Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE- Puno više od Mozartova grada

Salzburg, od dvorca Mirabel do kuće obitelji Von Trapp

salzburg
14.11.2014.
u 20:35

Teško se u Salzburgu odlučiti hoćete li se prepustiti uživanju u glazbi, dobroj hrani, šetnji dvorcem ili kupnji...

        Uz obale Salzacha, u dolini koja je nekada davno bila more, ugnijezdio se grad koji godišnje posjeti čak 8 milijuna turista.

Slani grad, grad soli preostale upravo nakon povlačenja mora i skrivene u rudnicima u okolici, potpuno je posvećen turizmu i kulturi, a godišnje se ondje održi gotovo četiri tisuće događanja, na kojima se podjednako okupljaju domaćini i turisti, pogotovu brojni studenti. Koje god vrijeme odabrali za posjet Salzburgu, nećete pogriješiti, no ako ste ljubitelji zimskog ugođaja u gradu podno Hochensalzburga, jedne od najvećih europskih utvrda, sagrađene još u 11. stoljeću kako bi se u nju pred navalama pljačkaša sakrili biskupi koji su upravljali gradom, advenstki vikendi pravo su vrijeme.

Salzburg je puno više od rodnoga grada glazbenog genija Mozarta na čijem liku su stvorili brend poznat diljem svijeta. Iako je puno toga u Salzburgu upravo u znaku lika mladog Mozarta, za kojeg se čak pouzdano i ne zna kako je izgledao jer je njegovu posmrtnu masku od gipsa, izrađenu u Beču gdje je genije umro, njegova supruga Constanza neoprezno razbila, grad zaslužuje detaljan obilazak i upoznavanje jer je mreža uličica i pasaža koji ih povezuju neodoljivo šarmantna. Većim je dijelom pješačka zona, a u glavnoj trgovačkoj ulici Getreidegasse još su sačuvane oznake iznad trgovina koje su svojim simbolima govorile o kakvom se obrtu radi. Ondje je, na Domenplatzu katedrala – Salzburger dom, ali i groblje sv. Petra (Petersfriedhof) koje je dio turističke rute jer su onamo navodno prenijeli Mozartove ostatke iz Beča. Noviji, ali ne i novi, dio Salzburga, prijeđete li preko Salzacha, oduzet će vam još nekoliko sati razgledanja namjeravate li otići do Mozartove rodne kuće, palače Mirabel ili zaviriti u hotel Sacher i zasladiti se komadićem neodoljive torte.

Ako ste nostalgični filmofili, potražite mjesto gdje je 1965. sniman filmski mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” o Mariji Von Trapp i obitelji pjevača. Večer rezervirajte za koncert ili uživanje u noćnom pogledu s Hochensalzburga na koji se popnite uspinjačom za osam eura. Ostajete li dulje, vrijedi vam zaputiti se do rudnika soli, zaploviti slanim podzemnim jezerom i prijeći pod zemljom granicu s Njemačkom.

SAVJET plus: Cijene aranžmana su od  jednodnevnih izleta 250 kn (Autoturist), 350 kn (Birikina), ili dvodnevnih-   665 kn (Best Travel), 690 kn (Elite Travel), 690 kn (Mondo putovanja), 750 do 1090 kn (Integral), 690 kn (Elisa)...      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije