Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2010. u 12:00

Od Svetoga će Nikole zadužena i dešperatna Hrvatska trošiti k’o pijani milijunaši

U našoj je tradicionalnoj kulturi Božić uvijek bio blagdan mira, blagoslova i dobrote. Danas ga se u eri potrošnje, šopingiranja, hedonizma i reklamokracije predstavlja kao “blagdan darivanja”. U nekadašnjoj je kulturi Božić bio i to. Ali u društvu skromnosti, materijalne oskudice, drugih društvenih vrijednosti, još nerazvijene svevlasti masovne i potrošačke kulture, blagdansko je vrijeme bilo i vrijeme darivanja. No, darivao bi se neki mali znak bliskosti – jabuka, naranča, knjiga, draga sitnica... Od kada smo sustavnim i planskim djelovanjem reklamne industrije pretvoreni u “vječno gladnu dojenčad” koja stalno traže svoju bočicu, tj. od kada smo postali nezasitnim potrošačima, i Božić je pretvoren u kult i kulturu potrošnje. Od Svetoga će Nikole zadužena i od kuknjave dešperatna Hrvatska trošiti, usprkos takvome raspoloženju, k’o pijani milijunaš!

Ekonomski analitičari već sada računaju koliko će milijardi, zbog krize zabrinuti i uskukani, potrošiti za blagdane. Kada se potrošačka groznica razmaše i kada se na koncu zbroji koliko je to mahnitanje koštalo, opet će se javiti čuđenje kako je u “takvoj krizi” moguće potrošiti toliko novca!? Nešto tu nije u redu. Ili smo blesavi, pa trošimo više nego što imamo, ili je naše siromaštvo “više u glavi”!? Hrvatska je mogla biti puno bolja i sretnija zemlja nego što jest, no nju se i pretvara u zemlju sumornoga raspoloženja i zabrinutih lica, u zemlju “sve veće sirotinje”, državu u kojoj svi lopovi. Hrvatska dešperacija nije bez osnove jer se kriza ipak osjeti; plaće i ne rastu, a sve poskupljuje... Usto, gotovo svakodnevno doznajemo i za nove “državne lopove” koji su se nagrabili i nahapali. Unatoč svim takvim našim mufljuzima i stvorenom uvjerenju o korupciji koja je sve premrežila, Hrvatska vjerojatno ni lopova ni korupcije nema više nego je imaju i zemlje tzv. razvijene demokracije. Naravno da mi nismo uzoriti, da u našemu nacionalnome karakteru ima nešto kvarno – ali zar toga nema ni na svetom nam Zapadu? Osim toga, tko to i kako, određuje indeks i stupanj korupcije?

Je li indeks korupcije realna brojka, mjerilo realnosti, ili nečija proizvoljna procjena? Do sada se uglavnom pokazalo da je taj indeks, ako to nekome politički moćnome za nešto treba, veći, odnosno, manji. Isto je i s pokazateljem rizičnosti ulaganja u neku zemlju, pa i u Hrvatsku. Tko to objektivno, činjenično procjenjuje? Kako se određuje kreditni rejting neke države? A svaka takva procjena, pogotovo loša, loše djeluje i na opće raspoloženje, na daljnje širenje hrvatskog beznađa. Te su međunarodne “pouzdane procjene” često tek čista politika. Koliko su takve procjene i ocjene varave, plošne, manjkave i neutemeljene, valjda nije ništa zornije od istih takvih “vjerodostojnih pokazatelja” o enormnom gospodarskom rastu baltičkih zemalja, u nekadašnjoj priči o Baltičkom tigru, koji se pretvorio u obično, jadno mače. Ili svojedobna ekonomska bajka o Sjevernoj Irskoj kao o gospodarskom divu i poslovnome eldoradu. I što je na koncu ostalo od toga mita? Samo ruševina bivših iluzija. U Hrvatskoj ima dovoljno domaćih majmuna, autentičnih hrvatskih ludorija, lopovluka i i budalaština, koje šire nespokoj, sumnje, sumorno raspoloženje, pa i beznađe. Sve to spojeno s uvezenom, globalnom slikom krize, širi pesimizam i potiskuje nadu.

U zemlji koja malo čita a puno gleda, koja je u bescjenje, a na eurokratsko “dobrovoljno – moraš”, prodala dva televizijska kanala šrot televizijama, neprestance nas sve, pogotovo mlade, kontaminiraju banalnim i trivijalnim sadržajima, ideologijom lagode i lake zarade mimo rada i još lakšega trošenja. No već je i prije njih stvoren temelj za kult uživanja u šopingu, za ugodu, zabavu, trošenje i pošast kupnje. A tamo gdje nema širenja vrijednosti rada, štednje i skromnosti ni Božić ne može biti do “blagdan darivanja”.

Ključne riječi

Komentara 68

RI
ribarpalunko
20:53 01.12.2010.

PATULJČEVSKAJA! +++++++++++++++ Odojak na ražnju! Na balkonu! Badnjak post i nemrs. Uz odojka na reažnju i to na balkonu, da se hladi. Seksualna fantazija o pijanom ustaši i Njemcu u božićnjoj večeri!? Draga, potraži dobrog, dobrog terapeuta.

CI
ciglica
11:36 02.12.2010.

purgeraj-U-Zgu A ja mislio da si se 1990 prebacio u HDZ. Kao i ostala većina.

OB
-obrisani-
10:56 02.12.2010.

Bakalar je \"nasa\" dobro poznata riba. Zivi u svim nasim rjekama i naravno u Jadranskom moru. Obicno sam iskace na plaze i drage i tako se osusi. Onda ga Dalmatinci samo pokupe i pred Bozic pobacaju po ducanima sirom SR Hrvatske...da bi Hrvatski proleteri mogli skuhati rucak na Badnjak. Prica se ponavlja na Veliki Petak. Ljudi dragi, laze koza ne laze rog. Slavilo se, imalo se, moglo se, uzivalo se. Od Dana Republike do Nove Godine...uzivancija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?