Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Sarkozy spašava novine sa 600 milijuna eura

24. siječnja 2009. u 18:50 1 prikaza

PARIZ - Francuska će u sljedeće tri godine provesti izvanredne mjere za pomoć tamošnjim novinama vrijedne 600 milijuna eura. Kako je najavio predsjednik Nicolas Sarkozy, neke od mjera bit će udvostručivanje državnih oglasa u tiskanom novinarstvu, porezne olakšice za distributere te besplatna pretplata na jedne novine po izboru za osamnaestogodišnjake kako bi stekli naviku čitanja novina. Izvanredne mjere uvode se zbog smanjivanja komercijalnih oglasa zbog svjetske krize, a Sarkozy ističe kako je obveza države odgovoriti na krizu.

Iako su mnogi pohvalili najavu novih mjera, skeptici smatraju da je potrebno uložiti mnogo više novca te provesti opsežnije mjere za spas novinarstva koje je, prema nekim istraživanjima, na 20. mjestu u Europi mjereno po broju čitatelja po stanovniku.

Također se javlja i sumnja u buduću neovisnost novina koje će ovisiti o političkoj volji i pomoći, no Sarkozy ističe kako se tim mjerama pomaže opstanak neovisna novinarstva, te da su snažne novine čuvari demokracije. (V.Mo.)

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće