Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Trumpovi porezni rezovi Europljane prave budalama

EU i mnoge njene članice provele su godine proganjajući Apple, Amazon, Google, a sad se ljute jer se te tvrtke vraćaju u SAD
22. siječnja 2018. u 09:20 3 komentara 4075 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Donald Trump sirov je i teško je osjećati simpatije prema njemu. Ostatak svijeta ne zanima ga i ne brine ga naše gađenje. Chicago Tribune vlastitog je predsjednika nazvao „manje bistrim od mutne vode“ („dimmer than a 5-watt bulb”). Međutim, dok se europski čelnici iz svojih zakutaka smiju, medijski favorit sve ih nadmudruje jednim potezom. Možete ga mrziti ako želite, no Trump nipošto nije glup, osobito kad je posao u pitanju.

Donald Trump OTRJEŽNJENJE Sada su vidljive dramatične posljedice Trumpove vladavine

Taj „mutni“ predsjednik pokrenuo je porezne reforme zbog kojih će se u već gigantsku američku ekonomiju sliti novi bilijuni. Porez od 35% za poduzeća znači da je SAD imao jednu od najviših stopa poreza u cijelom svijetu. Taj se porez odnosio na prihode poduzeća u SAD-u i inozemstvu, a bio je umanjen za postotak poreza plaćen u inozemstvu. S obzirom na to da je veći dio svijeta imao niže poreze za poduzeća (najviši takav porez u Hrvatskoj iznosi 18%) te da su države poput Luksemburga, Irske i Švicarske imale mnogo niže poreze, američke su korporacije vodile međunarodne poslove putem tvrtki kćeri u tim zemljama, ondje su plaćale poreze i tako na legalan način izbjegavale plaćanje stotina milijardi dolara poreza u SAD-u. Tako je taj “američki” novac godinama sjedio vani. Primjerice, Apple drži 17 milijardi dolara svoje zarade u SAD-u, a 252 milijarde dolara u drugim zemljama.

Evo kako izgleda Trumpova porezna reforma: Plaćat će se jednokratni porez od 15,5% za novac u stranim zemljama te dodatnih 8% poreza za nelikvidnu imovinu. Dugoročno, porez će iznositi 21% umjesto dosadašnjih 35%. Nadalje, američke će tvrtke moći otpisivati imovinu kao troškove, umjesto da ih amortiziraju. Čelnici Applea odmah su objavili da će u SAD prebaciti 252 milijarde američkih dolara svoje zarade i pritom platiti 38 milijardi dolara poreza. Procjenjuje se da američke korporacije u drugim zemljama imaju 3,1 bilijun američkih dolara. Taj „mutni“ predsjednik povući će i do 3 bilijuna američkih dolara iz Europe, Kanade i drugih mjesta natrag u američku ekonomiju. Taj će se novac potrošiti na ulaganja, dividende za dioničare, plaće zaposlenika te naplatu poreza potencijalno do gotovo 500 milijardi američkih dolara. Mnoge postojeće i nove tvrtke premjestit će svoja međunarodna središta u SAD. Trump je to postigao bez ijednog međunarodnog trgovinskog sporazuma i bez pristanka UN-a ili bilo koje druge zemlje – samo je uredio američki porezni režim.

Europska unija i mnoge njene članice provele su godine proganjajući Apple, Amazon, Google i druge američke korporacije, a sada dolazi kraj njihovim problemima – sve će te milijarde dolara nestati i više se neće vraćati. Naravno, čelnici EU sad su nezadovoljni. Žale se da je to nepošteno umjesto da se usredotoče na to da učine svoje zemlje konkurentnijima. Sjeverno od SAD-a, Kanadska gospodarska komora te Bank of Canada upozoravaju da bi američka porezna reforma mogla prouzročiti više štete kanadskoj ekonomiji od mogućnosti ukidanja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini. Kad vas budala nadmudri, što to govori o vama?

Donald Trump
1 / 10
Donald Trump
Donald Trump burne promjene Prva godina Trumpova mandata - evo koji su ga događaji obilježili Stop imigrantima! Trump: demokrati samo pričaju i uzimaju novac koji je potreban našoj vojsci Donald Trump TRUMP UZVRAĆA 'Ne samo da sam pametan, nego sam genij. Vrlo stabilan genij!'
Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • domxerex:

  Govori što je i kakav gladac-jadac bio Hassan Obama i sponozuša mu Hilari. Lijevo liberano smeće se i u USA pokazalo nesposobno i da zna samo trošiti tuđe novce i to pokrivati lijepom pričom o šarenoj laži. Naravno da Tramp ... prikaži još! zna raditi, nije mu ćaća dao gotov državni posao ili oteo iz državne blagajne u ime antifašizma. Nije mu čaća ni istjerao nekog švabu iz kuće i prisvojio ju na ime antifašizma. Nezgodan taj antifašizam, stvara nesposobne, bahate, arogantne, umišljene bez pokrića likove koje onda moramo tetošiti i skupo plaćati a sve u ime antifašizma. I još si oni misle kako samo oni imaju pravo i kako su oni napredni i da ih zato nitko ne smije kritizirati. I onda to proglašavaju demokracijom. Sprdačina od demokracije.

 • Avatar Petrica Kerempuh
  Petrica Kerempuh:

  Eto šta je slovenac !

 • potrgani reißverschluss:

  "Trumpovi porezni rezovi Europljane prave budalama" - nisa tu nije potrebno - praviti!!