Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2016. u 18:03

“Na osami blizu mora” najnoviji je roman popularnog hrvatskog prozaika i gimnazijskog profesora književnosti Zorana Ferića koji je objavio VBZ, a uredio Drago Glamuzina. Cijena mu je 99 kuna

 Za naslov najnovijeg romana, jedan od najuglednijih hrvatskih prozaika Zoran Ferić iskoristio je općepoznati stih Tomislava Zuppe iz megapopularne Runjićeve dalmatinske kancone “Galeb i ja”. “Na osami blizu mora” (nakladnik VBZ), knjiga je jakog mediteranskog timbra, prava štorija o raspusnim momcima koji se na Ferićevu amblematskom i u osnovi miroljubivom otoku Rabu odaju seksualnim avanturama uglavnom s raspoloženim strankinjama.

Nije to erotski roman, ali se minuciozno bavi erotikom i erotičnošću zrelog doba jugoslavenskog i hrvatskog hedonističkog socijalizma kada su partijske, što se erotike tiče, gotovo talibanske kočnice popustile i kada je omladina prvu seksualnu poduku mogla dobiti od izvježbanih starijih i puno iskusnijih zapadnjakinja u čijim su zemljama javne kuće i pornofilmovi bili svakodnevna pojava lišena skrupula i zabrana. Istina, seksualna se požuda mogla na jadranskim ljetovalištima prakticirati i s dobrodušnim trudbenicama iz istočne Europe koje su također ljetovale na plažama od Savudrije do Prevlake.

Naravno, Ferić ni ovaj put nije napisao prozu za jednokratnu uporabu iako u romanu itekako pulsira šlagerska pop-kultura koja je svakodnevicu uspjela pretvoriti u žilavu svjetovnu religiju. Ferićevi opisi seksa, ali i pojedinih rabijatnijih muških likova koji na mahove vrlo grubo i sirovo lamentiraju o ženama i njihovoj erotskoj ćudi, nisu sami sebi svrha. Oni nam otkrivaju jedno novo, mračnije i destruktivnije Ferićevo lice i među njegove likove uvode i osobe koje kao da su u kantilenske morske priče došle iz predvorja pakla. Istina, neobuzdane seksualne avanture vrlo su često kod Ferića samo put, a ponekad i prečac do krajnje tragičnih ishoda u kojima roditelji na odmoru čak ostaju i bez djece, koja ih samoubojstvom žele kazniti zbog njima neshvatljivih erotskih ponašanja u kojima se ukida stroga zadatost obiteljskih pravila i ozakonjena kršćanska monogamija. Što se jezika tiče, Ferić se opravdano pozabavio i mekom otočkom čakavštinom, kao što je i inače s puno ljubavi i razumijevanja govorio o otočanima, posebno otočankama, i to napose u prelijepoj, napeto nostalgičnoj noveli koju je nazvao “Snjegovi Kilimandžara”. A u noveli “Tuga Belgije” očito je htio odati počast velikom belgijskom romanopiscu Hugu Clausu. Osim brojnih likova, u roman je uveo i brojne dokumentarističke činjenice, tvoreći tako i svojevrsnu rapsku (ali i širu) društvenu kroniku poručujući nam da mu je itekako važan društveni kontekst u kojem njegovi junaci odrastaju i postaju odrasli ljudi. Ovog je puta puno više spisateljske pažnje posvetio i ženskim likovima koji su mu na razini muških, a vrlo su često karakterno i snažniji (i zanimljiviji) od muškaraca, što ovom “muškom” romanu daje dodatnu dinamiku i snagu.

Ipak, ako od romana “Na osami blizu mora” očekujete paprenu i slikovitu protočnu pričicu o životu jadranskih ‘galeba’, dakle muškaraca koji osvajaju seksualno gladne ženskinje svih (pa i zabranjenih) uzrasta, treba reći da Ferić svoj najnoviji prozni uradak nije tako zamislio niti napisao. Ima tu galebarenja i galebova, ali Ferić o njima ne ispisuje nekakvu mačističku mitomansku apoteozu, nego ih spušta na zemlju i vrlo često prikazuje kao nemoćne žrtve iskonskih animalističkih igrica u kojima ženke vrlo često požderu narcisoidne i neoprezne muškiće. Stoga su i Ferićevi junaci tek osobe koje žive jako daleko od šlagerskih pretjerivanja i pojednostavljivanja, u vlastitim podrumima prepunim strahova i nesigurnosti. Oni nam pokazuju naličje socijalističkog turizma u kojem je seks s tek stasalim domorocima sastavni dio nemaštovite ponude, a mlada sperma uzdignuta na pijedestal nacionalnih specijaliteta koji stare goste desetljećima vraćaju u ista pitoma mjesta idiličnih trgova, zabačenih plažica i opojnog domaćeg crnog vina. Roman “Na osami blizu mora” zapravo je iskrena demistifikacija muških mediteranskih zavodnika, ali i muškog zavodništva kao takvog, topla proza o spolnom sazrijevanju u sjeni vjekovnih otočnih rituala i predrasuda.

>>Komorni roman koji mora biti obvezno štivo novom ministru ili ministrici demografske obnove

Komentara 1

DU
Deleted user
09:00 05.04.2018.

Kaj god! Navodno ugledan pisac Ferić Zoki je popriličan psihički pacijent čije se pisanje sviđa jedino čeljadi s istovrsnim zdravstvenim stanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije