Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALA ŠKOLA VOŽNJE

Savjetujemo kako voziti po snijegom i ledom okovanim cestama

05.01.2009.
u 17:30

Kiša, snijeg i niže temperature u ovom su godišnjem dobu razlog kliskih prometnica koje, pak, iziskuju više pozornosti tijekom vožnje. Iako iz godine u godinu ponavljamo da hladnije razdoblje godine diktira i poseban režim vožnje, ceste su svake zime prepune vozača koji ne znaju kako se treba ponašati na vodom ili ledom prekrivenoj podlozi.

Prvo je i najvažnije pravilo za sigurnu vožnju dobro pripremljeno vozilo, a time mislimo da je tehnički ispravno. Nadalje, u vozilu ne smije biti ni pretoplo niti prehladno. Ako je pretoplo, vozač ima sve preduvjete da zaspe za upravljačem. Ako je prehladno, teško će se usredočiti na vožnju. Ukratko, uvjete u vozilu valja prilagoditi sebi.

Drugi dio formule za uspješnu zimsku vožnju glasi: vožnju prilagodite uvjetima na cesti. Kiši, snijegu i magli zajednički su smanjena vidljivost i klizak kolnik. Na kliskom kolniku trenje je jako smanjeno, te se automatski višestruko produljuje zaustavni put. Jasno je da vozilu na zaleđenom ili kliskom kolniku treba više vremena (i prostora) da se zaustavi. Stoga držite veći razmak od vozila ispred vas.

Još uvijek mnogi vozači ne poštuju zakonsku odredbu koja propisuje vožnju s upaljenim svjetlima tijekom zimskog računanja vremena. Vozila bez upaljenih svjetala teško su uočljiva i opasnost za sve sudionike u prometu.

Osim pozornosti koju posvećujemo ostalim vozilima u prometu, treba voditi i više računa o pješacima. Pada li kiša ili snijeg, mnogi nose kišobrane, pa je i njima smanjena preglednost. Vozite malo sporije i opreznije nego što inače vozite.

Na zaleđenoj ili kliskoj cesti nije preporučljivo naglo kočiti ili dodavati gas jer su veliki izgledi da ćete u tim situacijama izgubiti kontrolu nad vozilom. Radije usporavajte ubacivanjem u nižu brzinu. Kada kočite, papučicu pritišćite nježno, nemojte nalijegati na nju. Nađete li se u situaciji da ne možete kontrolirati putanju automobila, otpustite gas, ali nemojte kočiti.


Bez naglih pokreta po snijegu

Na snijegom prekrivenim prometnicama manje iskusni vozači obično izbiju u prvi plan. Ako su prometnice prekrivene snijegom, najvažnije je na automobilu imati dobre zimske gume. Nijedna ljetna guma, pa ni gume za sva godišnja doba, ne mogu osigurati svojstva kao zimska guma, koja pravilno djeluje tek pri nižim temperaturama. Ponekad su osim guma potrebni i lanci, a isto tako nije loše imati i automobil s pogonom na sva četiri kotača. U svakom slučaju, za vožnje po snijegu nikako nije preporučljivo naglo dodavati ili oduzimati gas, naglo kočiti ili, pak, naglo mijenjati smjer vožnje. Ako vozite dok snijeg pada, ponekad je potrebno zaustaviti vozilo i očistiti nakupine snijega na poklopcu motora, vjetrobranskom staklu, svjetlima i krovu jer snijeg koji pada s krova automobila iza nas može zadavati teškoće.

Želite prijaviti greške?