Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turisti iz irana u zagrebu

'Ne morate nam vi govoriti da je Hrvatska sigurna, mi to osjećamo'

iranski turisti
Foto: PR FOTO
1/3
23.03.2016.
u 20:49

To su stvari zbog kojih čovjek ostaje bez riječi... Naši gosti iz Irana komentiraju da je ponekad bolje i ne pratiti vijesti, jer su često toliko ružne i negativne.., prepričava reakcije gostiju iz Irana na terorizam u Briselu vlasnik zagrebačke agencije Perzepolis, i sam Iranac, Mohammad Reza Fateh

Kad je bivši ministar turizma Darko Lorencin prije nepunu godinu službeno putovao u Iran bio je ispraćen zamalo s podsmijehom. S nevjericom su se tada komentirali i podaci iranske carine prema kojima godišnje izvan zemlje putuje čak 27 milijuna Iranaca i pri tom potroši oko 18 milijardi dolara. U trgovinama zagrebačkih šoping centara, u kojima su ovih dana imali kupce s iranskim putovnicama, osvjedočili su se, međutim, da to nije prazna priča. 

– U Iranu je običaj, kojeg se ne preskače, da se na svakom putovanju kupuju uspomene i darovi za obitelj i prijatelje. I to ne bilo što, već vrijedni suveniri, odjeća, cipele, torbe, po mogućnosti brendirana roba, igračke za djecu... Pratio sam naše goste i u šopingu, dnevno sigurno potroše četristo-petsto eura, a neki i po nekoliko tisuća. Kad su na putovanju Iranci žele vidjeti i doživjeti što više, Odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica, na putovanju jednostavno ne štede. Zagrebom su oduševljeni, kažu da je lijep, miran, uredan – otkriva domaćin grupe od 150 gostiju iz Teherana, Mohammad Reza Fateh, koji sa suprugom Ivonom u Zagrebu ima turističku agenciju Perzepolis. 

U organizaciji te agencije uskoro u Zagreb stiže i druga skupina gostiju iz Irana. U toj su zemlji trenutno novogodišnji praznici, a čarteri će iz Teherana slijetati i u ljetnim mjesecima. U planu je dolazak još osam čartera s oko 1300 iranskih gostiju.

– Hrvatska je mnogim našim gostima pravo otkriće. Kažu da je sad Turska nesigurna za putovanja, a naša zemlja im je tim privlačnija. I ja sam im pričao o tome kako je Hrvatska sigurna zemlja, no oni mi odgovaraju; ne morate nam to govoriti, mi to osjećamo – kazuje hrvatski Iranac sa stalnom adresom u glavnom hrvatskom gradu. 

Teme sigurnosti neizbježne su i na opuštenom turističkom putovanju kad se s posjetom Europi podudare strašni događaji poput samoubilačkih napada, kakvi su se u utorak odigrali u Bruxellesu. Iako su Iranci, priča naš sugovornik, više fokusirani na obitelj nego na politiku i u pravilu nisu ovisinici o najnovijim vijestima, turistička grupa iz Irana čula je što se dogodilo u Belgiji. 

– To su stvari zbog kojih čovjek ostaje bez riječi... Naši gosti komentiraju da je ponekad bolje i ne pratiti vijesti, jer su često toliko ružne i negativne – kaže Mohammad koji sa suprugom puno putuje po svijetu, a redovito posjećuje i svoju staru domovinu.

– Kad god dođem, u Teheranu nađem neki novi neboder koji je niknuo, svaki put je promet sve gušći, zemlja se naočigled razvija, a sada bez sankcija, vjerujem, taj će razvoj biti još i brži. 
Iako dolazi iz 75-milijunske zemlje drugačije kulture, dobro se snašao i u maloj, europskoj Hrvatskoj. Udomaćio se brzo, strast za putovanjima supruga i on pretvorili su u danas već uhodani posao, dobro govori naš jezik, a pronašao je i puno sličnosti da svojom starom domovinom. 

– Ovdje je jako ugodno i mirno, lijepo živim u Hrvatskoj. Hrvatima su, slično kao i Irancima, jako važni obitelj i druženje s prijateljima, a rekao bih da danas u Hrvatskoj imam i više prijatelja nego u Iranu. Iako, supruga i ja smo otvoreni prema novih kulturama i društvima, puno smo ih i upoznali i da moramo živjeti u nekoj drugoj zemlji vjerujem da bismo se i tamo snašli – kaže Mohammad koji je u našu zemlju doselio prije devet godina. 

Hrvatskoj priželjkuje da životni standard počne osjetnije rasti, a snažno vjeruje u hrvatske turističke potencijale: “Hrvatska uistinu ima što ponuditi gostima, i to svaki njezin dio. Ponuda se i kontinuirano unapređuje. Među ostalim, u zadnje je vrijeme sve više objekata koji mogu zadovoljiti i sve više halal turista. Za grupe iz Irana dobili smo u hotelu sve po halal standardima, a u restoranima gdje nema takve ponude gosti uzmu ribu i nema problema niti primjedbi.”

>> Idem u Iran jer je tamo 27 milijuna putnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije