Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.09.2017. u 13:05

Tesla pokušava opravdati povjerenje tržišta kroz projekcije rapidnog rasta. Tako je najavljeno da će sljedeće godine proizvesti pola milijuna automobila, što odgovara ukupnoj brojci svih prodanih elektromobila do sada.

Podatak da je tvrtka proizvođača električnih automobila Elona Muska,Tesla, postigla na burzi veću vrijednost od Forda koji je prodao 100 puta vozila više, bila je prva vijest u svim medijima.

Ubrzo je stigla i iduća novost – da je Tesla po vrijednosti (50,9 milijardi dolara) nadmašio i General Motors. Time je Tesla po vrijednosti došao nadomak kruga od pet najvrjednijih automobilskih kompanija u svijetu, koji čine Toyota, Daimler, Volkswagen, BMW i Honda.
Ni jedan podatak iz prošlosti nije pružao temelj za takav rast vrijednosti kompanije. Ukupan prihod Tesle iznosio je samo 7 u odnosu na 166 milijardi dolara General Motorsa u 2016. godini, u kojoj je GM ostvario neto zaradu od 9,4 milijardi, a Tesla 675 milijuna; GM prodao 10 milijuna vozila, Tesla samo 186 tisuća. Da situacija bude bizarnija – GM je prije Tesle počeo prodaju elektromobila Chevrolet Bolta, sličnog Teslinom Modelu 3. Po tome Tesla podsjeća na ono što je učinio Apple s pametnim telefonom, nadmašivši dotadašnje lidere Nokiju i Motorolu.
Da je riječ o primjeru potencijalnog balona financijskog tržišta, govori i Teslina, očito katastrofalna financijska prošlost – u posljednjih pet godina gubitak je iznosio 2,3 milijarde dolara. Međutim, presudilo je povjerenje u buduće prihode, tako da cijene dionica odražavaju budući potencijal tvrtke, ne sadašnji. Tržišne procjene pokazuju da će i GM i Ford ostvariti velike profite i ove godine, ali vrijede manje od Tesle jer su analitičari i ulagači uvjereni da će se vremena promijeniti.


Tesla pokušava opravdati povjerenje tržišta kroz projekcije rapidnog rasta. Tako je najavljeno da će sljedeće godine proizvesti pola milijuna automobila, što odgovara ukupnom broju svih prodanih elektromobila do sada. Bit će to tehnološki vrlo zahtjevno imajući na umu sadašnje kapacitete. Početnu proizvodnju novih modela Tesla planira prodati vlastitim zaposlenicima koji bi bili i probni vozači kako bi skratili potrebno vrijeme za početak serijske proizvodnje. Plan je, dakle, prodavati 10 tisuća vozila tjedno, što je više od Mercedesa C klase i BMW serije 3 zajedno.


Tržište ja naklonjeno Tesli, unatoč gubicima, zbog vrijednosti koje tvrtka predstavlja – potpuna predanost održivim tehnološkim inovacijama te pozicioniranje električnih automobila kao vodećih i u masovnoj proizvodnji – osiguravajući si mjesto budućeg tržišnog lidera. Unatoč svim rizicima, ova dionica postaje sve veći i zanimljiviji igrač na tržištu; i u slučaju da Tesla ne ispuni očekivanja lansiranjem Modela 3, podrška potencijalnih i trenutačnih korisnika i ulagača osigurava njezinu vrijednost i u budućnosti. Analitičar Alexandar Potter, iz investicijske banke Piper Jaffray, ističe da Tesla, kao nijedna slična kompanije do sada: “odražava optimizam, slobodu, prkos i cijeli niz drugih emocija koje, kako mi to vidimo, druge kompanije ne mogu ponoviti”. I spremni su za to vrlo izdašno platiti.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Zloćo Mlađi
Zloćo Mlađi
07:09 29.09.2017.

Da nisi ti slučajno kći bivšeg predsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića.

HU
humperlein
18:13 28.09.2017.

ps. nastavlja se...

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:09 29.09.2017.

I uz put, tko je ta nova kolumnistica koja pokusava ovakvim lazima obmanuti Hrvate????I zasto?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije