Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Tehnološka vodi i u političku polarizaciju EU

Posljednjih 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizacija, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologijama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima
28. studenoga 2019. u 13:01 1 komentara 1029 prikaza
Foto: Getty Images

Hrvatskoj u razvoju inovacijskih sustava danas najviše pomažu zemlje koje nisu članice Europske unije poput Kine i Sjedinjenih Država, rekao je na nedavnom savjetovanju hrvatskih ekonomista u Opatiji prorektor Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić. Bilo je to u sklopu rasprave pod egidom “Strategija razvoja Hrvatske – otvorena pitanja”, nakon što su profesori s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ljubo Jurčić i Josip Tica u svojim prezentacijama pokazali kako u istraživanja i razvoj (R&D) Hrvatska ulaže zanemarivo maleni dio svojega bruto domaćeg proizvoda: upola manji nego Slovenija, triput manji nego Austrija i Njemačka.

Tehnologija spašava živote Pametni sat spasio nekoliko osoba od srčanog udara i smrti!

Pomnijim čitanjem Jurčićeve prezentacije, međutim, može se vidjeti da niska stopa ulaganja u istraživanja i razvoj nije svojstvena samo Hrvatskoj, nego svim zemljama članicama na takozvanoj južnoj periferiji EU – Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, da Maltu i Cipar kao posebne slučajeve ni ne spominjemo, što ekonomisti vide kao glavni uzrok zadnjeg “izgubljenog desetljeća”, odnosno niskih stopa ili izostanka rasta bruto domaćeg proizvoda u tim zemljama. No, prilično šokantan uvid u uzroke takvog stanja gotovo istovremeno dao je Bečki institut za međunarodna ekonomska istraživanja (WIIW) u studiji pod naslovom “Ekonomska polarizacija u Europi: Uzroci i opcije za politiku” (Research report 440, studeni 2019.)

Bečki institut, naime, tvrdi da zemlje “jezgre” EU – Njemačka, Austrija, Belgija i druge, preko velike razlike u stupnju tehnološkog razvoja namjerno i sustavno drže zemlje južne periferije u podređenom i ovisnom položaju. Pritom nije riječ o bivšim komunističkim, danas tranzicijskim zemljama, za koje je tehnološko zaostajanje očekivano i shvatljivo, nego također o “starim” članicama Europske unije s odavna kapitalističkim i tržišnim gospodarstvima. Prorektor Stojčić bio je, dakle, više u pravu nego što je bio u prilici reći u Opatiji. A kako njih zemlje jezgre drže u šahu?

Gordana Kovačević gordana kovačević: 'Pomažemo razvoj Hrvatske da mladi ljudi vide da i kod nas ima posla i prosperiteta'

Posljednjih 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizacija, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologijama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima. Posljedica toga je, tvrdi Bečki institut, da njemačke tvrtke danas više ne konkuriraju španjolskim, portugalskim, talijanskim ili grčkim nego ih, zahvaljujući svojem nadmoćnom položaju na svjetskom tržištu, prisiljavaju da se niskim cijenama bore s jeftinim azijskim proizvođačima. Nakon toga one imaju još manje novaca za ulaganje u R&D pa još više tehnološki zaostaju.

A čitava je ideja EU da razvijenije i bogatije članice pomažu manje razvijenima da ih sustignu, a ne da ih blokiraju.

Da bi se to promijenilo, da bi se smanjila tehnološka polarizacija EU koja vodi i u političku, zemlje koje iz sadašnjeg odnosa snaga izvlače najviše koristi morale bi prihvatiti zajedničku, koordiniranu industrijsku politiku, a to znači i podnijeti stanovitu žrtvu. Ne budu li spremne za više solidarnosti, mogao bi to biti kraj Europske unije.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati