Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.11.2019. u 13:01

Posljednjih 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizacija, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologijama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima

Hrvatskoj u razvoju inovacijskih sustava danas najviše pomažu zemlje koje nisu članice Europske unije poput Kine i Sjedinjenih Država, rekao je na nedavnom savjetovanju hrvatskih ekonomista u Opatiji prorektor Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić. Bilo je to u sklopu rasprave pod egidom “Strategija razvoja Hrvatske – otvorena pitanja”, nakon što su profesori s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ljubo Jurčić i Josip Tica u svojim prezentacijama pokazali kako u istraživanja i razvoj (R&D) Hrvatska ulaže zanemarivo maleni dio svojega bruto domaćeg proizvoda: upola manji nego Slovenija, triput manji nego Austrija i Njemačka.

Pomnijim čitanjem Jurčićeve prezentacije, međutim, može se vidjeti da niska stopa ulaganja u istraživanja i razvoj nije svojstvena samo Hrvatskoj, nego svim zemljama članicama na takozvanoj južnoj periferiji EU – Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, da Maltu i Cipar kao posebne slučajeve ni ne spominjemo, što ekonomisti vide kao glavni uzrok zadnjeg “izgubljenog desetljeća”, odnosno niskih stopa ili izostanka rasta bruto domaćeg proizvoda u tim zemljama. No, prilično šokantan uvid u uzroke takvog stanja gotovo istovremeno dao je Bečki institut za međunarodna ekonomska istraživanja (WIIW) u studiji pod naslovom “Ekonomska polarizacija u Europi: Uzroci i opcije za politiku” (Research report 440, studeni 2019.)

Bečki institut, naime, tvrdi da zemlje “jezgre” EU – Njemačka, Austrija, Belgija i druge, preko velike razlike u stupnju tehnološkog razvoja namjerno i sustavno drže zemlje južne periferije u podređenom i ovisnom položaju. Pritom nije riječ o bivšim komunističkim, danas tranzicijskim zemljama, za koje je tehnološko zaostajanje očekivano i shvatljivo, nego također o “starim” članicama Europske unije s odavna kapitalističkim i tržišnim gospodarstvima. Prorektor Stojčić bio je, dakle, više u pravu nego što je bio u prilici reći u Opatiji. A kako njih zemlje jezgre drže u šahu?

Posljednjih 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizacija, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologijama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima. Posljedica toga je, tvrdi Bečki institut, da njemačke tvrtke danas više ne konkuriraju španjolskim, portugalskim, talijanskim ili grčkim nego ih, zahvaljujući svojem nadmoćnom položaju na svjetskom tržištu, prisiljavaju da se niskim cijenama bore s jeftinim azijskim proizvođačima. Nakon toga one imaju još manje novaca za ulaganje u R&D pa još više tehnološki zaostaju.

A čitava je ideja EU da razvijenije i bogatije članice pomažu manje razvijenima da ih sustignu, a ne da ih blokiraju.

Da bi se to promijenilo, da bi se smanjila tehnološka polarizacija EU koja vodi i u političku, zemlje koje iz sadašnjeg odnosa snaga izvlače najviše koristi morale bi prihvatiti zajedničku, koordiniranu industrijsku politiku, a to znači i podnijeti stanovitu žrtvu. Ne budu li spremne za više solidarnosti, mogao bi to biti kraj Europske unije.

Komentara 1

BG
Blade_Gunner
17:11 31.01.2021.

Ma sve ide po planu. Markets always clear!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije