Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće je opstruirati

Vesni Pusić prešutna potpora nove Vlade za kandidaturu u UN-u?

Vesna Pusić
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
07.04.2016.
u 20:00

Željka Markić pitala je Vladu i predsjednicu RH je li Vesna Pusić službena kandidatkinja za čelno mjesto Ujedinjenih naroda

Dok je Vesna Pusić, prva hrvatska kandidatkinja za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, u New Yorku gdje je očekuje predstavljanje pred Općom skupštinom UN-a u povodu te kandidature, u Hrvatskoj protiv nje protestira udruga U ime obitelji liderice Željke Markić.

Vesnu Pusić za tu prestižnu funkciju kandidirala je bivša SDP-ova Vlada, a iz HDZ-a, dok je bio u oporbi, stizale su poruke da bi njezina kandidatura mogla biti povučena.

Vlada se distancirala

Nova Vlada ipak nije osporila tu kandidaturu, no bila se distancirala od Vesne Pusić. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač prije je izjavljivao da se Vlada ne bavi njezinom kandidaturom. Također, naglašavao je da je Milanovićeva Vlada kandidirala V. Pusić nakon što je SDP već izgubio izbore. No, jučer je naš izvor iz Vlade poslao znakovitu poruku.

Vesna Pusić je, zasad, kandidat kojeg je istaknula Vlada Zorana Milanovića – rekao je naš izvor iz Vlade. Iako se nije htio upuštati u daljnja objašnjenja, moglo bi se zaključiti da bi Vlada na neki način ipak mogla podržati V. Pusić. Odnosno, barem je ne opstruirati.

Ona je pak o svom trošku otputovala u New York gdje se priprema za spomenuto predstavljanje, ali i razgovara sa skupinama koje će imati utjecaja pri izboru novog glavnog tajnika budući da gotovo postoji konsenzus kako idući glavni tajnik treba biti žena iz istočne Europe. I dok vrh vlasti ne napada Vesnu Pusić kao prije, u akciji je udruga Željke Markić koja od predsjednice RH, premijera i potpredsjednika Vlade traži da javno iznesu svoj stav o njezinoj kandidaturi i je li ona kandidat nove Vlade te “što će poduzeti kako bi ograničili štetu koju gđa Pusić nastavlja nanositi Hrvatskoj”.

Udruga U ime obitelji sastavila je pet točaka “optužnice” zbog kojih smatra da V. Pusić ne može biti kandidatkinja za tu funkciju. Prvo, navodi u priopćenju, izrekla je u Saboru da je Hrvatska vodila agresorski rat u BiH. Drugo, kao ministrica vanjskih poslova na početku 2015. izjavila je kako “u Ukrajini postoje hrvatski vojnici koji su se priključili ukrajinskoj vojsci... a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u tim operacijama”... Ostale tri optužbe odnose se na dugo čekanje na prijem kod tadašnje ministrice Pusić Udruge žena iz Domovinskog rata, protivljenje referendumu o braku te “zastrašivanje umirovljenika padom mirovina ne budu li glasali za ulazak RH u EU”.

Ključni preduvjeti

V. Pusić nije bila dostupna za komentar na optužbe. U ime obitelji podsjeća da je “jedan od ključnih uvjeta dobre glavne tajnice UN-a poštovanje, razumijevanje i uvažavanje različitosti mišljenja...” Udruga traži vrh vlasti da se odluči ostaje li pri “odluci Milanovićeve Vlade, koja je kao tehnička Vlada bez suglasnosti predsjednice RH, bez javne rasprave, bez rasprave u Saboru i bez mogućnosti sudjelovanja oporbe, dala podršku kandidaturi Vesne Pusić...” Predsjednica K. Grabar-Kitarović govorila je da kandidat za glavnog tajnika UN-a mora imati konsenzualnu podršku svih ključnih političkih faktora, a Vesna Pusić je nema. U njezinu uredu jučer nisu imali komentar na pitanje Željke Markić.

>>Pogledajte kako izgleda službena stranica kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a Vesnu Pusić

>>Ne očekujem opstruiranje Vlade i dat ću sve od sebe da postanem nova glavna tajnica UN-a

Komentara 10

BA
bakulušić
20:26 07.04.2016.

Podrška Željki Markić i udruzi U ime obitelji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije