Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska na EP

Dečki iz Lige prvaka su naši aduti

Hrvatska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.01.2016.
u 18:37

Ako se vratimo u 2003., kada je Hrvatska postala svjetski prvak, u početnoj postavi tada smo imali četvoricu igrača koji su igrali u Ligi prvaka.

Kako se bliži početak Europskog rukometnog prvenstva, sve se glasnije razmišlja što može nova hrvatska reprezentacija. Neki misle da je polufinale nedostižno, dok drugi razmišljaju kako se možemo umiješati u borbu za medalje. Činjenica je da imamo nešto laganiju skupinu i da bismo s četiri prenesena boda za polufinale morali dobiti Poljsku ili Francusku. U ovom slučaju Francuska je možda bolja prilika jer im nedostaje velik broj igrača (Accambray, Barachet, Fernandez, Porte). Poljska je domaćin i napravit će sve da uđu među četiri najbolje reprezentacije.

"Izdao" nas tek pivot

Ono što je zanimljivo, hrvatska je uz dansku reprezentacija koja u početnoj postavi ima čak šest igrača koji igraju Ligu prvaka. Svih sedam ima tek Španjolska (Perez, Tomas, Ugalde, Canellas, Maqueda, Entrerrios, Aguniagalde). Naša postava je sljedeća – na vratima Mirko Alilović (Veszprem), na krilima Štrlek i Čupić (oba iz Kielcea), u vanjskoj liniji Duvnjak (Kiel), Karačić (Vardar) i Kopljar (Barcelona). Tek nam prvi kružni napadač ne igra Ligu prvaka, a to će biti Marino Marić (Melsungen) ili Ilija Brzović (Hamburg). Na popisu od 20 igrača koji se trenutačno nalaze na pripremama u Ivanić-Gradu samo petorica ne igraju Ligu prvaka. Uz Brozovića i Marića to su još Mario Vuglač (Katar), Jakov Gojun (Füchse) i Marko Mamić (Dunkerque).

Od kandidata za medalju Francuska ima petoricu igrača svoje prve postave koji igraju Ligu prvaka (Omeyer, braća Karabatić, Narcisse i Guiogu), Poljska trojicu (Szmal, K. Lijewski, Bielecki), Island dvojicu (Sigurdsson, Petterson), Švedska četvoricu (Andersson, Kallman, Ekberg, Nilsson), Danska (Landin, Eggert, Lauge, Svan, Hansen, Noddesbo) šestoricu. Nama za kompletnu sedmorku nedostaje pivot, a Dancima srednji vanjski (Bo Spelleberg). Od šestorice naših igrača samo Marko Kopljar ne počinje u prvoj postavi svog kluba (Barcelona) u Ligi prvaka. Prednost ima Kiro Lazarov. Ostali su bitni kotačići u svojim momčadima. Posebice Domagoj Duvnjak i Igor Karačić bez kojeg Kiel, osnodno Vardar ne mogu početi utakmicu.

Ako se vratimo u 2003. godinu, kada je Hrvatska postala svjetski prvak, u početnoj postavi tada smo imali samo četvoricu igrača koji su igrali Ligu prvaka. Trojicu u Zagrebu (vratar Valter Matošević, lijevi vanjski Blaženko Lacković i kružni napadač Renato Sulić). U Fotexu, današnjem Veszpremu, igrao je Mirza Džomba. Te sezone Zagreb je ispao u četvrtfinalu od Montpelliera (28:28 u Ledenoj dvorani i 25:34 u gostima), dok je Fotex izgubio u polufinalu od Portlanda (30:26 doma, 20:28 u gostima).

Kad bi se ponovio Portugal...

Trojica igrača prve postave iz Portugala koji nisu igrali Ligu prvaka bili su Ivano Balić i Nikša Kaleb koji su igrali u Metkoviću, te Pero Metličić koji je igrao u španjolskom Ademaru.

"Portugalci" s novim, gotovo nepoznatim izbornikom ispraćeni su sa žaljenjem. Kako bi moglo drukčije kada su godinu dana ranije bili posljednja momčad na Europskom prvenstvu. U kvalifikacijama za SP protiv Češke reprezentaciju je gledalo 200 ljudi u Kutiji šibica i još se ozlijedio Zvonimir Bilić, prvi šuter reprezentacije. No, golobradi mladići napravili su čudo i na kraju osvojili zlato.

>> Stigli Duvnjak, Marić, Gojun, ali i neka iznenađenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije