Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEKCIJA MENADŽERIMA Tvrtke u državnom vlasništvu namjeravaju 2009. smanjiti troškove do tri milijarde kuna

Sanader reže direktorske plaće

24.02.2009.
u 14:20

Nema smisla da plaće direktora javnih poduzeća budu od dva do tri puta veće od premijerove, zaključak je s današnjeg sastanka premijera Sanadera i resornih ministara s predsjednicima uprava i nadzornih odbora 19 tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Otpadaju investicije
– Otvorili smo temu menadžerskih plaća i predložili da se u mjerama štednje one stave u odnos prema plaćama državnih dužnosnika, prije svega ministara i predsjednika Vlade. Često se događa da neki od direktora imaju od dva do tri puta veću plaću od premijera – rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Rezanje direktorskih plaća simbolična je mjera koja se ne može bitno odraziti na uštede u javnim poduzećima. Premijer Sanader na mjesec zarađuje 23.600 kuna, a naslužbeno, direktor javnog poduzeća s najvećim primanjma je Ivan Mišetić iz Croatije Airlinesa sa 43.000 kuna.

Dakle, ako bi Vlada Mišetiću srezala plaću na premijersku, CA bi na tome u godini uštedio 233.000 kn. Međutim, prema dostupnim podacima, većina menadžera u javnim poduzećima ima nižu plaću od premijerove, znatno odskaču Mišetić i Hrvoje Vojković iz Croatia osiguranja. Deset direktora javnih tvrtki još je danas Vladi izložilo svoje planove uštede u rezanju neproduktivnih troškova. Oni su usmeno predočili plan uštede 1,5 milijarda kuna u ovoj godini.

– Sveobuhvatnim mjerama u HEP-u se planiraju smanjiti troškovi 450 milijuna kuna, od čega će dio biti odustajanje od investicija i drugih nematerijalnih troškova – rekao je ministar Polančec, istaknuvši da svih 19 javnih tvrtki imaju rok do večeras pismeno predočiti konkretne mjere i svote uštede koje će biti dio dodatnih antirecesijskih mjera što će ih sutra predstaviti premijer Ivo Sanader.

Antirecesijskim mjerama nije predviđeno otpuštanje radnika u javnim poduzećima, a politika plaća bit će dodatno analizirana pošto je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, podsjetila je J. Kosor, rekao da bi prihvatio zamrzavanje plaća u državnim i javnim službama ako bi to spasilo radna mjesta i ako bi se plaće zamrznule i u ostalim sektorima. – Svi su direktori rekli da nitko od radnika neće biti otpušten. Jedini odljev radnika bit će odlazak u mirovinu – rekla je J. Kosor.

– Plaće radnika javnih poduzeća trebale bi ubuduće pratiti plaće u državnim i javnim službama – dodao je ministar Šuker.

Riješena likvidnost
Vlada će pomoći javnim poduzećima u problemima s likvidnošću, a dio će se sredstava namaknuti iz ušteda koje su danas najavljene, a koje bi, računa li se da je deset tvrtki najavilo uštedu 1,5 milijarda kuna, mogle ukupno iznositi i tri milijarde kuna u 2009.

– S kreditima HAC-u, HEP-u i HC-u riješeno je više od 80% likvidnosti javnih poduzeća. Nakon toga dospjele će obveze biti ispod 250 mil. kuna – rekao je Šuker. Uštedama i kreditom namaknut će se dodatna sredstva da bi tri tvrtke 2009. završile pozitivno, a Vlada to traži i od ostalih državnih poduzeća.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?