Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.03.2016. u 09:46

Operacija rušenja premijera mogla bi se obiti HDZ-u o glavu jer uglavnom na izborima bivaju kažnjeni oni koji prouzroče krizu vlasti. Ako se HDZ zaista odluči na taj scenarij, onda mora ukalkulirati sve rizike.

Ni prijetnje koje su lansirane iz vrha HDZ-a da bi Tomislav Karamarko mogao srušiti Vladu i inicirati prijevremene izbore nisu pokolebale premijera Oreškovića da za šefa SOA-e instalira čovjeka koji je isključivo njegov odabir.

Orešković je ostao imun na HDZ-ove bombe pa te prijetnje više nemaju smisla. Sada HDZ i Karamarko ili trebaju naći zajednički jezik sa svojim premijerom, kojeg su oni odabrali i postavili za šefa Vlade jer je to tako uvjetovao Most, ili ako ne ide nikako drugačije, onda nakon izbora u HDZ-u trebaju pripremiti teren za nove izbore. Karamarku je jedini tajming za izvanredne izbore upravo onaj nakon izbora u HDZ-u kada će, budući da je jedini kandidat, potvrditi svoj predsjednički mandat.

Bude li Karamarko čekao pa na izbore išao za šest mjeseci ili godinu dana, onda nije sigurno da bi HDZ na ponovne parlamentarne izbore išao s njim. U tom su scenariju mogući i izvanredni izbori u HDZ-u i moguć je izbor novog predsjednika stranke. Koliko god Karamarko bio nezadovoljan odnosima u Vladi, točnije potpunom emancipacijom premijera Oreškovića od HDZ-a koji ga je ustoličio za premijera, rizik rušenja Oreškovića je golem.

Karamarko ima pravo biti nezadovoljan jer je u Vladi, iako je HDZ najjača karika i stranka koja je odnijela relativnu pobjedu, zapravo potpuno marginaliziran. Premijer ga je, očito želeći odmaknuti stranačko kadroviranje od tajne službe, eliminirao i iz procesa odabira novog ravnatelja SOA-e iako je sigurnosno-obavještajni aparat u Karamarkovoj domeni prvog potpredsjednika za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. No Karamarko mora biti svjestan da Oreškoviću popularnost po anketama neprestano raste, gotovo je dostigao predsjednicu K. Grabar-Kitarović, i biračima neće biti lako objasniti zašto je svrgnut premijer.

Operacija rušenja premijera mogla bi se obiti HDZ-u o glavu jer uglavnom na izborima bivaju kažnjeni oni koji prouzroče krizu vlasti. Ako se HDZ zaista odluči na taj scenarij, onda mora ukalkulirati sve rizike. 

>>'Mi s Mostom imamo nekad duge i mukotrpne pregovore, ali uvijek to završimo'

>>Tihomir Orešković još ima podršku HDZ-a, a kad je ne bude imao, više neće biti premijer

Komentara 4

Avatar juricamesko
juricamesko
18:29 30.03.2016.

Iva po čemu to premijerova popularnost raste.po tome da je skupa s Mostom gdje god je mogao ostavio nesposobne kukuriku kadrove.po tome što je s kupa s Mostom iz igre za ministarska mjesta izbacio Josipu Rimac,Milijana Brkića , Damira Jelića i Antu Ćorušića koji ga i doveo Karamarku.proračun je napravio po uzoru na stari nikakve promjene se ne vide.u dva mjeseca nisu donijeli niti jedan novi zakon a kamo li reformu.dođe li ljeto a reforme ne budu niti na vidiku Oreškovića treba vratiti Tevi i ići na nove izbore.nema ova zemlja više vremena za njihovo prodavanje magle i tu je Karamarko u pravu.ili radi ono za što tvrdiš da si sposoban ili letiš.čekamo Oreškovićeve reforme,investicije, nova radna mjesta i rast kreditnog rejtinga.ako do toga ne dođe uludu će Petrov čuvati leđa takvoj vladi.

LU
lunar777
11:05 30.03.2016.

Pa naravno, i ja sam imun na Ivu Puljić Šego. pusa... :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije