Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju - Luka Mišetić:

Stvaranje velike Srbije nije zločin, a Herceg-Bosne jest?

luka mišetić (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.03.2016.
u 20:00

Druga je glupost da nesrpsko stanovništvo nije bilo izloženo širokom i sustavnom napadu, smatra odvjetnik Mišetić

– Ovo je nepravda – kaže Luka Mišetić, američki odvjetnik hrvatskog porijekla koji je u Haagu obranio generala Antu Gotovinu, komentirajući jučerašnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju u intervjuu za Večernji list.

– Potpuno je jasno koja je uloga Vojislava Šešelja u ratovima 1990-ih godina. To nije samo moje, ili mišljenje Hrvatske, ili mišljenje Bošnjaka, nego imamo dvije presude, u slučaju Martić i u slučaju Karadžić. Martićeva je pravomoćna, u njoj se eksplicitno navodi da je Vojislav Šešelj bio član udruženog zločinačkog pothvata koji je imao za cilj stvaranje velike Srbije sredstvima progona, deportacije i nehumanog postupanja prema nesrbima u Hrvatskoj i BiH. Dakle, već imamo presude Haaškog suda da je Šešelj bio član zločinačkog pothvata. Ova presuda danas je vrlo problematična i zato što je izglasana većinom od 2:1, a u većini je bio sudac koji uopće nije bio u predmetu, nego je uključen tek u vijećanju. On je sada postao taj drugi glas koji je presudio u toj oslobađajućoj presudi i išao onako kako je predsjedavajući htio. Također je problematično što isti predsjedavajući sudac navodi da stvaranje velike Srbije nije kriminalni, nego politički cilj, a osudio je šestorku u slučaju Prlić za stvaranje Herceg-Bosne.

Mislite na suca Antonettija?
Da. On je bio predsjedavajući u slučaju Prlić. Prema tome, imamo zaista jednu perverziju u kojoj isti sudac stvaranje Herceg-Bosne smatra udruženim zločinačkim pothvatom, a stvaranje velike Srbije ne, iako je Haaški sud već potvrdio da je to bio zločinački cilj, a Šešeljeva uloga već je dvaput eksplicitno navedena u udruženom zločinačkom pothvatu stvaranja Velike Srbije.

Je li onda ovo pokušaj suca Antonettija da revidira povijest i reinterpretira ranije presude tog istog suda?
Ne bih želio nagađati o njegovim motivima. Mogu reći, kao osoba koja je radila na tom sudu dugo godina, da unutar suda sudac Antonetti ima jako lošu reputaciju, i u tužiteljstvu, i među drugim sucima, pa i među obranom. To je već poznato 10 godina. Tako da moram priznati da uopće nisam iznenađen ovakvom presudom suca Antonettija.

Kakve će, po vama, biti sada posljedice na žrtve, na društvo u Hrvatskoj, BiH i u Srbiji?
Ja bih apelirao da budemo strpljivi. Prvostupanjske presude znaju se revidirati. Srbija je slavila kad su Jovica Stanišić i Frano Simatović oslobođeni. Tvrdila je da je to nekakva vindikacija Srbije. Međutim, ta je presuda pala na žalbenom vijeću. Ako dođe do žalbene presude u ovom slučaju, ja sam gotovo siguran da će ova odluka biti poništena.

Hoće li Šešelj to doživjeti?
Postoji opasnost da neće doživjeti drugostupanjsku presudu jer Šešelj navodno ima rak, a u slučaju da ne poživi do žalbene presude ova presuda postaje pravomoćna. To bi bila velika šteta za pravdu jer sam siguran da će žalbeno vijeće, ako bude imalo priliku, poništiti ovu presudu. A drugi je problem što je Antonetti pisao presudu na francuskom i ona se sad mora prevesti ne samo na engleski nego i na srpski, i na ćirilicu, da bi se Šešelju dostavila i tek onda teče rok za pisanje žalbe. Prema tome, moguće je da žalbenu presudu u ovom predmetu ne bismo vidjeli za 2-3 godine. Upitno je hoće li Šešelj tada biti živ. A što je najgore, ako žalbeno vijeće poništi presudu, najrealnija opcija bi bila, budući da je presuda puna nelogičnosti, da bi se, kao i u slučaju Simatović-Stanišić, odlučilo da je previše grešaka te da se slučaj vrati na ponovno suđenje.

Kad kažete da ima puno nelogičnosti, što vam najviše upada u oči? Ova teza da velika Srbija nije kriminalni, nego politički cilj?
To je apsolutno jedna od nelogičnosti. Druga je glupost da nesrpsko stanovništvo nije bilo izloženo širokom i sustavnom napadu. To je izvan svakog razumijevanja tog pojma u međunarodnom pravu. Mislim da su našli jedina dva suca na Haaškom sudu koja bi nešto takvo zaključila. To je grozan zaključak.
Siguran sam da će i to biti poništeno. Da Šešelj nije mogao utjecati, da su njegovi govori možda bili za inspiraciju, da je slao dragovoljce u Hrvatsku i BiH da bi štitio Srbe, to su sve pravne nelogičnosti.

>> MUP zabranio Šešelju ulazak u Hrvatsku. Orešković: Neka dođe, uhitit ćemo ga

Komentara 2

BA
bakulušić
20:27 31.03.2016.

Dario Kordić je osuđen jer je bio na sastanku na "kojem se dijelila Bosna i Hercegovina". Grupa hrvatskih generala je osuđena jer su "dijelili Bosnu i Hercegovinu". Nikome od njih nije dokazan individualni zločin niti zapovjedna odgovornost. Bosnu i Hercegovinu su podijelili drugi tako da su narodu koji ima 30 % učešće stanovništva dali 50 % teritorija. Možda i suđenja i presude pa i takvu podjelu objašnjavaju riječi tadašnjeg francuskog predsjednika koji je rekao: "Mi volimo Srbe!" Dakle, onoga koga vole Francuzi i Englezi, mjeri se drugim aršinom. Da se zadovolje politički interesi. Pravda nikoga ne zanima osim oštećene a njih nitko ništa ne pita.

AN
Anasta
00:12 01.04.2016.

Nadam se da ce dozivjeti odluku Zalbenog vijeca. To bi svima bila satisfakcija za ovu pljusku danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije