Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanader u bijegu

Bajić: Sve mora biti dokazano 1000% da optužim Sanadera!

sabor, mladen bajić (1)
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
10.12.2010.
u 11:09

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić neslužbeno je još prije nekoliko mjeseci progovorio o okolnostima koje bi trebale pridonijeti uhićenju bivšeg premijera

Nema šanse da bih protiv bilo koga podizao optužnicu a da nisam sto posto siguran da imam dokaze da je kriv. Nema govora da bi se drukčije radilo.  A tek premijer! Ako protiv njega podignemo optužnicu, budite sigurni da imamo dvostruko više dokaza nego što je potrebno da bi se dokazala krivnja. Ipak govorimo o bivšem premijeru! Tu ne smije biti ni najmanje sumnje! Ama baš nikakve, nikakve nejasnoće. Mogu mediji, politika ili bilo tko činiti pritisak kakav hoće i koliko hoće. Sve mora biti tisuću posto dokazano.

Riječi su to glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića izgovorene prije nekoliko mjeseci u neformalnom razgovoru kada je dopustio da se rasprava razvije prema odgovornosti bivšeg premijera za korupciju neviđenih razmjera.

I pozitivna nula dobra
Bajić je razmišljanja o eventualnu pokretanju postupka protiv Sanadera izgovorio tek kada je iz istražnog procesa protiv Mladena Barišića, njegove prijateljice Nevenke Jurak te istraga koje su se vodile u HEP-u, HAC-u i drugih bilo posve jasno da se steže obruč oko bivšeg premijera i kada više nije imalo smisla poricati da sve vodi prema tome dokazivanju da je poziciju prvog čovjeka izvršne vlasti Sanader iskoristio za stvaranje korupcijske hobotnice.

Budući da je postalo jasno u kojem smjeru idu Bajićeve istrage, logično je bilo da se oko njih počela zbrajati politička šteta, ali i predviđati moguća korist. Bajiću je od samoga početka jasno da u toj računici za njega osobno i njegovu poziciju pozitivna nula može biti najbolji ishod.

Temeljito ispekao zanat
Kad je posrijedi SDP, Bajiću je u startu jasno da mu hapšenje Ive Sanadera neće priskrbiti simpatije prve oporbene stranke.

Šef SDP-a Zoran Milanović jednako će ga žustro kritizirati, ali će, preuzme li vlast, teško moći smijeniti tužitelja koji je otkrio i pokrenuo procese za korupciju na najvišoj mogućoj razini.

Prema aktualnoj vlasti, Bajićeva je pozicija vrlo slična, bez obzira na to što ga premijerka Jadranka Kosor javno hvali. Ma koliko se aktualno vodstvo HDZ-a distanciralo od Sanadera, ostaje činjenica da su do jučer jedinstveno disali i da će se politička odgovornost dijeliti, a predizborna je godina. No umijeće da ostane na pozitivnoj nuli zapravo je formula Bajićeva uspjeha. Ipak, na prvo mjesto treba staviti to da je Mladen Bajić izvrstan tužitelj.

Riječ je o čovjeku koji je cijeli svoj radni vijek posvetio kaznenom progonu i koji je vrlo temeljito ispekao zanat i ni u jednome trenutku nije zapustio stručna znanja i vještine, već ide u korak sa svjetskim trendovima u razvoju kaznenog prava.

Bajić zna svoj posao i dovoljno je iskusan da zna kako se ne grizu oni zalogaji na kojima se lome zubi.

*Veliki specijal na 30 stranica o bijegu Ive Sanadera čitajte danas u tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Ključne riječi

Komentara 45

DU
Deleted user
11:24 10.12.2010.

Tako to ide kad HDZ-enjare sude jedan drugom .... PLJUC!

OK
okus
11:51 10.12.2010.

Za fcod

PR
Protivcenzure
19:18 10.12.2010.

bajiću ovo je preočito koliko ga pokrivaš. volio bi vidjeti tko još može tako \"promaknuti\" policiji preko grane. znaju oni da ako progovori svi oni padaju!! šeks ima dupli problem njega će se spominjati u slučaju merčep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije