Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEALNI PARTNERI

Radić Zagrepčanku ne mora platiti godinu dana

05.12.2008.
u 22:30

Premda je Institut građevinarstva Hrvatske probio rok u kojem je Zagrebačkom holdingu trebao uplatiti 45,6 milijuna eura za idealnu polovicu zemljišta Zagrepčanke, Jure Radić i Ivo Čović, šefovi tih dviju tvrtki, potpisom aneksa ugovora o kupoprodaji dogovorili su novi aranžman plaćanja.

Najprije 4,5 milijuna eura
Tako IGH u roku od 30 dana na račun Holdinga mora uplatiti 10 posto ugovorene svote, tj. 4,56 milijuna eura, a za preostalih 41,04 milijuna eura Jure Radić, direktor IGH, dobio je poček od najviše godinu dana.

Na neplaćeni iznos IGH će mjesečno Holdingu plaćati šest posto kamata. Premda zatezne kamate mogu doseći iznos od 15 posto, Ivo Čović, šef Holdinga, tvrdi da su se odlučili za taj postotak jer i banke uzimaju otprilike takve kamate. Radić je probijanje roka plaćanja opravdao financijskom krizom, tj. bitno izmijenjenim uvjetima na financijskom tržištu u odnosu na vrijeme (kraj kolovoza) kada su pobijedili na natječaju za kupnju Zagrepčanke.

Šef IGH uvjerava da će u roku od 30 dana ta tvrtka uplatiti 4,56 milijuna eura. Odgovarajući na novinarska pitanja Radić je ustvrdio da IGH ima cjelokupni iznos od 45,6 milijuna eura, ali se ubrzo ispravio i ustvrdio kako to ne znači da novac imaju u džepu, nego da imaju kreditni potencijal da do njega dođu. Ipak, probije li IGH i taj rok od 30 dana, Holding može raskinuti ugovor.

– Sada neću govoriti tko će biti naši partneri u kupnji Zagrepčanke jer ih još tražimo, ali Agrokor će možda biti jedan od njih – rekao je Radić.

Ivo Čović je pak objasnio da je Holding imao dvije mogućnosti: zbog kašnjenja s plaćanjem raskinuti ugovor s IGH ili kašnjenje kompenzirati kamatama i ne zaustavljati projekt, odnosno planiranu gradnju na zemljištu Zagrepčanke.

– Bili smo u dvojbi da li prihvatiti argument o financijskoj krizi, ali isto tako svjesni smo da su, uz krizu, i plombe na zemljištu Zagrepčanke bile otegotna okolnost u dobivanju kredita od banaka – rekao je Čović koji se nada da će IGH i prije isteka roka od godinu dana uplatiti Holdingu prijeko potrebnih 45,6 milijuna eura.

No, je li produljenjem roka plaćanja izigran javni natječaj i IGH stavljen u povlašteni položaj u odnosu na Ingru i United Europu, iza koje stoji najbogatiji poduzetnik u Srbiji Miroslav Mišković, koje su također konkurirale za kupnju Zagrepčanke. Radić i Čović tvrde da nije jer po Zakonu o obveznim odnosima uvjeti ugovora mogu se mijenjati ako je “došlo do bitnih promjena”.

Svi ravnopravni
Međutim, Josip Kregar, dekan Pravnog fakulteta, objašnjava da se uvjeti natječaja ne smiju naknadno mijenjati i da svi sudionici natječaja moraju biti u ravnopravnom položaju. Međutim, Kregar dodaje kako se u ovom slučaju neće ništa dogoditi jer se preostale dvije tvrtke koje su htjele kupiti Zagrepčanku neće žaliti.

– Smisao zaštite na javnim natječajima jest u tome da se oni koji se natječu međusobno kontroliraju. Ovako nitko neće intervenirati – rekao je Kregar. Prema njegovu mišljenju, natječaj za Zagrepčanku, da je uložena žalba, bio bi poništen jer ne može argument za nemogućnost plaćanja tog zemljišta biti financijska kriza.

– Trvrtke su uz ponudu za Zagrepčanku predale i bankovna jamstva da mogu zaista isplatiti ponuđene iznose – zaključio je Josip Kregar.


Zašto su odustali?

Dekanu Josipu Kregaru neobično je to što se Ingra i United Europa, tj. Miroslav Mišković, neće žaliti na natječaj za Zagrepčanku. – Čudno mi je da ne žele iskoristiti priliku i kupiti Zagrepčanku – poručio je Kregar. Jasno je zašto se ni Holding nije odlučio raskinuti ugovor s IGH. Svjesni su da na ponovljenom natječaju, s obzirom na financijsku situaciju, nitko više ne bi ponudio 45,6 milijuna eura.


Mišković i Ingra bez žalbI

U Ingri su i danas potvrdili da se neće žaliti na natječaj za Zagrepčanku. Tvrde da su novac namijenjen za to zemljište preusmjerili u druge projekte. I Marko Vojković iz United Europe kaže da ni M. Mišković neće podnijeti žalbu. – Delta ne može ući u Hrvatsku na kontroverzan naći i pogotovo se zbog toga neće uvlačiti ni u kakve igrice. Nećemo stajati na putu Holdingu i IGH da pronađu najbolje rješenje – rekao je Vojković.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?