Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvalifikacije

Hrvatska slavila u Nizozemskoj i izborila nastup na Euru

Manuel Štrlek
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
10.06.2015.
u 21:45

Hrvatsku je do slavlja vodio Zlatko Horvat sa sedam pogodaka, Manuel Štrlek zabio je šest, dok je Marko Kopljar imao pet pogodaka.

Hrvatska rukometna reprezentacija nastavila je s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. u Poljskoj, a u sklopu petog kola skupine 1 gostovala je u Sittardu gdje je snage odmijerila s Nizozemskom i pobijedila rezultatom 27:24 (14:12).

Izabranici Željka Babića nakon nešto nesigurnijeg starta, pojačali su tempo te su po isteku 60. minute opravdali ulogu favorita i slavljem i teoretski izborili nastup na Euru te sačuvali prvu poziciju u skupini uoči posljednjeg kola kvalifikacija u sklopu kojeg će zaigrati protiv Turske. Prva pozicija donosi i nešto lakši ždrijeb na EP.

Susret šestog kola kvalifikacija s Turskom odigrat će se u nedjelju u Umagu s početkom u 17.15 sati.

Hrvatska je krenula protiv Tulipana u sastavu Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar, Igor Vori, Ivan Slišković i Ivan Čupić, dok se na golu našao Mirko Alilović. Prvi napad dobro iskorištava Nizozemska za početno vodstvo, a nakon malih nesigurnosti do pogotka dolazi i Marko Kopljar za 1:1.

Nanizalo se nekoliko pogrešaka kod obje momčadi koje, pak, nešto bolje iskorištavaju Nizozemci koji u šestoj minuti prelaze u vodstvo 3:2. Nizozemska mreža nije se tresla tri minute, a tada post od pogodaka kod Hrvatske prekida Ivan Slišković za 3:3. Igralo se u egalu do desete minute, a onda hrvatska reprezentacija prebacuje u višu brzinu te serijom 4:0 prelazi u vodstvo 8:5.

Nizozemski rukometaši nisu uspijevali pronaći put do hrvatskih vratiju punih šest minuta kada paučinu skida Nicky Verjans za 6:8, no brzo Hrvati odlaze na +4 (10:6). Razbranio se tada i Mirko Alilović, a preko kontre Manuel Štrlek odvodi Hrvatsku na pet pogodaka prednosti (13:8). Iako je Hrvatska imala mogućnosti i povećati prednost, u redove se uvukla mala doza dekoncentracije što je domaća momčad iskoristila za smanjenje zaostatka stoga se na odmor otišlo pri +2 (14:12) Hrvatske.

Drugo poluvrijeme zgoditkom otvara Štrlek za +3 (15:12) te se ta rezultatska razlika zadržala sve do 39. minute utakmice kada Marko Kopljar iz teške situacije postiže zgoditak za +4 (19:15).

Hrvatska nije izgledala koncentrirano na terenu, teško je pronalazila rupe u nizozemskoj obrani te je u 42. minuti Nizozemska preko Daria Polmana stigla na samo pogodak zaostatka (18:19).

Borili su se Nizozemci i držali su se uz bok Hrvatima sve do posljednjih deset minuta dvoboja kada Hrvatska potpomognuta dobrim reakcijama Filipa Ivića na golu odlazi na +3 (24:21), a potom i na +4 (25:21). Izjednačena igra održala se sve do posljednje minute utakmice, a sa zvukom sirene izabranici Željka Babića osiguravaju slavlje 27:24.

Hrvatsku je do slavlja vodio Zlatko Horvat sa sedam pogodaka, Manuel Štrlek zabio je šest, dok je Marko Kopljar imao pet pogodaka. Mirko Alilović sakupio je devet obrana, a Filip Ivić njih pet. Kod Nizozemske istaknuo se Nicky Verjans s pet golova, a po jedan manje dodali su Jasper Adams i Arjan Haenen.

Kvalifikacije za EP 2016. u Poljskoj, skupina 1:

Nizozemska - Hrvatska 24:27 (12:14)

Nizozemska: Ravensbergen (6 obrana), Eijlers (9 obrana); Verjans 6, Polman 2, Leenders 1, Kuyper, L. Steins 1, Van Schie 1, Baart 1, I. Steins 1, Smits 1, Adams 4, Boomhouwer, Heijnen, Janssen 2, Haenen 4. Izbornik: Joop Fiege

Hrvatska: Ivić (5 obrana), Alilović (9 obrana); Marić, Duvnjak 3, Stepančić, Kopljar 5, Vori 2, Gojun, Horvat 7, Karačić 2, Štrlek 6, Čupić 1, Mihić, Mamić, Slišković 1, Brozović. Izbornik: Željko Babić

Poredak: Hrvatska i Norveška po 8 bodova, Nizozemska 4, Turska bez bodova.

>>U zemlji tulipana baš i ne mare za rukomet

Komentara 3

DA
DambacrnaMamba
22:01 10.06.2015.

Čestitam dečkima na pobjedi. Ali igra je bila ne dostojna jednoj Hrvatskoj koju poznamo zadnjih 20 godina ;-)

DU
Deleted user
16:46 11.06.2015.

Možete vi prič hvalospjeve ali ovo rukovodstvo sa ovim izbornikom neće polučiti nikakav rezultat. Volio bih da se prevarim ,ali tako je to sa štelama. Babić nije trener za Hrvatsku.

RU
RUKOMET333
17:45 11.06.2015.

Neznam sto su igrali. Nema smisla niti napad niti odbrana. Holandija igra sa srednjakom koji je visok 172 cm max.. brz decko, a hrvatska odbrana igra otvoreno u vise navrata je otisla nekamo. Ajde dobro je dva boda i to je sve sto smo vidjeli u Holandiji sinoc. Ugodnu atmosferu su napravili Cro Sokoli iz Aachena, tako da je malo druzenje sa igracima bio najljepsi ugodjaj za cijelu utakmicu. Ajde nadamo se da ce u Poljskoj Goluza.. sorry Babic sto napraviti. Poz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije