Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

SDSS-ovo političko džeparenje u Saboru

sabor
PIXELL
24.06.2010. u 12:00

Samostalna demokratska srpska stranka se u parlamentu ucjenom bez presedana pokušala dokopati u miru onoga što su neki drugi srpski lideri ostvarili u ratu

Fascinantna je medijska šutnja o političko-pravnom trileru koji se glede ustavnih mjena odvijao u Saboru gdje se SDSS političkim džeparenjem bez presedana pokušao dokopati u miru onoga što su neki drugi srpski lideri ostvarili u ratu! Fascinantna je šutnja i o raspravi o obilježavanju komunističkih zločina koja je zabilježila nešto što se pogotovo o ovoj temi ne pamti 20 godina:da HDZ-ovci salvom pljeska nagrade govor SDP-ovog zastupnika koji je zakon strasno pozdravio! Je li to ovaj tjedan politička scena utvrdila minimum općenacionalnog dogovora: konsezualno „ne“srpskoj autonomiji?

Da li je gromki govor SDP-ovog zastupnika u prilog zakona o obilježavanju komunističkih stratišta znak da ljevica razumije da ovako dalje ne ide tim prije što tu raspravu prati pognuta glava predsjednika države na najmasovnijem poratnom odru ubijenih Hrvata, na Bleiburgu? Jesmo li došli do kraja,možemo li početi funcionirati kao normalna država?

Dakle,samo 60 minuta prije izglasavanja ustavnih mjena,na klupe zastupnika stigao je glede Ustavnog zakona o manjinama prijedlog Vlade u kojem između ostaloga stoji da u dijelu osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske županije, zajedničkom vijeću općina (tijelu izmišljenom u Eredutskom sporazumu, a tiče se većinskih srpskih općina u tom području) treba dati status pravne osobe.Zastupnik SDP-a Vinković otvoreno kaže da je cilj ovoga „praktički bio stvaranje autonomne oblasti“ u kojoj bi „jedna nacionalna manjina bila pravno utemeljena,posebno bi se financirala,te imala teritorijalno ustrojstvo“. Vinković ne dvoji i ističe da je to bio„pokušaj stvaranja nove SAO Krajine“. Kad je takav tekst zakona stigao na klupe zastupnika,Vesna Pusić je zatražila da se taj dio izbaci, a Hebrang je zatražio pauzu.

HDZ je pozvao premjerku u klub zastupnika i ona je stigla isti tren. Momentalno se suglasila s Hebrangovim prijedlogom da HDZ podrži Pusićkin prijedlog i HDZ-ovci su smjesta krenuli u sabornicu na novo glasovanje te se uz podršku SDP-a akcija pretvorila u konsezualnu borbu protiv Pupovčeva manevra.Zašto su se Pupovac i Stanimirović politički razodjenuli usred Sabora?

Kuloari bruje da je Opačićka rekla da je SDSS prevršio svaku mjeru,a da je uslijedio odgovor da ih je SDP izdao kao nikad nitko! Stanimirović je zaprijetio na drugi način. Po njemu ovo je „tragedija hrvatskog parlamentarizma“ te „HNS i HSU trebaju zaboraviti na respektabilnu biračko tijelo srpske zajednice koja im je do sada bila relativno sklona, jer je ovim činom sve rečeno“. Zacijelo su ocjenili da je ovo povijesni trenutak za pritisak na Kosoricu tim prije jer kuloari tvrde da su najavili da uopće neće glasovati za promjene ustava ako ne dobiju ovaj amandaman. U svakom slučaju uslijedio je kraj. Je li premjerka lukavo, najprije pristankom na SDSS-ovu ucjenu kupovala vrijeme i skupljala većinu da bi se raskošno vidjeli pravi ciljevi SDSS-ove strategije i to javno,te se stoga odmah i pojavila u klubu zastupnika HDZ-a da bi naložila da se od službenog prijedloga odustane?

Je li naime J. Kosor ovaj puta odigrala maestralnu igru „žrtve figure“da bi dobila partiju na kraju dana ili je stari lisac Šeks (on je u toj epizodi šef Odbora za ustav!) bio redatelj cijelog spektakta koji je na kraju iz HDZ-ove,ali i ukupne državne perspektive završio pobjedom, vjerojatno nećemo saznati tako skoro. Kako god,srpski pokušaj proglašenja teritorijalne autonomije za Srbe u Slavoniji nije uspio, poraz srpske ofanzive začela je V. Pusić, ali je matematički gledano HDZ-ova većina u Saboru odbila taj napad pokazujući da nisu obična glasačka mašina!

Zajednički glas SDP-a i HDZ-a protiv SDSS-ove ucjene znak je da imamo konture minimalnog nacionalnog konsenzusa ispod kojih se neće ići. Malo? Možda,ali prije 20 godina SDP nije htio glasati za neovisnost kamoli da bi shvaćao ove relacije! Za tako nešto im je očito bila nužna smjena generacija:mladi gradonačelnik Đakova SDP-ovac Zoran Vinković je otvoreno rekao da se iza SDSS-ovog zahtjeva krije pokušaj stvaranja SAO Krajine, a dan ranije je opet mladi zastupnik SDP-a Mondekar održao tako vatren govor o donošenju zakona o obilježavanju komunističkih stratišta da je kompletan saziv nazočnih HDZ-ovaca pljeskao! Mediji o tome šute, najviše državna TV! Da im podignu pretplatu bi li onda između dva cerekanja Šprajc izvjestio naciju da su SDP i HDZ dosegnuli konsezus oko srpske ucjene? Teško, jer u Dnevniku HTV-a su afirmativne vijesti zabranjene, pogotovo ovakve!

Ključne riječi

Komentara 74

GE
generaly
04:08 25.06.2010.

Bravooo za članak! Rijetki nastoje na informiranju i osvještavanju javnosti o važnim, a (polu)skrivenim političkim zbivanjima. Jednako tako, rijetki su pratili saborsko zasjedanje, rijetki smo shvatili da je posrijedi igra malog tigra, ali nakon svega ima razloga za optimizam da hrv. političke elite ipak nisu potpuno prolupale i ne vode zemlju u političku propast. A za ekonomiju ćemo ionako vrlo skoro vidjeti.

GR
Gradinar
11:09 25.06.2010.

SDSS je nema sumnje stranka koja baštini agresiju, antidomoljublje, antihrvatstvo i povjest srspkih zločina protiv Hrvatske. To nužno ne proizilazi iz imena stranke, već iz toga što se današnji SDSS nikada nije ni jednom riječju odredio prema zločinačkoj agresiji Srbije koju je poduprla velika većina Srba u Hrvatskoj. Njihovo stajalište je da je Hrvatska učinila genocid nad Srbima u tzv. Krajinama, Pupovac ga svako malo ističe, a ili šute ili odobravaju kada Tadić i čelnici Srbije otvoreno prozivaju Hrvatsku za zločine protiv Srba u ratu od 1991-1995. godine. Općenito, u zadnjih nekoliko godina od kada ih je Sanader prije svih zbog stvaranja nekakve iluzorne proeuropske slike o sebi i Hrvatskoj, privukao u koaliciju, Srbi u Hrvatskoj posve otvoreno svako malo optužuju Hrvatsku, za davne i nedavne zločine i \"zločine\", stalno popuju, preuzimaju sva prava na antifašizam, na žrtve, ponovo se postavljajući kao i tijekom komunizmu u ulogu žrtve kojoj Hrvastak stalno nekim novim ustupcima mora dokazivati da - nije kriva. To je posve očita i besramna politika, koliko samih Srba koji očito nikako ne uspijevaju povući pouke iz svojih djela i nedjela, još i više većine hrvatskih političkih stranaka, posebno HDZ-a, koji ustupcima pokušava posve pogrešno pokazati nekakvo drugačije lice od onoga za koje ga optužuju sami prosrpski i prosjugoslaveneski ideolozi u politici i medijima. HDZ bio bio istinska proeuropska stranka kada bi kaznio zločince u hrvatskim redovima ( što i čini djelom ili većinom), a vrlo tvrdo i bez i malo popuštanja nastupao prema Srbima, kao ravnopravnim građanima ove zemlje. Vlast u Hrvatskoj od Srba mora tražiti minimum - jasno domoljublje! Bez toga, nema razgovora, jer to bi tražila svaka normalna država. A ovako, potiče pansrspki patriotizam koji u svojoj biti jeste imperijalne prirode. To se vidjelo i u ovim pokušajima oko Ustava. Dujmović je jedan od rijetkih novinara u Hrvatskoj koji zna uočiti istinski problem i zna ga analizirati. Međutim, na žalost, silno je usamljen.

OB
-obrisani-
18:41 24.06.2010.

kumajela А ко те то слагао да се обраћам Хрватима? Обраћам се Србима чије су се скоројевићке нове генерације самопрогласиле у страху за свој ситни живот. Попут \"великог\" Хрвата Бранимира Главаша чији је отац прешао из свете православне у трговачкучку католичку веру током усташког режима у 2. рату. А да ли је и теби отац Србин? Можда ми се само чини?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?