brza i odmah se našao u sustavu. Zahvaljujući svojoj spretnosti s takvim uređajima i godinama rada na fiskalnoj blagajni, brzo se našao u postavkama, u dijelu za ručno kodiranje. Unio je dugački kod, tipkajući brže nego ikad u životu i nakon toga odabrao “U redu”. Krenuo je već odahnuti misleći da ju je nadmudrio na vrijeme. No u isto vrijeme kad se ona ponovno putem radija oglasila, pojavio se zahtjev za upisivanjem potvrdnog koda prikazanog na ekranu!

- Mladene, registrirala sam da pokušavaš učiniti promjene unutar korijenskog sustava. Moram te upozoriti da nisi ovlašten...

- Moram ja tebe ovlastiti da odjebeš, Elena! - odbrusio joj je u isti tren kada je prepisao zadnju, osmu znamenku potvrdnog koda. Volan se odmah po novom odabiru tipke “U redu” trznuo i vozilo je sada bez ičije kontrole jurilo ravno u izlog prodavaonice. U posljednji ga je tren skrenuo, taman dovoljno da izbjegne zid. Blatobran i vrata snažno su gulili o rub kuće, vanjsko je ogledalo se otrglo i odletjelo, a čitavo vozilo uletjelo u odvodni jarak pored zgrade, uz veliki trasak.

Glava je užasno boljela od udarca u volan. Zračni se jastuk usred Eleninog satelitskog nadzora izgleda izblesirao. I kroz popucalo vjetrobransko staklo moglo se vidjeti da je kljun automobila smrskan. No motor je za divno čudo i dalje radio. I u tome trenutku sva misao na bol, iako mnogo jaču nego kod onog udarca u koljeno, ponovno je nestala. Ponovno se prisjetio ženine nesreće i krenuo vožnjom unatrag izvlačiti auto iz jarka.

Točno u trenutku kad ga je iščupao, začuo je zvuk policijske sirene, a par sekundi kasnije i policijsko vozilo kako se zaustavlja iza njegovog. Policajac mu se odmah pojavio pored vozačevih vrata.

- Zbilja ste tešku nesreću doživjeli, gospodine - obratio mu se bez pozdrava.

- Ma joj, nemate pojma! Ovo s autom nije ni toliko važno. Moram smjesta do bolnice, žena mi je…

- Polako, gospodine. Bojim se da vas ne smijemo pustiti - iznenada se policajac postavi mnogo strože - upravo smo registrirali kako ste neovlašteno prekinuli vezu vaše prodajne šifre s Elenom. Zbog toga ćemo Vas morati privesti.

Mladen se ukočio u nevjerici.

- Ma dajte, nemojte me… pa ta me luđakinja pokušala ubiti!

- Gospodine molim vas! Morali biste znati da naš sustav za nadzor elektronske naplate, poznatiji kao Elena, radi savršeno, On je jamac uspješne fiskalizacije, koja je pak temelj reda i poretka u ovoj državi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije