Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROĐENDAN Prije 50 godina počela proizvodnja najpoznatijega hrvatskog proizvoda

Prvi put pokazana receptura Vegete

16.05.2009.
u 19:39

Originalna receptura Podravkine Vegete, hrvatskog proizvoda koji se prodaje u više od 40 zemalja širom svijeta, izišla je iz trezora prvi put u pola stoljeća. Pokazao ju je danas Zdravko Šestak, šef Podravkine uprave, okupljenima na Vegetinoj rođendanskoj proslavi u Koprivnici.

Šestak je vrijedan papir bez straha pokazivao građanima, očito bez bojazni da će ga netko ukrasti, ali ga je naposlijetku ipak vratio na sigurno.

Ipak, svi sastojci proizvoda, zahvaljujući kojem se razvila koprivnička prehrambena kompanija, i dalje će ostati tajna jer je glavni dio recepture Šestak prekrio naljepnicom.

Šef Podravkine uprave recepturu je pokazao i svome bivšem menadžerskom kolegi Damiru Polančecu, potpredsjedniku Vlade, koji se pojavio na proslavi.

Recepturu nakucanu pisaćim strojem na papiru formata A4 potpisala je Vegetina izumiteljica Zlata Bartl 16. svibnja 1959. godine.

Da profesorica Bartl nije otkrila univerzalni dodatak jelima, Podravke danas vjerojatno ne bi ni bilo. Koncem 50-ih godina prošlog stoljeća to je bila mala, nerentabilna pekmezara, no iznenađujući uspjeh vVegete na tržištu, a potom i dehidriranih juha, sve je promijenio. Profesorica Bartl je lani preminula u staračkome domu, u kojem je, u velikoj skromnosti, provela posljednje godine života. Nedavno je proglašena počasnom građankom Koprivnice.

U povodu Vegetina 50. rođendana snimljena je i sinoć emitirana prigodna epizoda nekad veoma popularne emisije “Male tajne velikih majstora kuhinje” s Oliverom Mlakarom i Stevom Karapandžom, a Podravka je proizvela te pustila u prodaju i posebnu seriju svoga proizvoda u zlatnoj ambalaži.

Želite prijaviti greške?