Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2010. u 18:30

Mesićeva poruka da treba mijenjati ugovore s Vatikanom posljednji je njegov obračun s Crkvom

Što zajedničko imaju “101 romantična ideja za supružnike” Odbora za obitelj Hrvatske biskupske konferencije i ideja predsjednika Stjepana Mesića da treba redefinirati ugovore Vatikana i Hrvatske? Na prvi pogled ništa. No, obje su djetinjasto jednake. Predsjednik Mesić u jednom od svojih zadnjih nastupa iskoristio je priliku za, valjda, posljednji obračun s Crkvom i poručio da bi ugovore Vatikana i Hrvatske trebalo mijenjati. Da je to rekao itko drugi, možda bi se netko i uznemirio.

Da je to rekao sam Mesić koju godinu prije, možda bi se netko iz Crkve i oglasio, ali ovako – ništa. Zašto? Prvo zbog činjenice da Mesić odlazi, drugo zbog toga jer nijedna njegova inicijativa protiv Crkve nije urodila plodom (od tužakanja biskupa papi do uklanjanja vjerskih simbola iz javnih ustanova), a treće i najvažnije – ugovori se ne daju tek tako promijeniti. Jer za njihovu promjenu potrebna je dobra volja obiju strana, Crkve i države, tj. njihovih institucija, HBK s jedne strane i Vlade i Sabora s druge. Predsjednik države, zapravo, s takvim poslom u stvarnosti nema ništa.

Sva sreća, Crkva to zna i nije nimalo zabrinuta za sudbinu konkordata, pa su se u njezinim uredima bacili na publiciranje sladunjavih i tričavih savjeta za bračne partnere. Ne provjeravajući ime i težinu autora, preuzeli su i preveli bjelosvjetsku bljezgariju seks-gurua Michaela Webba, čijeg su se imena očito posramili, jer su ga nakon objave u medijima žurno obrisali s impresuma brošure. Htjeli su Danom braka parirati “konzumerističkoj hiperseksualnosti” Valentinova, ali su upali u istu vrstu banalnosti kojom je prožet i taj blagdan.

Npr. savjet br. 17 “ako je tvoja supruga imala vrlo naporan i dug radni dan, pripremi joj toplu kupku, u vodu ulij mirisno ulje za kupanje i nježno ju okupaj od glave do pete, odnesi je u spavaću sobu, nježno obriši ručnikom, položi u svježe pripremljen krevet i poljubi u – čelo” odiše beskrajnim zaglupljivanjem, kojemu samo tupasto Valentinovo može konkurirati. Gađajte se jastucima, poručuju s Kaptola! No, crkveni savjeti ne daju odgovora, piše urednik Križa života Hrvoje Cirkvenec, “kako se gađati jastucima u podstanarskom stanu na koji ode pola suprugove plaće, kako se igrati vodenim pištoljima na plaži kad sve više obitelji nema novca za ljetovanje, kako kupovati nepotrebne i pomalo sulude poklone mužu ili ženi (savjetuje se čak kupiti zvijezdu na nebu i prozvati je imenom supružnika) kad se zna da prosječna obitelj u Hrvatskoj živi od jedne plaće i jedva spaja kraj s krajem”. Po svemu tome su i 101 savjet s Kaptola i Mesićava ideja o rušenju ugovora Vatikana i Hrvatske identične. Nepotrebne i besmislene u današnje vrijeme!

Osim ako ih se ne doradi, na primjer, nekim supersavjetom: npr. poljubite sami sebe u čelo! Uspijete li, možda ćete uspjeti promijeniti i ugovore s Vatikanom ili savjetima nekog svjetskog lezilebovića spasiti vaš brak od valentinovskog tsunamija. Teško, naravno. Jer vam, s druge strane, poskupljuju plin, struja, komunalije..., vlast vas nemilosrdno iskorištava i pljačka, društvo marginalizira i zapostavlja. Gađate li svijet oko sebe preporučenim ‘jastucima’, budite sigurni da mu nauditi nikako ne možete.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:04 13.02.2010.

Nikad se ne zna tko je gluplji: Stipica ili Darko Pavičić. Ovomu drugomu nije jasna simbolika kupke i gađanja jastucima. Valentinovo promiče seksističku, a Crkva bračnu ljubav. Obojici je najvažnije nešto baljezgati.

Avatar jura-100
jura-100
13:50 13.02.2010.

Ne radi se o Mesićevom OBRAČUNU sa Crkvom, nego o zaista potrebnom razdvajanju Crkve od države. Činjenica je da je Hrvatska dopustila Vatikanu ono što ni jedna država koja drži do sebe ne bi dopustila drugoj državi, a kamoli Crkvii (jer Vatikan de facto i nije država)

Avatar lastan
lastan
14:42 13.02.2010.

Nije stvar u tome da Hrvatska dopušta Vatikanu nešto što druge države ne dopuštaju,radi se o tome što je nakon 2.svjetskog rata Jugoslavija oduzela Crkvi (Vatikanu) ogromnu imovinu i dobar dio te imovine nastavila je koristiti RH i stvar je u tome da ili će Hrvatska Crkvi(Vatikanu) vratiti imovinu ili će imovinu zadržati,a Crkvi plaćati i kao što znamo RH se odlučila i ugovorno obvezala za ovo drugo.U tome je stvar i to uopće ne znači da je država povezana s Crkvom,odn. je,ali poslovno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?