Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

SAD: Radnici u Boeingu vraćaju se na posao nakon 57 dana štrajka

02. studenoga 2008. u 10:19 4 prikaza

Mehaničari zaposleni u Boeingu većinom glasova su odlučili da će se vratiti na posao i tako prekinuti 57-dnevni štrajk tijekom kojega su mirovala postrojenja američkog proizvođača zrakoplova, uslijed čega bi se još više mogla otegnuti isporuka novog putničkog zrakoplova Dreamliner.

Članovi sindikata IAM sa 74 posto glasova su ratificirali novi kolektivni ugovor na četiri godine, objavio je sindikat.

Radnici će se na posao vratiti već u nedjelju navečer i počet će s noćnom smjenom. Druge smjene će se pridružiti u ponedjeljak.

Ugovor koji su uprava poduzeća i sindikalisti zaključili uz posredovanje saveznih vlasti tiče se sigurnosti radnog mjesta, plaća, socijalnih prava i suradnje s kooperantima.

Zbog štrajka u Boeingu tvrtka je u ovom tromjesečju uspjela isporučiti tek 84 letjelice, dok je u prvom tromjesečju bila isporučila 115 a u drugom 125.

Sindikat je objavio da je zbog štrajka tvrtka gubila 100 milijuna dolara prihoda svakog dana.

Boeing je upozoravao da bi nastavak štrajka mogao dodatno odgoditi pokusnu vožnju nove letjelice 787 Dreamliner u koju tvrtka polaže velike nade. Taj program inače kasni gotovo dvije godine u odnosu na početni plan isporuke zbog stalnih problema u tvrtki. Tako bi kupci koji su naručili gotovo 900 novih letjelica mogli zatražiti da im Boeing isplati odštetu zbog kašnjenja.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom