Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKA KRIZA U prosincu kineski izvoz najmanji u 10 godina

Recesija na zapadu smanjila kineski izvoz

13.01.2009.
u 18:26

Globalna gospodarska kriza počela je uzimati danak i u Kini. Objavljeno je da je u prosincu prošle godine kineski izvoz pao 2,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu prije, što je najveći pad u posljednjih deset godina. Potvrđen je konstantan rast negativnog trenda jer je izvoz iz mjeseca u mjesec padao.

Strah od nemira
Dnevni list China Daily piše da su posljedice ovoga već vidljive zato što je smanjanje izvoza već razultiralo zatvaranjem brojnih tvornica i golemim brojem otkaza. O tome da je situacija ozbiljna svjedoči i otvorena zabrinutost kineskog državnog vrha da bi negativan trend za posljedicu mogao imati društvene nemire. Iako situacija zabrinjava, ona joj uvijek nije alarmantna zato što je sama Kina veliko tržište, pa oko 70 posto onoga što se u zemlji proizvede, tamo se i proda. Ugroženo je onih 30 posto proizvodnje koja radi isključivo za izvoz.

No zabilježen je i vrlo velik pad uvoza od 21,3 posto samo u prosincu. Analitičari kažu da je pad uvoza izravno povezan s padom izvoza zato što se polovica kineskog izvoza sastoji od robe za koju su dijelovi uvezeni, a u Kini su samo sastavljeni u finalni proizvod namijenjen izvozu. Smanjenju vrijednosti uvoza pridonijela je i činjenica da je cijena nafte drastično pala.

No još je uvijek kineski trgovinski suficit velik i u prosincu je iznosio 39 milijardi dolara, što je gotovo povijesni rekord.

Stručnjaci tvrde da bi kineski izvoz tijekom ove godine mogao stagnirati ili lagano padati.

Teška 2009.
U trenucima kada je zapadni svijet prošle jeseni tonuo u krizu, procjenjivalo se da će Kina ostati pošteđena globalne krize. Tada je izvoz još uvijel bio golem.

No brojke objavljene ovih dana vrlo jasno svjedoče da Kina nije imuna na globalnu krizu. Recesija koja je zahvatila Sjedinjene Države, Europu i Japan, kao i pad kupovne moći stanovništva, jako su suzili prostor za kinesku robu. Smanjena potražnja u 2009. mogla bi dodatno uzdrmati kinesko gospodarstvo koje je ipak ovisno o izvozu. (Ma.Š.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?