Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Norvežani prepoznali priliku

Skandinavci se vole kupati u našoj ljekovitoj nafti, ali zašto bismo mi razvijali lječilišni turizam?!

n
Foto: Naftalan.hr
1/3
13.05.2016.
u 14:31

Ovih dana ondje borave predstavnici finskih udruga oboljelih od psorijaze te alergijskih bolesti i astme, koje okupljaju gotovo 40 tisuća ljudi, a kad smo prije nekoliko mjeseci kontaktirali s tom bolnicom, ondje je boravila skupina norveških pacijenata na terapiji.

Skandinavci vole dolaziti u Hrvatsku i kupati se u našoj ljekovitoj nafti, ali nas za to nije briga pa se i ne trudimo razviti tu vrstu lječilišnog turizma. Naftalan,  specijalna  bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu, jedina u Europi i jedna od rijetkih u svijetu primjenjuje naftalanoterapiju u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti.

Ovih dana ondje borave predstavnici finskih udruga oboljelih od psorijaze te alergijskih bolesti i astme, koje okupljaju gotovo 40 tisuća ljudi, a kad smo prije nekoliko mjeseci kontaktirali s tom bolnicom, ondje je boravila skupina norveških pacijenata na terapiji. Pacijenti sa sjevera Europe svjedoče o djelotvornosti terapije ovim prirodnim resursom, pa Yrjö Määttänen, predsjednik finske udruge psorijatičara,   izjavljuje da su vrlo ugodno iznenađeni boravkom u Naftalanu. Prije toga je i Norvežanka Liv-Ellen Toska Martinussen za boravka u Ivanić-Gradu izjavila da će "od srca preporučiti ostalim članovima  Društva psorijatičara u Norveškoj da dođu na liječenje u Naftalan, gdje je i osoblje vrlo srdačno i dobro obučeno". 

Pokrenuli su i inicijativu za pokrivanje troškove liječenja budućih norveških pacijenata u Naftalanu pri norveškom fondu za zdravstveno osiguranje. U Naftalan na liječenje dolaze pacijenti iz Rusije, Danske, Slovenije itd.

– Terapija se provodi jednom godišnje po dva do tri tjedna, i zadovoljni smo kad postignemo remisiju kod pacijenta u trajanju od šest mjeseci – izjavio nam je krajem prošle godine dr. Goran Maričić, ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan. Zemno mineralno ulje naftalan prirodno je ljekovito sredstvo kojim se u medicini koristi jedino u Azerbajdžanu i Ivanić-Gradu. Već 25 godina ovo jedinstveno hrvatsko lječilište naftu, koja nije primjenjiva u industriji, uspješno upotrebljava u terapiji kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermatitisa, ali i upalnih procesa u zglobovima poput artritisa, opeklina i pri rehabilitaciji  poslije raznih operativnih zahvata.

Bolnica se marketinški trudi nametnuti europskom tržištu, no za ozbiljnije međunarodno pozicioniranje nužna je opsežna revitalizacija. Bolnička uprava nastoji uz pomoć osnivača i vlasnika, Zagrebačke  županije, osuvremeniti bolnicu, proširiti je i napraviti od nje prepoznatljiv centar svjetskog zdravstvenog turizma, ali bez privatizacije. Županija  je posljednjih deset godina već uložila oko 40 milijuna  kuna, ali to nije ni približno dovoljno. Bolnica je izradila vlastiti razvojni projekt težak 80 milijuna kuna, postoji i građevinska dozvola, međutim kao javna ustanova nema pristup nepovratnim europskim fondovima. 

Ta je spoznaja onemogućila velike planove osnivača (županija) i uprava svih specijalnih bolnica, koji su planirali iz fondova financirati kapitalne investicije medicinskog turizma, pa krive državu što zdravstveni turizam nije ispregovarala.

–  S obzirom na to da smo s fondovima zapeli, ostaje mogućnost kredita uz pomoć Županije. Cjelokupan iznos prevelik  je zalogaj. Realnija bi bila upola manja investicija od 40 milijuna kuna, bez ulaganja u smještajne kapacitete. Imamo samo jedan mali bazen, a napravili bismo tri zatvorena i jedan otvoreni – govori ravnatelj dr. Maričić. U  Zagrebačkoj županiji imali su velika očekivanja od projekta koji je krajem prošle godine pripremao Zavod za zdravstvene usluge u turizmu Ministarstva zdravlja –  riječ je o "Grozd projektu" zdravstveno-lječilišnog turizma za financiranje iz novog Europskog fonda za strateška ulaganja, u koji je uključen i Naftalan. Međutim, o sudbini tog projekta u Ministarstvu nismo dobili nikakav odgovor.

>> Predstavnici udruga oboljelih od psorijaze i alergijskih bolesti iz Finske posjetili Naftalan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije