Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Trump je oporbu zasuo strelicama ljubavi

Prema prvim anketama 76% Amerikanaca imalo je pozitivan dojam o Trumpovu obraćanju, a njih čak 72% po pitanju ilegalne imigracije. Izgleda kako je s ovim govorom uspio doprijeti do srca nacije.
07. veljače 2019. u 09:12 6 komentara 1054 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Ovogodišnji Trumpov govor o stanju nacije je bio neobično relaksiran i protekao je u znaku poziva da se odbaci “politika osvete, otpora i odmazde” i prigrli “bezgranični potencijal suradnje, kompromisa i zajedničkog dobra".

Naglasio je da su nadilaženje podjela i traženje kompromisa znak snage. Posebno je podvukao teme ilegalne imigracije i trgovine ljudima, abortusa i čedomorstva te okončanje dugotrajnih i iscrpljujućih ratova.

Donald Trump Obraćanje pred kongresom Trump o stanju nacije: Da nisam izabran za predsjednika, bili bi u ratu sa Sjevernom Korejom

Govor je bio nabijen emocijama i snažnim slikama, a posebni gosti iz publike svojim su potresnim sudbinama svjedočili o nužnosti okupljanja nacije oko hitnog rješavanja konkretnih problema. Bili su tu roditelji stradalih u napadima kriminalnih bandi, ratni veterani i preživjeli holokausta i djevojčica koja se bori s rakom.

Prema prvim anketama 76% Amerikanaca imalo je pozitivan dojam o Trumpovu obraćanju, a njih čak 72% po pitanju ilegalne imigracije. Izgleda kako je s ovim govorom uspio doprijeti do srca nacije.

Ali, unatoč tome, oporba je na govor reagirala nervozno i zbunjeno. Dok je on pozivao na suradnju, oni su govorili o mržnji koja ih dijeli. Čini se kako su očekivali da će on svoje obraćanje iskoristiti za napad na njih.

Donald Trump Tomislav Krasnec Kod Trumpa često obrazac ponašanja naginje u korist Putina, a kontra američkih prijatelja

Umjesto toga, Trump ih je zasuo valentinovskim strelicama ljubavi. Tako se jedna od odapetih strijela, na kojoj je pisalo “Amerika nikada neće postati socijalistička zemlja”, zabila direktno u srce Demokratske stranke.

Bio je to jedan dobro posložen govor, u kojemu je ono što prethodi prodavalo ono što slijedi. Zato je oporba bila u nezgodnom položaju, jer nisu mogli pljeskati na ono što je pozitivno za zemlju samo zato što to izgovara Trump.

Krajnji je dojam kako on nije potvrdio oporbena sterotipna očekivanja, već ih je iznenadio svojom ispruženom rukom, pa bi svako odbijanje ponuđenog kompromisa za njih trebalo biti jedno jako bolno iskustvo.

RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • nisamguzonjinsin:

    Pa naravno. Rijetko kada ga imaju prilike čuti u živo, umjesto "prenesenih izjava" kojima se putem zagubi pokoje slovo, riječ pa i čitava rečenica .

  • bakulušić:

    Sv. Pavao je rekao: - Lijepo postupajte prema svojim protivnicima, to je njima kao da im stavljate žeravicu na tjeme! Još jedan dokaz da je Trump na dobrom putu, što hrvatske "ljevičare" i njihove medije dovodi do ludila.

  • Televizor:

    Uuu, što si se raspiso!