Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Adventska čarolija preplavila je zemlju, otkrijte što se nudi u gradovima na kontinentu

TZ GZ
Foto: Julien Duval, TZGZ
1/13
PR
Autor
PR članak
15.12.2016.
u 10:30

Đakovom se možete provozati u zapregama koje vuku lipicanci, Osječani mame šumom borova, a Varaždinci ledenom bajkom, u Delnicama će vas dočekati vilenjaci...

Svaki grad ima svoju blagdansku priču, a što smo bliže Božiću, to je i program bogatiji. Adventska su događanja preplavila zemlju i svi se trude da ponuda bude što autohtonija, privlačeći i atraktivnim običajima i gastronomskim specijalitetima svoga kraja. Doda li se tome gostoljubivost domaćina, koju god od ovih destinacija odabrali – nećete pogriješiti jer ih se itekako isplati posjetiti.

Naša najpoznatija blagdanska manifestacija "Advent u Zagrebu", koja brani titulu najboljeg božićnog sajma u Europi, nabujala je na desetak novih lokacija. Najpopularniji su i dalje klizalište na Tomislavovu trgu i Zrinjevac, no zasjale su lampice i na Gornjem gradu, na Vraniczanyjevoj livadi, u Klovićevim dvorima i na platou Gradec, svoje je zimsko izdanje dobio i program "Dvorišta", a advent se preselio i preko Save, u Novi Zagreb.

Foto: Državna ergela Đakovo

Ergela Đakovo

I u drugim su gradovima na kontinentu cijele ulice utonule u božićnu bajku te postale dnevni boravak i svojim stanovnicima i turistima. Krenemo li od Slavonije i Baranje, nezaobilazna je postaja Đakovo, gdje su pravi blagdanski ugođaj stvorili na Korzu, kojim se možete provozati u zapregama što ih vuku graciozni lipicanci, a miris tradicionalnih adventskih jela i pića širi se i oko klizališta u središtu grada.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Advent u osječkoj Tvrđi, Foto: Davor Javorović/Pixsell

U povijesnoj jezgri Osijeka Tvrđi smjestila se šuma borova, a oko kućica s bogatom ponudom načičkale su se peći koje griju posjetitelje. Gradovima koji obilježavaju došašće ove se godine priključio i Donji Miholjac, u kojemu se također sije božićna pšenica, što je još jedan tradicionalni običaj.

Od 13. prosinca, blagdana svete Lucije kad se sije pšenica, u Slavoniji se promatraju dani do Božića, a svaki predstavlja po jedan mjesec iduće godine i predviđa kakvo će tada vrijeme biti. Oko blagdana sv. Lucije mnoge domaćice također počinju peći prve kolače, koje će pripremati i u Dardi u sklopu "Adventa u Baranji". Zaputite li se na istok zemlje, možete uživati i u zimskom vašaru u Karancu te topljenju čvaraka i božićnim sajmovima u Belom Manastiru, Kneževim Vinogradima i Petlovcu.

Foto: HTZ

Varaždin, Foto: Davorin Mance/HTZ

Varaždinci će vas dočekati velikim Ledenim parkom, a šećući okićenim gradom možete se počastiti odličnim vinom i domaćom rakijicom, dok će u sklopu "Adventa u Čakovcu" svake subote sve do Badnjaka najmlađi uživati i u druženju s Djedom Mrazom. U blagdansko je ozračje imanje obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme uronilo još prije tri mjeseca kada su počeli s postavljanjem više od milijun lampica, koliko ih svake godine svijetli u njihovoj božićnoj bajci, a idealna je lokacija za adventsku zabavu ovoga prosinca i prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, Aquatika u Karlovcu. Ondje će se na božićnom sajmu moći kupiti različiti lokalni proizvodi i blagdanski specijaliteti, a priređuju i prigodne predstave te plesne radionice i radionice izrade božićnih ukrasa.

Foto: TZ Marija Bistrica/Facebook

Foto: TZ Marija Bistrica/Facebook

Došašće se oduvijek slavilo i u najpoznatijem hrvatskom nacionalnom svetištu Mariji Bistrici. S naglaskom na običaje, u njihovu su programu obavezne zornice, mise koje simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić. Na glavni su trg postavili jaslice u prirodnoj veličini s motivima drvenih dječjih igračaka pod zaštitom UNESCO-a, a u obilježavanje adventa uključili su se i Muzeji Hrvatskog zagorja.

Foto: TZ Delnice/Facebook

Foto: TZ Delnice/Facebook

Božićne pjesme odjekuju i Otočcem, a u Delnicama će vas dočekati vilenjaci i uputiti na vožnju kočijom po čarobnoj šumi. Dom je ondje i pravim jelenima, a uz to što će vas ponuditi slatkom pogačom s grožđicama, možda vam stanovnici otkriju i tajnu jednog od najstarijeg recepta Delničana, kolača od rogača. U svakom slučaju, ondje će najvjerojatnije biti snijega, zato se treba toplo odjenuti – i prepustiti uživanju u božićnoj čaroliji.

Želite prijaviti greške?