Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKRETNINE Crozilla.com usporedila ovu i prošlu godinu

Prodaja stanova pala 10,7 posto

30.12.2008.
u 20:38

Broj prodanih stanova u ovoj je godini u odnosu na 2007. pao 10,7 posto. U prošloj je godini prodano 1466 stanova, a u ovoj 1324.

Rekord u travnju
Podaci su to portala za oglašivanje nekretnina Crozilla.com, a do njih se došlo evidencijom prodanih, odnosno iznajmljenih stanova klijenata koji su se oglašivali na toj stranici. Prema analizi tog portala, najveća prodaja zabilježena je u prvoj polovici ove godine, točnije u travnju, a već tijekom srpnja počela je opadati.

Najmanje stanova prodano je pak ovog prosinca. Za usporedbu, u prošloj su se godini stanovi najbolje prodavali tijekom ljeta, rekordan je bio rujan, a prodaja je minula u siječnju.

Analitičari Crozille.com zaključuju kako je prema njihovim podacima vidljivo da su kriza i stezanje remena utjecali i na svijet nekretnina te da se ne očekuju veće promjene cijena stambenih kvadrata početkom nove godine, a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, nudi malo drukčije objašnjenje.

– Neovisno o financijskoj krizi, još smo 2006. godine procijenili da će u ovoj godini stagnirati prodaja stanova – tvrdi Ranilović. Do tog su zaključka došli prije gotovo tri godine imajući na umu podatak o porastu cijena stanova te promatrajući odnos ponude i potražnje.

Banke na potezu
– Financijska kriza zasad je više psihološka, ali smanje li banke financiranje projekata, može se dogoditi pad stanogradnje. Sada bi banke trebale nastaviti financirati projekte, a investitori bi ih pak trebali što pametnije osmisliti – poručio je Ranilović.

Udruga developera nedavno je pak najavila da bi cijene novih stanova u idućoj godini mogle porasti zbog visoke cijene građevinskog zemljišta i skupih komunalnih nameta. Naglasili su također da bi potražnja za stanovima mogla biti znatno veća od ponude budu li banke zavrnule slavinu.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?