Naslovnica

Pusić se ispričava Milanoviću zbog troška za arbitražu sa Slovenijom

Arbitraža je samo zadnja instanca kad se spor ne može riješiti dogovorom, smatra potpredsjednica Vlade, a njen predsjednik odgovara da između takvog rješenja i višegodišnjeg natezanja i svađa sa Slovenijom oko neriješenih graničnih pitanja radije bira arbitražu. - Arbitraža košta i šlus, gotovo, ali tako rade civilizirane države
03. siječnja 2014. u 13:36 0 komentara 200 prikaza
Vlada RH
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić danas je na sjednici Vlade zvučala je kao da se svom šefu Milanoviću ispričava zato što iz proračunske zalihe uzima još 30.000 eura za arbitražni postupak u graničnom sporu sa Slovenijom.

- To je velik novac za arbitražu, ali to se tiče cijele Hrvatske i arbitražnog postupka koji će odrediti granicu između Hrvatske i Slovenije. To su zaista velika sredstva i zato je važno je da sve što možemo riješimo bilateralno, arbitraža je samo zadnja instanca kad se ne može bilateralno riješiti. Odluka o zasjedanju arbitražnog suda bude krajem veljače ili početkom ožujka i ona je obvezujuća. Sad iz proračunske zalihe za to osiguravamo dodatna sredstva. No ubuduće takve postupke treba pokušati riješiti bilateralno, jer ova vrsta arbitraže i međunarodnog posredovanja košta koliko košta.

-Dobro, tu osjećam neki ton isprike, za tim nema potrebe - pita se Milanović.

- Ne, žao mi je da prije nisu riješili problem pa ne bismo morali ići na arbitražu, ispričavam se sama sebi - odgovorila je potpredsjednica, a Milanović se s tim složio.

- Morali smo to rješavati tako, umjesto da se drukčijim načinom riješilo bilateralno, dok se dalo, ali i to je za ljude - nastavila je Pusić.

- Krajnje sredstvo je sukob, otvoreni sukob, to je puno lošije. Ja bih bio sretan i potpisao kada bismo se i s ostalim susjedima mogli dogovoriti, s kojima nemamo parafirane ugovore o granicama, bilo bilateralno ili arbitražom. To jest manji novac i košta, ali manja šteta od ove koju smo prolazili sa Slovenijom, više hrvatska nego njihova. Deset godina natezanja, svađe, podmetanja ili arbitraža koja košta 10 milijuna kuna ili eura? Arbitraža i šlus, gotova stvar! Ako drugačije ne ide, to je dobar posao. Nema potrebe za isprikom, jer ovako rade civilizirane države, a bilaterala opterećuje.

Dosad je arbitražni postupak Hrvatska platila oko 12 milijuna kuna.

- Puno manje nego smo potrošili energije i vremena. A mozak troši najviše, no to su kognitivne kalorije, našalio se premijer Milanović.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.