Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.05.2016. u 06:53

Komemoracije nam nisu pomogle da se suočimo s prošlošću, samo pojačavaju podjele

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je da ove godine neće ići ni u Jasenovac ni u Bleiburg. Jednostavno ne želi više sudjelovati u ideološkim podjelama koje su se posljednjih godina intenzivirale. Predsjednica je uvjerena da politizacija, a pogotovu politikantstvo oko Jasenovca i Bleiburga predstavljaju ponovnu viktimizaciju tamošnjih žrtava. Žrtve, zaključuje, zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir.

Nakon svega što se događalo oko Bleiburga i Jasenovca u posljednjih nekoliko godina, a može se reći i od uspostave višestranačja u Hrvatskoj, odluka predsjednice posve je logična. Umjesto da se na komemoracijama dostojanstveno poklonimo nevinim žrtvama i osudimo totalitarne režime koji su provodili masovne egzekucije, okupljanja su se vrlo često pretvarala u političke skupove na kojima su se skupljali jeftini politički poeni. Milanovićeva Vlada odmah je po dolasku na vlast ukinula saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburgom, što se pokazalo kao jedna od najvećih njegovih propusta. Komemoracija u Jasenovcu nerijetko se koristila za podgrijavanje kompleksa o genocidnosti Hrvata koji je od 1945. godine suptilno nametala velikosrpska politika zaogrnuta u umilni plašt jugoslavenstva. Ako se nije govorilo o genocidnosti, onda je obvezno bila lekcija o “ustaškoj guji” koja ponovo puže po suvremenoj Hrvatskoj. Tako je i ove godine o navodnoj ustašizaciji zemlje govorio Stipe Mesić.

Na drugoj strani, neke snage na desnici povremeno su koristile komemoraciju u Bleiburgu kako bi optužile ljevičarsku vladu za jugoslavenstvo i nedostatak domoljublja, ali i za suptilnu rehabilitaciju ustaštva.

Kako vidimo, umjesto da nam pomognu da se suočimo s prošlošću, komemoracije su donosile nove podjele i svađe. Stoga odluku predsjednice prije svega treba shvatiti kao poziv političarima da ne koriste Jasenovac i Bleiburg za svađe i dnevnopolitičke interese. Bilo bi dobro za cijelu naciju da je poslušaju.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović u tajnosti posjetila Bleiburg

Komentara 13

DU
Deleted user
07:09 02.05.2016.

Na žalost,neće je nitko poslušati. Problem je u tome što u Jasenovcu Milanović drži govor s pjenom na ustima,Mesić najavljuje povratak u politiku,a istovremeno ukidaju pokroviteljstvo nad Bleiburgom.

BA
bakulušić
19:01 02.05.2016.

Kada se drugi put bude ispričavala za Pavelića i za NDH, neka se ispriča i za druga Tita i Jugoslaviju. Neka uvijek bude u "centru", između "lijevih" i "desnih", između "fašista" i "antifašista". I neka joj netko kaže da u Ustavu nigdje ne piše da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu. To je ministar Hasanbegović dobro objasnio.

DU
Deleted user
07:42 02.05.2016.

Trebalo bi promijeniti naslov teksta koji sve čitatelje poziva da ne idu na komemoracije, a sadržaj zapravo sugerira samo političarima da ne zlorabe Jasenovac i Bleiburg za vlastite političke ciljeve. Teško se oteti dojmu, zbog tajminga, da joj ova izjava služi samo kao alibi da ne ode u Bleiburg budući je komemoracija u Jasenovcu već održana. Vidjeti ćemo naredne godine što stvarno misli o ovom pitanju. Baš me zanima kako će neodlazak u Jasenovac objasniti američkom povjereniku za holokaust, vidjeli smo ove godine kako taj zna biti itekako uvjerljiv i poticajan, za kompletni državni vrh. Ali ok, u PR smislu je odlično unaprijed sanirala političku štetu koju će imati zbog neodlaska u Bleiburg. Pričekajmo sad još vidjeti hoće li njezinu "sugestiju" poslušati i ostatak državnog vrha pa prepustiti Bleiburg počasnom vodu i vrhu KC.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije