Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTA OMV prodao dionice mađarske kompanije Rusima

Putinov Surgut kupio 21,2% dionica Mola

30.03.2009.
u 11:07

Austrijska naftno-plinska kompanija OMV prodala je ruskoj kompaniji Surgutneftegas udio od 21,2 posto koji je imala u mađarskom MOL-u za 1,4 milijarde eura. Nakon te transakcije austrijska kompanija neće imati više nikakvih dionica u mađarskoj kompaniji koja joj je i najveći konkurent na ovim prostorima.

Nesporazumi i problemi
Mnogi stručnjaci smatraju da sada nije idealno vrijeme za prodaju bilo kakvih dionica na međunarodnom tržištu jer su sve u velikom padu. Bez obzira na to, zbog dugih nesporazuma i problema u vezi s nastojanjem da kupe dodatni paket MOL-ovih dionica, čelni ljudi OMV-a ipak su se odlučili na prodaju svojega dijela dionica. Prodaju dionica vodila je investicijska banka JP Morgan i, kako tvrde u OMV-u, to je bio logičan korak u skladu sa strategijom kompanije. Postignuta cijena od 1,4 milijarde eura dobra je, smatraju Austrijanci. Dionica je tako koštala 19.212 forinti što je znatno više od cijene od 9940 forinti koliko je dionica MOL-a vrijedila u petak na burzi.

Prodaja dionica bila je očito svojevrsno iznenađenje i za mađarsku kompaniju koja je, kako doznajemo, za tu transakciju doznala iz novina! U priopćenju koje je stiglo iz MOL-a potvrđuje se da nisu znali niti su imali bilo kakvih najava ili konzultacija o tom poslu. Između Surgutneftegasa i MOL-a nije postojao niti postoji bilo kakav strateški ili operativni odnos kao što postoji s Inom, pa se namjere ruske kompanije još ne mogu pročitati. U MOL-u su skloni protumačiti to samo kao jedno financijsko ulaganje. Poznavatelji naftnih prilika tvrde da je ruska kompanija vrlo bliska Kremlju i Putinu te da je i ona bila u sastavu glasovite Baikalfinansgrup koja je kupila imovinu Yukosa u kontroverznoj aukciji 2004. godine.

Pravi div
No, u svakom slučaju veliki dioničar MOL-a postaje ruski naftni div i kakve su promjene moguće na ovim prostorima, zasad je vrlo teško prognozirati. U svakom slučaju, Surgutneftegas nije neka mala kompanija, već netko tko ima goleme rezerve nafte i plina u zapadnom Sibiru, rafineriju u Kirishiju, dioničar je velike Oneximbanke i ima velike planove s izgradnjom plinovoda i naftovoda na cijelom ruskom području, a najveći je dobavljač nafte za Bjelorusiju. Zbog toga i te kako zaslužuje pozornost ta transakcija koja u MOL, a time i u Inu dovodi najjače igrače.


Mesić o dogovoru OMV-a i MOL-a

Na novinarsko pitanje ulaze li Rusi na «hrvatska vrata» budući da je OMV prodao veći dio Mola Rusima Mesić je kazao:
- To je dokaz da smo u tržišnoj privredi. Tu je pitanje ponude i potražnje, pitanje koncentracije, a znači i da velike firme žele biti još veće i zauzeti što veću kontrolu prostora. (ap)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?