Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(MEĐU)OVISNOST Nakon smjene dr. Janeša upitan nastavak rada Službe?

Roditelji ovisnika u panici tko će propisivati terapiju

15.04.2009.
u 16:37

KARLOVAC – Kako je to moguće? Što će sada biti s našom djecom i tko će im propisivati terapiju? Zar ćemo svi morati u Zagreb?

Banalno obrazloženje
Pitaju se brojni roditelji karlovačkih ovisnika koji su također ostali zatečeni smjenom voditelja Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije dr. Josipa Janeša. Uz građane i njegove bliske suradnike, podršku mu daju i eminentni hrvatski stručnjaci koji znaju koliko je uloženo rada i truda u stvaranje Službe, prevenciju, liječenje ovisnika i pružanju podrške njihovim obiteljima.

– Obrazloženje je prebanalno za jedan takav postupak. Očito je da iza toga svega stoje neke druge stvari. Dr. Janeš bio je inicijator pokretanja svih aktivnosti koje su dovele do osnivanja te Službe. Zahvaljući toj ustanovi u Karlovcu se, za razliku od nekih drugih sredina, nije povećavao broj ovisnika.

Način na koji je maknut u najmanju ruku nije korektan – smatra dr. Slavko Sakoman, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za bolesti ovisnosti o psihoaktivnim drogama iz zagrebačke KB Sestara milosrdnica i jedan od tvoraca Nacionalne strategije borbe protiv zloporabe droga u Hrvatskoj. I ostali eminentni stručnjaci, koji su uz dr. Janeša bili od prvih početaka rada Službe, slažu se da je neprihvatljivo da se nekoga smjenjuje na takav način.

Nezamisliva smjena
– Čovjek je u to uložio petnaest godina svoga života, a sada mu se ovako vraća. To je nezamislivo – kažu njegovi kolege. Prof. Marija Cahunek, koja u Karlovcu redovito vodi radionice u sklopu gradskog programa Prevencije ovisnosti, napominje da je u radu s ovisnicima, uz edukaciju koja traje najmanje godinu dana, vrlo važno i višegodišnje iskustvo. I dok mu zagrebački kolege daju punu podršku, u gradu još nisu donijeli svoj stav.

– Vrlo rado ću prokomentirati događaje vezane uz vaše pitanje kada ispitam sve relevantne čimbenike, jer sve informacije koje imam saznao sam iz medijskog sustava – kaže gradonačelnik Damir Jelić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?