Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rukometne kvalifikacije

Ako je pogriješio Zovko, ne mora pogriješiti Babić

03.05.2015. Arena, Varazdin, Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u rukometu izmedju hrvatske i Norveske. Kristian Bjornsen Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Marko Jurinec/PIXSELL
10.04.2016.
u 15:39

– Nama je cilj osvajanje zlata na Europskom prvenstvu 2018. godine kada smo domaćini – istaknuo je Gobac.

Bez obzira pobijedili ili izgubili od Danske, a dogodilo se ovo drugo, rukometaši Hrvatske morali bi danas (18 sati) u Herningu pobijediti Norvešku ako žele otići na Olimpijske igre u Rio. Sudbina je htjela da s Norvežanima u posljednje vrijeme igramo stalno, posebice nakon što je reprezentaciju preuzeo Željko Babić. Igrali smo s njima u kvalifikacijama za EP u Poljskoj (26:27, 31:25) pa smo dvaput na Europskom prvenstvu u Poljskoj (31:34 i 31:24). Mnogi si postavljaju pitanje – je li bolje da smo Norvešku pobijedili u susretu za treće mjesto na EP-u ili je bolje da smo izgubili, bili četvrti, ali da ih danas svladamo, odemo u Rio i tamo osvojimo medalju. Odgovor je jasan. Medalja je medalja, a pogotovu jer je nitko nije očekivao. I tu medalju imamo, pa neka današnja utakmica završi kako završi, kolajnu iz Poljske nam nitko ne može oteti.

Gobac: Najvažniji je EP 2018.

Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, istaknuo je kako bronca iz Poljske obvezuje da se ode na Igre premda neće biti tragedija i ako ne odemo. Nećemo zbog neodlaska u Rio izgubiti sponzore. Izgubili bismo ih da nismo već godinama u vrhu.

– Nama je cilj osvajanje zlata na Europskom prvenstvu 2018. godine kada smo domaćini – istaknuo je Gobac.

Kada smo ga upitali je li današnja utakmica važna kao ona na EP-u 2000. u Zagrebu kada smo sa Slovencima igrali za peto mjesto, ali i za izravan plasman na Igre u Sydney, Gobac je bez razmišljanja odgovorio:

– Da, baš će današnja utakmica imati tu vrijednost kao ta u Zagrebu prije 16 godina.

Od 1994. do danas Hrvatska je igrala na svim europskim prvenstvima (12), na svim svjetskim prvenstvima (11) i četiri puta na Olimpijskim igrama. Dakle, propustili smo samo nastup na OI u Sydneyu 2000. godine. I tu se sada vraćamo na EP 2000. godine. Nije tajna da smo domaćinstvo izabrali upravo zato da branimo zlato iz Atlante. Jer, od 1996. do 2000. godine rukometaši nisu imali značajnih rezultata. Na Europskom prvenstvu u Italiji 1998. te na svjetskim prvenstvima 1997. i 1999. godine bili smo daleko od medalja. Nakon što je Velimir Kljaić ispao u osmini finala na SP-u 1999. u Egiptu, na klupu je kao izbornik vraćen Zdravko Zovko.

Možemo i u borbu za zlato

– Nije toliko bilo važno na EP-u osvojiti medalju na domaćem parketu koliko otići na Igre. U reprezentaciju sam vratio dosta starijih igrača poput Saračevića, Smajlagića, Mikulića i to je bila pogreška. Nisu izdržali napore zahtjevnog turnira. Ipak, nekako smo dogurali do te utakmice za peto mjesto. Nije bilo razloga da se brinemo. Igrali smo pred 10.000 svojih navijača, igrali smo protiv ne tako jake Slovenije. Na kraju smo izgubili s pogotkom razlike – prisjeća se Zovko.

Bio je to najbolniji poraz naših rukometaša u kvalifikacijama za velika natjecanja. Navijači su pak danima proklinjali francuske suce Garciju i Morena koji nisu dosudili očit sedmerac na Joviću, s kojim bismo došli u priliku barem za produžetke.

– Čudo, čudo, čudo. Idem na treće Olimpijske igre s trećom različitom reprezentacijom – tada je slavio danas pokojni Iztok Puc koji je igrao za Jugoslaviju u Seulu 1988., Hrvatsku u Atlanti 1996. i za Sloveniju u Sydneyu 2000. godine.

Kako smo do sada prolazili u kvalifikacijama za velika natjecanja? Odlično. U kvalifikacijama za EP igrali smo osam puta. Ili bismo uvjerljivo prošli nokaut utakmicu ili bismo u skupini bili prvi. U kvalifikacijama za SP igrali smo samo dvaput i oba smo puta prošli bez stresa. Uglavnom smo se na SP plasirali zbog dobrih rezultata na europskim prvenstvima. Čak smo bez problema prošli i kvalifikacije za Igre u Pekingu i Londonu, dok smo na Igre u Atenu došli izravno kao svjetski prvaci.

Željko Babić morat će danas ubaciti u petu brzinu. Prijavit će kao dva nova igrača Ivana Sliškovića i Luku Šebetića.

– Ivan je naš prvi lijevi vanjski i zbog ozljede štedjeli smo ga za ovu utakmicu. Luka ove sezone igra jako dobro, bio je dobar i na EP-u – istaknuo je Babić.

Protiv Norvežana ne smije biti puno lutanja, puno rotacija igrača kao što je bio slučaj protiv Danske kada su u jednom trenutku u vanjskoj liniji igrali Pavlović – Cindrić – Buntić, trojka koja nikad nije igrala zajedno. Izbornik će morati sto posto koristiti Duvnjaka u napadu, a ne samo u obrani, Kopljar očito ne može pa ga ne treba dodatno uništavati. U vatru mora i Karačić, pa makar i s jednom nogom. Marino Marić se mora pod hitno pronaći jer će nam pogoci s crte jako, jako trebati. Ako smo u Poljskoj napravili veliko čudo, onda su ovi dečki u stanju otići na Igre i boriti se za treće rukometno zlato.

>>Babić: Ovo nije dovoljno dobro, treba nam svježa krv. Bit će promjena!

Komentara 1

IV
ivanaperavka
17:06 10.04.2016.

Pratite rukometnu utakmicu Hrvatska-Norveška besplatno preko stranice http://tv-uzivo.info/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije