Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Prijamne i za srednje škole

05. srpnja 2007. u 19:57 1 prikaza

Već godinama u ovo vrijeme desetke tisuća učenika i roditelja trese upisna groznica. Za mjesto u željenoj školi treba imati samo petice, a kako često ni one nisu dovoljne, dobro je pobrinuti  se i za dodatne bodove. Njih se stječe na više različitih načina (od učenja nekoliko stranih jezika, paralelnog pohađanja dviju škola, zdravstvenih i sl. razloga) i među odlikašima prednost daju superodlikašima.

Termini koji se zadnjih godina sve češće koriste sugeriraju zapravo da smo nacija genijalaca u kojoj čak četrdesetak posto učenika osmi razred završi s odličnim uspjehom. Da iza svih tih petica ne stoji uvijek odgovarajuće znanje stručnjaci upozoravaju godinama. Dio ravnatelja srednjih škola ovih dana priznaje  nastavnici u osnovnim školama popustljivi su, njihove ocjene u svjedodžbama su prenapuhane.

U sjeni priča o superodlikašima tako ostaju vrlo dobri učenici, čije znanje možda nije slabije od pojedinih im vršnjaka superodlikaša, ali su možda malo manje ambiciozni, malo više sramežljivi, malo pristojniji i samozatajnji da bi se kad im ocjena visi između četvorke i petice grebali za višu. Zbog toga pojedini ravnatelji najatraktivnijih srednjih škola predlažu da se uvedu testovi, odnosno prijamni, koji bi uz ocjene iz osnovne škole bili ulaznica za srednju. Možda je vrijeme da prosvjetna vlast o tome ozbiljno razmisli.

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja