Naslovnica Premium

Zašto to što je napravila Tihomiru Oreškoviću nije napravila Zoranu Milanoviću!?

Predsjednica je nametnula pitanje je li riječ o politički motiviranim smjenama.
06. veljače 2016. u 21:21 62 komentara 51255 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić mogao je podnijeti ostavku, čime bi priznao nezakonit rad, ali njemu je očito časnije bilo prihvatiti “nečasni otpust” koji može dobiti jedino uz supotpis predsjednika države i Vlade. Nakon desetodnevnog mrcvarenja smjene, predsjednica je konačno potpisala razrješenje Dragana Lozančića zbog “povrede Zakona” zbog koje više “ne uživa njezino povjerenje”, ali i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića zbog, a ne radi, kako piše u priopćenju, “neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a”. 

Kolinda Grabar-Kitarović dovela je potpisivanjem “nečasnih otpusta” dvojice čelnika u neugodnu situaciju Tihomira Oreškovića, a kako su obojica bili izabranici bivših predsjednika i premijera, nametnula je i pitanje je li riječ o politički motiviranim smjenama. Bizarno je da nakon razgovora predsjednice i premijera, tek što je predsjednik Vlade, na upit novinara, rekao kako će o smjeni Lozančića donijeti odluku sljedeći tjedan zajedno s predsjednicom države, iz Ureda predsjednice stigne priopćenje o njegovom razrješenju bez obrazloženja – nedopustivo za tako važnu funkciju – u čemu se sastoji povreda zakona. Tako da možemo samo pretpostavljati kako je uzrok tomu uistinu ono što su ovih dana mediji pisali, neizvještavanje predsjednice da kontaktira sa Zdravkom Mamićem, koji je pod mjerama tajnog nadzora. Potpiše li i premijer razrješenja, u očima javnosti ispast će da odrađuje što je predsjednica tražila od njega.

Nije li primjerenije bilo da su razrješenje supotpisali i objavili zajedničko priopćenje? Ili, ako ovako šalje poruku da su to odvojeni procesi na koje nije htjela utjecati, zašto je onda prethodno iz njezina Ureda pokrenuta medijska kampanja? Vijest o nadzoru Mamića objavljena je lani potkraj listopada, a predsjednica je za to možda i prije znala. Zašto je predsjednica čekala tri mjeseca sa smjenom? Zašto to što je napravila Tihomiru Oreškoviću nije napravila Zoranu Milanoviću!?

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Avatar abakus
  abakus:

  Jurasiću: Predsjednica NE MORA dati nikakvo objašnjenje zašto smjenjuje Lozančića. Nema povjerenja više u njega i to je dovoljno. To vam je čak i Josipović rekao. Ali tupite ga vi novinari i tupite...

 • MrkiMedo:

  Ako bivši premijer Milanović preko tajnih službi špijunira predsjednicu, a šef tajnih službi o tome "ništa ne zna", onda zaista više nema niti malo prostora za suradnju predsjednice sa šefom tajnih službi. Traženje objašnjenja i slično nije ništa drugo nego ... prikaži još! jeftino politikanstvo.

 • MarioG:

  Kako nije objasnila? Rekla je da nema povjerenje u njega. Kako bi imala kad je doticni spijunira u ime Milanovica? Valjda je njegov posao da stiti predsjednicu.