Originalna receptura Podravkine Vegete, hrvatskog proizvoda koji se
prodaje u više od 40 zemalja širom svijeta, izišla je iz trezora prvi
put u pola stoljeća. Pokazao ju je danas Zdravko Šestak, šef Podravkine
uprave, okupljenima na Vegetinoj rođendanskoj proslavi u Koprivnici.
Šestak je vrijedan papir bez straha pokazivao građanima, očito bez
bojazni da će ga netko ukrasti, ali ga je naposlijetku ipak vratio na
sigurno.
Ipak, svi sastojci proizvoda, zahvaljujući kojem se razvila koprivnička
prehrambena kompanija, i dalje će ostati tajna jer je glavni dio
recepture Šestak prekrio naljepnicom.
Šef Podravkine uprave recepturu je pokazao i svome bivšem menadžerskom
kolegi Damiru Polančecu, potpredsjedniku Vlade, koji se pojavio na
proslavi.
Recepturu nakucanu pisaćim strojem na papiru formata A4 potpisala je Vegetina izumiteljica Zlata Bartl 16. svibnja 1959. godine.
Da profesorica Bartl nije otkrila univerzalni dodatak jelima, Podravke
danas vjerojatno ne bi ni bilo. Koncem 50-ih godina prošlog stoljeća to
je bila mala, nerentabilna pekmezara, no iznenađujući uspjeh vVegete na
tržištu, a potom i dehidriranih juha, sve je promijenio. Profesorica
Bartl je lani preminula u staračkome domu, u kojem je, u velikoj
skromnosti, provela posljednje godine života. Nedavno je proglašena
počasnom građankom Koprivnice.
U povodu Vegetina 50. rođendana snimljena je i sinoć emitirana prigodna
epizoda nekad veoma popularne emisije “Male tajne velikih majstora
kuhinje” s Oliverom Mlakarom i Stevom Karapandžom, a Podravka je
proizvela te pustila u prodaju i posebnu seriju svoga proizvoda u
zlatnoj ambalaži.
ROĐENDAN Prije 50 godina počela proizvodnja najpoznatijega hrvatskog proizvoda