Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOINDUSTRIJA

Prodaja automobila na najnižoj razini u posljednjih 25 godina

04.11.2008.
u 13:33

Najveći pad prodaje automobila u posljednjih 25 godina pogodio je najveće automobilsko tržište na svijetu, ono Sjedinjenih Američkih Država. Taj trend slijede i europske države, pa je primjerice u Španjolskoj prodaja vozila pala 40 posto, dok je talijanska prodaja “limenih ljubimaca” pala 19 posto.

Pad je toliko očit da analitičari često uspoređuju stanje s onim u prvim godinama nakon Drugoga svjetskog rata. Rekordan pad prodaje automobila u SAD-u predovodi kolaps kompanije General Motors koja je ovih dana zabilježila pad prodaje od 45 posto.

No, uz ovo veliko američko ime autoindustrije, gotovo da nema kompanije kojoj se poslovanje u ovoj branši ne srozava prema crnim rekordima, bez imalo naznaka za skori oporavak.

Ništa bolje nije ni Japancima – prodaja Toyote pala je 23 posto, Honda Motor bilježi minuse od 25 posto. Pad u prodaji bilježi se i u Fordu koji je zaronio 30 posto, Nissanu 33 posto, a Chrysler je pao 35 posto.

Dodatno pogoršanje izazvala je kreditna kriza i kompanije koje financiraju posrnule američke banke, što je dovelo prodaju automobila u najslabiji mjesec po potražnji još od veljače 1983. godine.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?