Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO NAPLATITI POTRAŽIVANJA

Ruska industrija odustala od plaćanja u rubljima i priznaje samo robnu razmjenu

09.02.2009.
u 16:01

Rastući problem nelikvidnosti i opći trend neplaćanja koji su zahvatili rusko tržište prisilili su tamošnje velike tvornice na uspostavljanje novog načina naplate potraživanja i to robnom razmjenom.

Ovim modelom služe se i pojedine lokalne ruske vlasti pa se tako naplata potraživanja odvija ponudom razmjene, primjerice, odjeće za automobile, ali i hrane za izvedene građevinske radove i slično.

Bankarski sustav u Rusiji ne ulijeva povjerenje u domaću valutu, napose u održivost tečaja, a s druge strane, Rusi priznaju jedino ušteđevinu spremljenu na tradicionalni način - u madrace ili ostale kućne trezore što je dalo vjetra u leđa robnoj razmjeni umjesto klasičnog i uvriježenog plaćanja.

Da je robna razmjena uzela maha, govore i brojni oglasi u ruskim medijima poput ponude 2,5 milijuna rubalja vrijednog donjeg rublja za bilo koji automobil.

Hyundaijeva tvornica u blizini ruskog grada Taganroga obznanila je robnu razmjenu na svojoj internetskoj stranici po principu ponude različitih vozila za sirovine neophodne za proizvodnju.

Gleb Korotkov, glasnogovornik tvornice, potvrdio je spremnost svog poslodavca za robnu razmjenu, ali nisu detaljnije objasnili o kojoj traženoj robi je riječ budući da se radi o poslovnoj tajni.

Robna razmjena je najraširenija u građevinskoj branši, gdje je, primjerice, postalo uobičajeno izvođenje radova uz kompenzaciju u hrani.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?