Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U subotu 7. veljače Princ Fašnik i Sraka prošetat će centrom Zagreba

Samoborski fašnik stiže u Zagreb!

05.02.2009.
u 21:00

Radi promocije 183. Samoborskog fašnika, Turistička zajednica grada Samobora organizira promotivnu šetnju i nastup likova Samoborskog fašnika, Srake, Fiškala, Suca, Princa Fašnika i malih Srakica, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u subotu, 7. veljače od 11 do 13 sati.

Povorka pod maskama na čelu s Princom, Srakom, Sucem i Fiškalom, te Srakinim vjernim pomagačima, srakicama, dijelit će promotivne materijale kojima će pozvati Zagrepčane da se maskiraju i dođu u Samobor na Fašnik koji počinje 13. a završava 24. veljače. Šetnja započinje oko 11 sati kod HNK, nastavlja se preko Cvjetnog trga gdje će se prošetati po špici, stati na kavicu kod Charlija, a cilj vesele povorke je Trg bana Jelačića, u 11.30 sati.

Program kostimirane fašničke povorke je sljedeći:

oko 10:45 dolazak na fašničke povorke na Trg maršala Tita
11:00 - 11:30 odlazak prema Trgu bana Jelačića uz pratnju limene glazbe Rozga i animatora sljedećim putem: Masarykova - Teslina - Preradovićeva - Bogovićeva - Trg bana Jelačića
11:30 - 12:00 nastup likova Samoborskog fašnika: Srake, Fiškala, Suca, Princa Fašnika i malih Srakica, prateće limene glazbe
12:00 šetnja fašničkih likova Dolcem i Trgom bana Jelačića
12.45 - 13.00 odlazak prema Langovom trgu i povratak u Samobor

Ove godine Samoborski fašnik se organizira po 183. put, a kako je Fašnik ujedno i zaštitni znak cijeloga grada, maskiraju se i ulice, trgovi pa i ugostiteljski objekti, a cijeli grad "diše" u znaku maski. U vrijeme Fašnika sve je dozvoljeno pa se tada može čuti i vidjeti što ljudi zaista misle, a ne usude se reći. Izuzetno su zanimljive i maštovite pojedinačne i grupne maske, fašničke parole te dječji fašnik.

Više o Samoborskom fašniku

Na fašniku se sudi Princu Fašniku, kojeg brani Fiškal, sudi mu Sudec, a u procesu sudjeluje i Sraka kao središnji lik i zaštitni znak Samoborskog fašnika. Sve, dakako, prolazi u šaljivom tonu, ali i s puno kritike na račun stvarnih pojava i osoba iz javnog života pa će se tako nerijetko vidjeti posprdne maske političara i poznatih osoba.

Nakon ceremonijalnog suđenja Princ Fašnik se, kao glavni krivac svih nevolja, osuđuje na smrt, pa ovaj veliki turistički događaj završava njegovim spaljivanjem. Dakako, taj će "tragičan" događaj brojni gosti lakše podnijeti zahvaljujući bogatoj gastronomskoj ponudi, u kojoj, u pokladne dane, dominiraju poznate samoborske kraf(l)ne.

Za najbolje maskirane pojedince i grupe osigurane su i brojne nagrade.

Nakon cijele proslave, nažalost, dolazi vrijeme ozbiljnosti jer, kako kaže stara samoborska "Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik".

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?