Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVENSTVO ZA PAMĆENJE

Sve podsjeća na Portugal, dizanje iz pepela, Španjolci u polufinalu...

Ivano Balić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/15
28.01.2016.
u 15:25

I eto nas ponovno u borbi za medalje, osmi put u povijesti Republike Hrvatske da smo u toj situaciji. A bili smo otpisani, bili smo u situaciji kao prije 13 godina dok smo kritizirali poraz od Argentine...

Portugal 2003. godine svaki navijač naše rukometne reprezentacije pamti kao početak nove ere tog predivnog sporta jer na sceni se pojavila zlatna generacija. Drska, moćna, talentirana s dotad javnosti nepoznatim izbornikom Linom Červarom na čelu. I sve sad nekako podsjeća na događaje otprije 13 godina...

Sve je počelo porazom od Argentine u skupini, što se nekako i očekivalo jer godinu dana prije bili smo posljednji na Europskom prvenstvu. Rukomet se gledalo kao košarku, kao hrvatski klupski nogomet u Europi, samo uz manje navijačke strasti i mazohizma. Kad smo gledali mučenje sa Saudijskom Arabijom, odmahivali smo glavom jer muka se samo nastavilo, nekad zlatni olimpijski sport na konopima...

I tad je krenulo, kao da je netko upalio neki prekidač, ukazala se generacija koja će nam donijeti toliko radosti. Padali su Rusi, Francuzi i Mađari, zatim u drugom krugu Egipat i Danska, a tad dolazi polufinale. Te infarktne utakmice teško se ne sjetiti, gubili smo protiv Španjolske na poluvremenu šest razlike i tek nakon dva produžetka uspjeli do pobjede. Nakon toga Nijemci u finalu nisu imali apsolutno nikakve šanse, pobijedili smo i započeli novu eru.

Samo, do završetka ere "Lininih kauboja" nismo uspjeli slaviti s rukometašima europsko zlato jer uvijek bismo posrnuli. U Sloveniji smo od višestruko slabijeg domaćina potpuno posrnuli, u Švicarskoj dvije godine poslije su nam kao toliko puta kasnije bili kobni Francuzi u polufinalu iako se nas tretiralo kao glavne favorite, u Norveškoj 2008. u finalu nas je svladala moćna Danska, u Austriji 2010. ponovno Francuzi, u Srbiji 2012. još jednom višestruko slabiji domaćin uzima našim reprezentativcima mjeru iako smo bili favoriti i pokazivali najviše. Mnogo smo pokazivali i 2014., ali smo iznenađujuće u polufinalu poraženi od Danaca. Rezime svega jesu dva srebra i jedna bronca.

I eto nas ponovno u borbi za medalje, osmi put u povijesti Republike Hrvatske da smo u toj situaciji. A bili smo otpisani, bili smo u situaciji kao prije 13 godina dok smo kritizirali poraz od Argentine i čudili se lošem prvom poluvremenu protiv Saudijske Arabije. Nestalo je povjerenja nakon igre protiv Norveške i Francuske, nakon što su samo "lude" kalkulacije donosile prolaz dalje. I ponovno su uključena brojna nova lica u cijelu priču, ponovno su se dečki izdigli poput feniksa iz pepela. I ponovno su nam u polufinalu protivnici Španjolci, a u finalu nas mogu čekati Nijemci. Neka se sve ponovi, neka ponovno budu dva produžetka i pobjeda, neka naprave što dvije zlatne generacije prije njih nisu – stigli do europskog zlata. Najtežeg, najvrednijeg.

Ako se ne dogodi, neće biti plakanja, ovaj čudesni plasman u polufinale već je ispisan zlatnim slovima u povijesti hrvatskog sporta.

>> Krakovski marš najveće je čudo hrvatskog sporta!

>> Srbi o slavlju naših rukometaša: To je jedna od najvećih pobjeda u povijesti sporta!

Komentara 3

LI
Lika76
15:51 28.01.2016.

Mislim da se ovake stvari ne dogadaju bez razloga! Vjerumo dalje u sebe i bit ce jedna medalja! Meni bi i bronca bila ok, ali mislim da ce biti i vise! ;-)

KB
kbr
15:50 28.01.2016.

istina da malo podsjeća na portugal, ali nikako se ne mogu složiti da je poraz od argentine bio očekivan, bilo je to poprilično iznenađenje

Avatar popajce
popajce
18:32 28.01.2016.

pobijedili su opet.jesu li sada hrvatska ili su reprezentacija herceg bosne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije