Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJANSKI STRUČNJAK ZA VL

Radomir Antić: Mandžukić ne smije biti statičan u Atleticu kao u Hrvatskoj

Radomir Antić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.07.2014.
u 21:30

– Mandžukić dolazi u veliki klub i toga mora biti svjestan. Dobro je što je on igrajući u Bayernu stekao mentalitet neophodan za veliki klub – rekao je Radomir Antić.

Srbijanskog stručnjaka Radomira Antića ulovili smo u Beogradu. Baš je došao iz Madrida, gdje mu je inače stalna baza. Ugledni srbijanski stručnjak koji je u karijeri, između ostaloga, trenirao Real Madrid, Atletico Madrid i Barcelonu sigurno ima što reći o najaktualnijim nogometnim temama. Jedna od njih svakako je i prelazak Marija Mandžukića u madridski Atletico, klub s kojim je Antić svojedobno osvojio dvostruku krunu.

– Mandžukić dolazi u veliki klub i toga mora biti svjestan. Dobro je što je on igrajući u Bayernu stekao mentalitet neophodan za veliki klub. No sigurno će mu Atletico i Primera biti veliki izazov jer španjolski je nogomet drugačiji od onoga na što je Mandžukić naviknuo u Bayernu – počeo je razgovor Radomir Antić.

Pa dobro, Mandžukić je već kazao da mu odgovara taj stil igre?

– On mora shvatiti da je Diego Costa bio ljubimac navijača i da mu neće biti lako. Mandžukić nije sličan igrač Costi, a Atletico puno pažnje posvećuje ponajprije obrani, a potom brzom kontranapadu. No Atletico isto tako dosta važnosti pridaje prekidima. On ne smije biti statičan kakav je, primjerice, bio na SP-u u dresu Hrvatske.

Luis Enrique bio moj igrač

Poslije ćemo o reprezentaciji na SP-u, vratimo se na trenutak zbivanjima u Primeri. Kako vidite ulogu Ivana Rakitića u Barceloni?

– I prije negoli je potpisao za Barcelonu tvrdio sam da je to jedan od najboljih igrača kada je pas-igra u pitanju. Mislim da hrvatski izbornik Niko Kovač nije uskladio njega i Luku Modrića. Obojica su bila predaleko od protivničkog gola. S takvom taktikom Hrvatska ih je obojicu izgubila. No ne sumnjam da će za Rakitića Luis Enrique pronaći adekvatnu ulogu u kojoj će biti važan igrač Barcelone.

Što ćemo sljedeće sezone gledati u Primeri kada je borba za naslov prvaka u pitanju?

– Kada govorimo o Barceloni, pitanje je hoće li se ego pojedinaca, pritom mislim na Neymara, Messija i Suareza, prilagoditi kolektivu. Luis Enrique bio je moj igrač, pitanje je hoće li on uspjeti to sve posložiti. No obje momčadi još se slažu. Naravno da ćemo opet borbu za naslov gledati između Atletica, Reala i Barcelone. Jer, samo od TV prava dobivaju 130 milijuna eura, drugi je najveći iznos 40 milijuna, a treći 18 milijuna. Atleticu je otišlo dosta igrača: Diego Costa, Curtois, Thiago, Villa...

Antić je, naravno, pratio i Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Što mislite o nastupu reprezentacije Nike Kovača?

– Puno je faktora koji su utjecali na izvedbu i konačan učinak. Protiv Brazila nije igrao Mandžukić, pa taj jedanaesterac koji je obilježio utakmicu. No Hrvatska nije imala autoritet igre kakvu sam očekivao od njih, posebno s obzorom na kvalitetu igrača kakvu imate. Izdvojio bih Čile, Kolumbiju i Kostariku... Svi izbornici malo su radili na organizaciji obrane i napada iz prekida. Do polufinala mi je najdominantniji igrač bio Robben, a u polufinalu je bio odsutan.

Posebno se osvrnuo Antić na Nijemce.

– Način na koji oni igraju, to je spas za nogomet. To je taj autoritet igre i momčadi. Joachim Löw jedini je trener koji je talent podredio disciplini i defenzivi. Oduševljen sam kako stvaraju prostor. Ta ideja igre bit će ogledalo nogometa u budućnosti. Oni su prije SP-a ostali bez Reusa koji je možda njihov najbolji igrač, no nitko nije govorio o tome. Oduševila me njihova sportska kultura, posebno u utakmici s Brazilom. Razbili su ih i ponizili, no i njihove proslave golova bile su vrlo umjerene.

Igra ne odgovara Messiju

Antić smatra da će Njemačka biti prvak svijeta. No može li ovo biti Messijev turnir kojim bi napokon ‘stao u istu rečenicu s najvećim’ – Maradonom?

– To je stvar opredjeljenja. Ako vidite da je u polufinalu glavni igrač bio Mascherano, to vam dosta govori. No čini mi se da igra Argentine ne odgovara Messiju. Njegovi suigrači popunjavaju onaj prostor koji bi trebao biti namijenjen Messiju – zaključio je Antić.

>>Mandžukić će biti važan za naš stil igre, moramo izvući najbolje od njega

Komentara 15

Avatar franioprvi
franioprvi
00:32 14.07.2014.

A koga taj "strucnjak" trenira ? Real ? Barcelonu ? Kursumliju ? Novi Pazar ? Nikad cuo za njega .

BL
Blesavakokoš
01:11 14.07.2014.

Tko je taj senilni anomimac? I s kojim pravom se taj cigo javlja?

Avatar franioprvi
franioprvi
00:30 14.07.2014.

jos jedan "strucnjak" sa preko Drine. Svi su oni strucnjaci , poznato je. hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije