Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igre oko tajne službe

Sva pitanja bez jasnih odgovora koja postavlja predsjedničin potpis za smjenu šefa SOA-e

Dragan Lozančić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
07.02.2016.
u 07:49

Kakva je uloga Zdravka Mamića u kadroviranju u tajnim službama?

Zašto šef SOA-e Dragan Lozančić mora otići prije isteka mandata?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i HDZ žele što prije smijeniti šefa obavještajne službe. Međutim, u javnosti nisu podastrli dostatne argumente za tako drastičan postupak. Lozančiću se zamjera što nije na vrijeme obavijestio da komunicira sa Zdravkom Mamićem, koji je pod tajnim mjerama, te da je tajna služba pratila analitičara Davora Gjenera. Logično je što je tajna služba pratila Mamića, koji je su sukobu sa zakonom zbog malverzacija u Dinamu. Mamić se sastajao s predsjednicom i prije nego što je došla na Pantovčak, a on je jedan od njezinih financijera i veliki dobrotvor HDZ-a. Problem je u tome što se predsjednica druži s takvom osobom. Također je logično što je tajna služba pokazala interes za Gjenera, koji je dnevno kontaktirao sa srpskim “diplomatima”.

Zaslužuje li Dragan Lozančić nečastan otpust?

Lozančić neće sam ponuditi ostavku jer smatra da je sve radio po zakonu. Ako i premijer Orešković potpiše odluku o njegovu razrješenju, zapravo je riječ o nečasnom otpustu. Ponavljamo, po svemu onom što znamo, ravnatelj SOA-e ne zaslužuje takvu sudbinu.

Pokušava li predsjednica iznuditi suglasnost premijera?

Očito postoje razmimoilaženja između predsjednice i premijera. Predsjednici se žuri da što prije makne Lozančića, dok premijer oklijeva jer mora voditi računa o koalicijskom partneru Mostu. Predsjednica je ovom odlukom ponizila premijera Oreškovića i potpredsjednika Vlade Božu Petrova, koji uopće nije sudjelovao u ovom procesu.

Što ovo govori o vlasti?

Očito je da postoji nesporazum između Banskih dvora i Pantovčaka. Predsjednica je već potpisala smjenu Lozančića, Orešković se još premišlja, a Petrov je izjavio da ne vidi razlog za smjenu. Građani su zbunjeni. Još će više pasti povjerenje u državne institucije.

Kakva je uloga Z. Mamića u kadroviranju u tajnim službama?

Ovo je pitanje o kojemu treba početi javno govoriti. Možda državni vrh vraća Mamiću neke dugove? Mamić je dobar prijatelj s predsjednicom, a puno je pomagao i HDZ-u. Odmah nakon formiranja Vlade supruga Tomislava Karamarka sastala se u hotelu Sheraton s Mamićem, a to je, prema pisanju nekih medija, prošli tjedan učinio i Karamarko. Zanimljivo je da su se predsjednica i HDZ najviše okomili na Dragana Lozančića i Ranka Ostojića, koji su bili na čelu represivnog aparata koji je pratio Mamića. Bilo bi žalosno da predsjednica i HDZ sve ovo rade kako bi izišli ususret svom donatoru Mamiću. 

>> Urušava se domovinska sigurnost, a Karamarko nema pojma 

>> 'U ovom trenutku mi ne vidimo razloga za Lozančićevu smjenu'

Komentara 6

Avatar abakus
abakus
09:16 07.02.2016.

Novinar Ćurić kaže da po onome što znamo o Lozančiću on ne zaslužuje nečastan otpust. Kao prvo, građani o Lozančiću znaju samo ono što im o tome govore mediji. Koliko se može vidjeti, u vodećim medijima u Hrvatskoj u tijeku je akcija "spašavanja vojnika Lozančića", pri čemu ti vodeći mediji ne prenose izjave ljudi koji smatraju da ima i te kako ozbiljnih razloga da Lozančić više ne bude na čelu SOA-e - jednako kao i razloga da Ranko Ostojić ne postane predsjednik odbora za unutarnju politiku. Kako bilo, činjenice su sljedeće: Prvo, oko Mamića može biti kontroverzi, ali do pravomoćne presude on je nevin čovjek. I nitko nema pravo predbacivati predsjednici što je razgovarala s njim. Drugo, ravnatelj SOA-a osoba je koja mora uživati povjerenje predsjednice. Ako tog povjerenja nema, on mora odstupiti, i za to nisu potrebni nikakvi dokazi o nečemu što je protuzakonito učinio. Već sama činjenica da predsjednica u njega nema povjerenja dovoljna je da ga se smjeni s dužnosti ravnatelja SOA-a.

Avatar juricamesko
juricamesko
12:25 07.02.2016.

Ćuriću ti nikako da se odmakneš od svog ideološkog profila.mislio sam kad je otišla Ivanka Toma da neće biti toliko novinarskog slijepila u VL kada je lijeva ideologija u pitanju ali vidim da sam se prevario .imaju tebe.perjanicu.da ti daju kancelariju na Iblerovu trgu ne bi pogriješili.pišeš kako su se predsjednica i HDZ okomili na Ranka Ostojića i Lozančića,a nećeš se zapitati zašto.kako bi to Ranko Ostojić mogao predsjedati Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ako će se pokrenuti saborski nadzor u nekim slučajevima dok je on vodio Mup.bili to bio sukob interesa.nabrojiti ću samo neke: ne nalaženje crtača svastike na Poljudu, smrt hrvatskog branitelja Darka Pajičića u Vukovaru zbog pretjerane uporabe policijske sile,nezakonita upotreba represibnog aparata u političke svrhe u slučaju Linić i Petrov.o tome ti ne želiš napisati niti riječi.sve su to stvari koje treba temeljito istražiti a to Ranko Ostojić sigurno ne može.Ćuriću nisi se zapitao zašto je uopće SOA prisluškivala Mamića ako nije prijetnja nacionalnoj sigurnosti.ne vidi se baš kako bi prodaja Mandžukića ili Modrića bila prijetnja nacionalnoj sigurnosti.malverzacije oko toga i svega oko Mamića i Dinama stvar su USKOK-a i PNUSKOK-a.ako im za to treba SOA onda je PNUSKOK najbolje ukinuti jer su nesposobni.Čuriću ne pitaš se zašto su transkripti razgovora između predsjednice i Mamića najprije završavali kod Milanovića a tek onda kod Cvitana i zašto je predsjednicu mjesecima kasnije o tome obavijestio Dinko Cvitan a ne Lozančić koji je to po zakonu bio dužan učiniti.evo ti dovoljan razlog za smjenu Lozančića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije