Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Sablazan je u demokraciji biti vjernik

I hudi je socijalizam čak na toj akademskoj i znanstveno-filozofskoj razini bio tolerantniji
18. veljače 2016. u 17:53 5 komentara 1672 prikaza
krunica
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Bilo je samo pitanje trenutka kada će netko s krila pravovjerne javnosti naciljati i povući ideološko-svjetonazorski okidač isključivosti prema novom ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru jer se u svome predstavljanju deklarirao kao praktični vjernik.

Prema logici “pravovjernih”, to u startu isključuje mogućnost da je i znanstvenik jer religija i znanost ne idu ruku pod ruku.

Čak i da je tako (a nije jer povijest to, na primjer, demantira desecima primjera svećenika znanstvenika), zebnju budi upravo lakoća nečije eliminacije iz javnoga prostora samo zato što drukčije misli. Odnosno, drukčije vjeruje.

I hudi je socijalizam čak na toj akademskoj i znanstveno-filozofskoj razini bio tolerantniji, pa je poštovao dijalog vjere i nevjere u briljantnim sučeljavanjima umova onoga doba.

Ali u demokraciji toga nema.

Pa i uz činjenicu koju navodi, na primjer, katolički apologet Christopher Kaczor da je “znanstvenik kome se pripisuje da je 1930-ih postavio teoriju o postanku svemira, koja je kasnije poznata kao teorija velikog praska, bio Georges Lemaître, belgijski fizičar i rimokatolički svećenik”.

A ministar znanosti, obrazovanja i sporta nije ni svećenik. Samo običan vjernik. Koji se (zamislite sablazni!) usudio tvrditi da je Bog dizajnirao svijet.

>> 'Pozdravljam polemiku koja se razvila i uključit ću se u nju koliko god mi vrijeme dopusti'

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • jozomali:

    Po dobrom starom balkanskom običaju najsigurnije je pilu okrenut naopako...i udri!.....e moj Pavičiću tko te ne zna skupo bi te platio

  • Crocirih:

    Problem je u tome sto stavlja svoju ideologiju (vjeru) iznad znanosti. To je sramotno za svakog znanstvenika. A apsolutno neprihvatljivo je kad jedna zemlja ima takvog lika na polozaju ministra.. znanosti! On negira evoluciju. Znam da je to na ovim ... prikaži još! prostorima normalno, cak i ako je katolicka crkva rekla svoje po tom pitanju. Tako ste jadni. I to nema nikakve veze sa socijalizmom, i nikada nece imati. Da li je socijalizam tvrditi da je zemlja okrugla a ne ravna? Ne prihvacam ministra znanosti koji vise vjeruje mitovima i u to sto mu se bas onako svida nego cinjenicama. Svaki normalan covjek ga nece prihvatiti.